2015 Kasım ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi

ABD Çalışma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, tarım dışı istihdam Kasım ayında 211 binle beklentilerin üzerinde artış kaydetti. Bloomberg anketine katılan analistlerin beklentisi 200 bin artış olması yönündeydi.

Ortalama saatlik ücretler aylık %0.2 artarken yıllık bazda Ekim’deki %2.5 seviyesinden %2.3’e indi ve beklentiye paralel gerçekleşti. İşsizlik oranı değişmeyerek beklentilere paralel olarak %5 oldu ve 7 yılın en düşük seviyesinde kaldı.

Yılın en güçlü verisinde yukarı yönlü revize

Ekim ayında açıklanan ve yılın en güçlü tarım dışı istihdam verisi olan 271 binlik rakam da 298 bine revize edildi. İşgücüne katılım Kasım’da %62.5 olarak gerçekleşti, Beklenti %62.4’tü.

Gelen veri, Fed Başkanı Janet Yellen’in ABD ekonomisinin faiz artışını kaldıracak güçte olduğu inancını doğrular nitelikte. Yellen dün Kongre’deki konuşmasında istihdamda sağlam bir trend görmeyi beklediklerini ifade etmişti.
Verinin ardından Fed’in 2006 yılından beri ilk kez bu ay faiz artıracağı beklentileri yükseliyor. Fed’in bu yılki son toplantısı 15-16 Aralık’ta gerçekleşecek.

Piyasalarda 2 haftadan daha kısa bir sürede ‘büyük oranda’ faiz artışı beklense de Kasım ayı istihdam verisi faiz artışının hızı konusunda bir rehber niteliğinde olabilir.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tarım dışı istihdam beklentisi 130 bin ile 275 bin aralığında değişiyordu.

İstihdam piyasasındaki toparlanma Fed’in ekonomiye olan güvenininde büyük rol oynadı. Fed’in istihdam dışında diğer hedefi olan enflasyonda durum daha zorlu, zira ABD Merkez Bankası’nın %2 olan enflasyon hedefine Nisan 2012’den beri ulaşılamadı.

Bloomberg HT

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir