Borsa’daki Düşüş Sonrası…

Dün sabah toplantım nedeniyle sabah yorum yazamadım ama akşam 21:00’de yaptığım youtube canlı yayınında ayrıntılı bir analiz verdim (https://www.youtube.com/watch?v=s_CZdMuRg4I ). Eğer izleyenler olmuşsa salı akşamı Bloomberght TV’de Barış Esen’in konuğuydum ve borsada yükseliş beklediğimi belirttim. Endeksin önce 77 bin ile 79 bin civarına kadar yükselebileceğini sonrasında ise 2-3 haftada 80 bin seviyesinin üzerine çıkabileceğini ve bu nedenle de alım yapılabileceğini belirttim.

Özellikle de, Draghi’nin açıklamaları öncesinde piyasaların Avrupa’da parasal genişlemenin artacağı beklentisinin borsa için olumlu olacağını düşünüyordum, nitekim salı günü endeks zaten bu beklentiler nedeniyle  77.500 üzerine çıkmış ve gün içinde 76.500 seviyesine kadar tekrar gerilemişti. Dün ise Draghi’den açıklamalar geldi ve dağ fare doğurdu. Parasal genişleme miktarında artış beklenirken bu olmadı. Sadece 2016 Eylül ayına kadar olacak genişleme Mart 2017’ye uzatıldı. Halbuki piyasa aylık bazdaki alımların artırılmasını da bekliyordu. Öte yandan, mevduat faizlerinde eksi yüzde 0.40’a düşüş beklenirken, eksi yüzde 0.30’a düşürüldü. Bu açıklamalar sonrasında özellikle Avrupa borsalarında büyük hayal kırıklığı vardı. Almanya DAX endeksi ve Fransa CAC endeksi yüzde 3’ten fazla düştü.  AVrupa borsalarının yüzde 3 üzerinde düşüşe rağmen bizim borsada pozitif ayrılma vardı ve bizim günlük düşüş miktarı yüzde 1.23 oldu. Dün endeks 73 bine düşse bile normal sayılabilirdi, çünkü beklentilerden önemli bir sapma oldu. Bunun üzerine akşam saat 17:00 sıralarında ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen konuştu ve piyasalar bu konuşma sonrasında Aralık ayında bir faiz artırımına daha yüksek bir olasılık olarak bakmaya başladıklarından, ABD endeksleri de yüzde 1.50 civarında değer kayıpları yaşadı. Bu noktada önemli olan konu, beklentilerden önemli sapma olmasıdır. Janet Yellen’in konuşmasında beklentilerden çok büyük sapma yoktu ama Draghi piyasaları ters köşeye yatırdı. Bunu da en açık bir biçimde Euro-Dolar paritesinde  gördük. 1.06’nın altındaki parite 1.11 seviyelerine kadar yükseldi. Bu yükseliş zaten beklentilerden önemli sapma olduğunu gösteriyor.  Tüm bu gelişmelere bir de dün Putin’in çok sert açıklamalarını eklerseniz, BIST-100 endeksinin (diğer borsalarla karşılaştırıldığında) çok daha iyi bir performans sergilediğini görürsünüz. Tabi ki iki günde, görülen en yüksek seviyeden 2500 puan düşüş yatırımcıda soru işaretleri oluşmasına neden oldu. Bu tür zamanlarda gün içi hareketlerden ziyade en önemli kritik seviyelerin geçilip geçilmediğine bakılması lazım. Normalde son iki üç gün içinde alım yapmış olanlar hayal kırıklığına uğrasalar da, günlük bazdaki dalgalanmalar yerini belirli bir trende bırakacaktır ve TV’de söylediğim üzere 2-3 hafta içinde 80 bin seviyeleri görüldüğünde yatırımcı bu günlerdeki aşağı yukarı hareketleri unutmuş olacaktır.

Borsa yatırımcısının gerçekten ciddi yardıma ihtiyacı var. Herkes şunu bilmeli ki, borsayı her gün izleyerek ve çok kısa vadelerde alım-satım yaparak para kazanmanız mümkün değildir. Elbette ki kazandığınız günler olacaktır ama kayıplarla birlikte değerlendirildiğinde orta ve uzun vadede anlamlı bir getiri sağlamak mümkün değildir. Bu kadar piyasaya bağlı olmak ve her anı yakalamaya çalışmak boşuna bir çabadır. Eğer 2-3 haftalık bir süre içinde 80 binlere ulaşılabileceğinden bahsetmişsem, 2-3 hafta beklemeniz gerekiyor. Normal şartlarda son 10 günde olanların hepsini bir araya getirdiğimizde ve endeksin teknik göstergelerine baktığımzıda bir dip oluşumu görüyoruz. Daha önceki yorumlarımda vurguladığım üzere 73.750 ile 74.250 seviyeleri dahi görülebilir. Üstelik iyi durumdaki kağıtlar zaten genelde iyi performans gösteriyorlar.

Eğer kısa vade al-sat yapacaksanız, stratejiniz olması gerekiyor. Bu strateji test edilmiş ve geçmişte bütün piyasa şartlarında denenmiş olması lazım. Eğitimlerimde 4 adet strateji verdim. Bu eğitime katılan Osman bey bana 8 işlem yaptığını ve sekizinde de kâr ettiğini bildirdi. Gönderdiği mail aşağıdadır.

Merhaba Yaşar hocam,

Oncelikle size hem yuzyuze egitimleriniz hem de eğitici bulten,haftalik youtube egitimleri icin tesekkür etmek istiyorum. Gercekten cok emek veriyorsunuz ve cok da faydali bilgiler ediniyorum. 
Egitimlerinizde gosterdiginiz explorer formullerinden …………………………………….  formulunu uyguladim ve simdiye kadar 8/8 islem basarisi elde ettim. Iki islem daha bekliyor ki onlar basarisiz olsa bile %80 islemde %5-7 arasi getiri sagladi. Daha 36 isleme var ama matriks demo surumu suresi doldugu icin bir sure beklemedeyim.  
…………………………………..  formullerini uygulamada bir sorun yasamiyorum. Simdilik bollinger formulunu test etme sansim olmadi ama onu da test etmek istiyorum.
Hocam son olarak egitimde de bahsettiginiz uygulamali egitimlere ne zaman baslamayi planliyorsunuz?
Saygilarimla,
Osman Gürten

BU arkadaşımıza mail atarak yaptığı işlemleri tablo olarak bana göndermesini söyledim. Aşağıdkai tabloyu gönderdi.

osman gurten islemler

Yani öyle piyasa izleyip körü körüne alım yaparak, stop koymadan veya satış hedefi koymadan işlem yapılmaz. Bütün yatırımcılar bu hatayı yapıyor. Buna inanmayanlar olacaktır. isteyenler Osman beye mail atıp (osmangurten@gmail.com ) sorabilirler ama Osman bey stratejiyi anlatmayacaktır. Çünkü anlatırsa ve herkes uygulamaya başlarsa strateji işe yaramaz. Konu basit. Ya uzun vadeli yatırımcı olacaksınız ya da gün içi işlem yapıyorsanız STRA-TE-Jİ-NİZ   O-LA-CAK!  yoksa aracı kuruma komisyon kazandırır ve şans eseri kazanır ya da paranızı eritirsiniz.

Borsa az önce açıldı. Aşağıdaki grafikte gösterildiği üzere (5 Dk) endeks hafif bir yükselişle açıldı ve 75.700 civarında bulunuyor. Avrupa borsalarında da genel olarak hafif aşağı eğimli bir seyir var. Bugün Tarım dışı istihdam (TDİ) verileri açıklanana kadar, çok ters haber gelmediği sürece, piyasa genellikle yönsüz bir görünüm sergileyebilir. Dolar/TL kuru 2.8840 civarında bulunuyor. TDİ açıklandıktan sonra çok sert hareketler olacaktır. 200 bin artış bekleniyor ve bu veriden ne kadar büyük sapma olursa, o kadar sert hareket olur. Veri geldikten sonraki yarım saatte fiyatlar dalga boylarını azaltır. Görünen o ki ABD 15-16 Aralık’ta faiz artıracak ve bu durum dün fiyatlara girmeye başladı ve bir süre daha devam edebilir. Kağıdınıza güvendiğiniz sürece beklemde kalmanızı tavsiye ederim.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir