Haftaya Başlarken Dolar ve Borsa’ya İlişkin Son Görünüm

Geçen hafta içinde borsa ile ilgili olarak verdiğim yorumlarda borsanın Salı gününden sonra düşüşü sırasında dolar/TL kurunun yükselmemesinin (Dolar endeksi 100’e gitmesine rağmen) ayrıca Tahvil faizlerinin Rusya krizi sonrasında tekrar gerilemesinin olumlu olduğunu belirttim. Piyasalara bir bütün halinde bakmak gerekiyor.  Dolayısıyla geçen haftaki düşüşü sadece Türkiye’deki gelişmelere odaklayamayız. Bütün borsalar düşüyordu ve Almanya, Fransa ve İngiltere borsaları yüzde 3’ten fazla düşmüştü. Dolayısıyla Türkiye için en azından kısa vadede (2-3 hafta için) çok iyi alım fırsatları doğdu. Üstelik ABD’deki tarım dışı istihdam verisi 200 bin beklenirken 211 bin gelmesine rağmen borsa dibini gördü ve yukarı döndü. ABD borsaları ise Cuma günü yüzde 2’nin üzerinde prim yaptı. Bu durumun  haftaya olumlu başlamamızı sağlayacağını düşünüyordum fakat bu sabah borsa geri çekilmeyle güne başladı. Cuma akşamı geç saatlerde Moodys Türkiye’nin notunu değiştirmedi. Bu aslında olumlu bir gelişme fakat piyasa güne olumsuz başladı ve jeopolitik riskleri fiyatlıyor. Musul’daki Türk askerlerine ilişkin olarak Irak ile aramızda ciddi bir gerginlik var. Hafta sonu Rus savaş gemisi boğazdan geçerken güvertede bir askerin füze başında nişan almış vaziyette nöbet tutması, büyük tepkiyle karşılandı. Rusya-Türkiye gerginligi bu hafta da gündemde bulunuyor.  Son olarak, BIST’de Kasım ayı yabancı satış verisi 1.36 milyar dolarlık satış  ile Haziran 2013’den beri en büyük aylık çıkış rakamına işaret ediyor. Yabancı yatırımcılar artan jeopolitik riskleri fiyatlıyorlar. Fakat bu fiyatlamanın bitip bitmediğini söylemek zor.  karsı Türk varlıklarına temkinli bakışlarını koruduklarını gösteriyor.
Endeks geçen haftayı 74.265 seviyesinden kapattı. Bu haftaya başlarken dün gece yazdığım bültende “endeksin tekrar 75 bin üzerine kendini atıp 77 bine doğru hareket etmesini bekliyorum” dedim. Normalde açılışta en az 300-400 puan yukarıda bir açılış bekliyordum. Fakat açılışın bu kadar zayıf olması  iyi bir sinyal değil. Endeks 71-72 bin aralığına kadar gerileyebileceği için alım konusunda aceleci olunmamalı.

DOLAR/TL

dolar-07-12-2015-A


Yukarıdaki grafik Dolar/TL kurunun 2014 Mayıs ayından bu yana yaptığı hareketi gösteriyor. 2.06 seviyelerinden 3.07 seviyesine kadar olan yükselişte dolar yüzde 48.80 değer kazanmıştı. Bu grafikte görüldüğü üzere dolar geçen haftayı 2.89 civarından kapattı. Dikkat edilirse grafik üzerinde Fibonacci geri dönüş çizgileri var. Dolar zirve seviyelerden aşağı döndükten sonra, ilk desteğini yüzde 23.6 çizgisinin geçtiği 2.8250 civarında buldu. Her ne kadar çok kısa süre için 2.75 civarı görülmüş olsa da, dolar 2.82 altında uzun süre kalamadı ve genelde 2.82 ile 2.95 aralığında dalgalandı. Grafikteki iki yatay mavi çizgi dalgalanma aralığını veriyor. Bu hafta içinde de bu aralıkta dalgalanma olacağını ama çok ters bir gelişme olmazsa (Bir de Irak ile bir birimize girmezsek) aşağı eğimli bir dolar seyri göreceğimizi düşünüyorum.

Grafiğe biraz daha yakından bakalım.

dolar-07-12-2015-B

Bu grafik 60 dakikalık hareketleri gösteriyor. Bu haftaya başlarken doların 2.88’e doğru gerilediğini görebiliriz. 2.8730 civarında ilk destek var. Bu destek seviyesi aşağı kırılırsa, yani 2.8730 seviyesinin altı görülürse, 2.85 seviyesine veya daha da altına gerileme olasılığı çok yükselir. Ters bir haber gelmesi ve dolarda stresin artması durumunda 2.8980 seviyesinin üzerine bir hareket olursa 2.9150-2.92 civarına kadar yeni bir yükseliş görürüz ama 2.92’nin üzerine çıkacağını zannetmiyorum.

“Haftaya Başlarken Dolar ve Borsa’ya İlişkin Son Görünüm” ile ilgili 1 yorum

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir