Borsa Haftaya Nasıl Başladı?

Bu sabah BISTECH uygulamalarının devreye giren bölümleri ile seans açıldı ve açılışta BIST-100 endeksi sert bir yükseliş yaptı. Bunun temel sebebi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fransa’da Putinb ile görüşeceği haberiydi.

Endeks 76.500 seviyelerini gördükten sonra geri çekilmeye başladı ve yaklaşık 750 puan gerileyerek 75.750 seviyelerini gördü. Saatini bilmiyorum aam Rusya’dan gelen açıklamada Putin’in Erdoğan ile görüşmeyeceği bildirildi. Borsaya sert satış gelen yer zannedersem bu haberin geldiği yer olmalı diye düşünüyorum. Saat 12.25’de tek fiyat seansı başladı ve bu aşamada emirler giriliyor ve saat 13:30’da sürekli işlem bölümü açıldığında işlemler normal olarak devam edecek. Aşağıdaki grafikte endeksin açıldığı yer dikey çizgi ile gösteriliyor.

BIST-100-30-11-2015

BIST-100 grafiğine günlük bazda baktığımızda görüntü daha farklı.

BIST-100-30-11-2015-B

Ağustos ayında Çin’deki stres üzerine endeks 70 bin seviyesine kadar gerilemişti. Daha sonra yükselişe geçerek seçim sonrasında 84.500 seviyelerine kadar geldi ve toplamda yüzde 20 üzerinde getiri sağladı. Fibonacci geri dönüş çizgileri, 75 bin civarında yüzde 61.8 çizgisinde destek oluşturuyordu ve endeks bu seviyelerde bir dip çalışmasına başladı. Günlük işlem miktarları ise Rusya ile Uçak krizi sırasında artmıştı. Teknik olarak TKE göstergesi önemli bir dip yaptı ve kısa sürede yüksek getiri kaybı TKE’nin dip yapmasına neden oldu. Şu an endeks dip oluşturmaya çalışırken TKE göstergesi yükseliş yapmaya çalışıyor ama özellikle 20 seviyesi yukarı geçilmeden sağlıklı ve güçlü bir yükselişin başladığından söz edemeyeceğiz. Bir süre daha fiyatlar oturduktan sonra, yukarı yönlü hareket oluşabilir. Bu arada şuna da dikkat çekmeliyiz ki; TKE yeniden aşağı döndüğünde daha önce verdiğim 73.750-74.250 aralığı görülebilir. Bu hafta ABD’den tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri ayrıca saatlik ücretler verisi gelecek. Bu veriler açıklanmadan önce her zaman piyasalarda çeşitli derecelerde stres oluşmuştur. Dolayısıyla sabahki yükselişten sonra oluşan gerileme dış piyasalardaki beklentileri de dikkate  alan bir hareket olarak yorumlanmalıdır. Bu arada Avrupa’ya baktığımızda genel olarak borsaların yükselişte olduğunu görüyoruz ve son verilere göre BIST-100 endeksi de yüzde 0.24 yukarıda bulunuyor. 13:30’da sürekli işlemler yeniden başladıktan sonra 75 bin civarlarını destek yapıp yükselmeye çalışan bir endeks görebiliriz. Beklemede kalıp izlemek lazım.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir