Yükseliş Sonrası Dış Piyasalar ve Borsa

Dünkü yorumumu okumuşsanız genel olarak bizim piyasalarımızla dış piyasalardaki gelişmeleri değerlendirerek, Rusya ile Uçak krizi öncesi ve sonrasını irdelemiştim.

Yabancı yatırımıcının hareketleri önemliydi. Rusya krizinin bizim piyasaya ekstra satış getirdiği doğruydu ama ilk üç gün içinde bu durum fiyatlara yansımıştı. Fakat, ondan sonraki günlerdeki BIST-100 getirilerine baktığımızda, genelde dış piyasalarla uyumlu bir görüntü vardı ve hatta genelde bizim piyasa pozitif ayrışmıştı. Dün bu pozitif ayrışma daha da belirginleşti. BIST-100 yüzde 2’den fazla değer kazanırken, dün Avrupa borsaları yine eksideydi.  Dün gece ABD borsalarında geri çekilme vardı. Küresel piyasalardaki genel olarak negatif havanın sebebi FED faiz beklentisi olarak değerlendirilebilir. Fakat aynı zamanda Çin’den gelen olumsuz veriler (Çin firmaları birçok üründe ciddi fiyat düşüşleri yapıyorlar ve zor durumda olan çok fazla firma var) dün piyasalarda dikkat çeken önemli noktalardı. Petrol fiyatlarındaki gerileme bunun bir yansımasıydı. Fakat petrol fiyatları konusunda başka teoriler de var. Rusya’yı köşeye sıkıştırmak adına petrol fiyatlarının düşük tutulduğu ve baskılandığı belirtiliyor. Fakat bu durum ABD petrol şirketlerini de olumsuz etkiliyor. Dün ABD’deki düşüş sırasında petrol üreten şirketler başı çekti. Pazartesi’den bu yana küresel borsaların getirisini aşağıdaki grafik veriyor. Genelde neredeyse önemli borsalar eksideyken, biz çok az da olsa artıdayız.

dunya borsalari-10-12-2015

Bu sabah Cari açık verimiz açıklandı ve büyüme verilerini gördük. Beklentilerden iyi bir veri geldi. Geçen yılın aynı dönemine göre GSYH 3. çeyrekte yüzde 4 büyüdü. Bu veri borsada ilk anda gelen satış baskısını hafifletti ve alımların gelmesini sağladı. Yatırımlarda düşüş var ama hizmetler sektörü yüzde 5 büyüme kaydetmiş. Bu arada Cari işlemler dengesi Ekim ayında 230 milyon dolar beklenirken 133 milyon dolar gelmiş. Ekim ayında son 12 aylık cari işlemler dengesi 38.1 milyar dolar oldu. Bu cephede belirgin bir iyileşme var. DÜn zaten Merkez Bankası BAşkanı bu konuda piyasalara mesajlar vermişti.

Aşağıdaki grafik endeksin seans içi hareketlerini gösteriyor.

BIST-100-10-12-2015-A

Dikey çizginin olduğu yer bu sabahki açılışı gösteriyor. Endeks önce dış borsalara bağlı olarak gerilemiş olsa da, yüzde 4’lük büyüme ve cari açıktaki düşüş bir araya gelince piyasa  yeniden alıma geçti. Şu an 75 bini zorluyor. Dün de belirttiğim üzere borsa çok ucuzlamıştı ve şu an Rusya’nın yarattığı olumsuz etkiyi siliyor. Yatırımcılar hisselerde kalmaya devam edebilirler. Fakat 74.250’nin altında kapanış olasılığı doğarsa, yeniden 73 binlere kadar düşüş olabileceği göz önünde bulundurulmalı. Fakat bu olasılığı düşük görüyorum. Bugün ve yarın için en önemli veriler ABD perakende satışları ve Çin’de hafta sonu açıklanacak makro veriler olacaktır. FED toplantısı sonrasında küresel borsalardaki streste azalma olacağını düşünüyorum. Yine de izleyeceğiz. Şu anki görüşlerimde bir değişiklik olursa twitter’dan ve bu sayfalardan yorum yazarım. Aslında okuyucu açısından bakıldığında, okuyucu bir şey söylediğimiz zaman bunun sabit kalmasını istiyor. Yani yükselecek demişsek, artık bu fikri değiştirmemizi istemiyor. Ama piyasalar öyle mi? Fakat fiyatı belirleyen şey şartlardır. Şartlar değiştiğinde, fiyat değişir ve yeni fiyat hedefleri ortaya çıkabilir. Bu yüzden şu an genelde borsa için olumluyum ve hisselerinizde beklemenizi öneriyorum ama yarım saat sonra fikrim değişebilir. Bu satırları okurken lütfen bunun böyle olabileceğini aklınızda tutunuz.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir