Nihayet FED Stresi Bitti…

Dün akşam FED’in faizleri 25 baz puan yukarı çekmesiyle çooook uzun süredir beklenen faiz artışı oldu. Bu faiz artışını çeşitli yönlerden değerlendirebiliriz ama en çok dikkat çeken konu FED’in bunu piyasalarda büyük travmalara meydan vermeden yapmasıydı.

FED Başkanı JAnet Yellen göreve ilk geldiğinde en çok iletişim üzerinde durmuş ve iletişimin çok daha ileri düzeyde gerçekleştirileceğini belirtmişti. Nitekim öyle de oldu. FED’in faiz artışını, uluslararası piyasalarda önemli hareketlere sebep olmadan yapması büyük bir başarıdır ve diğer Merkez Bankaları’nın da ders alması gereken bir durumdur. Hatırlarsanız, ekonomik veriler elverdiği ölçüde 2015 yılı içinde faiz artışı olacağını söylemişti.

Şu an piyasalar adeta, üniversitede okuyan bir öğrencinin sınav döneminin son sınavına girmesi ve sınavların bitmesi türünden bir rahatlama yaşadı. Özellikle de ABD borsaları FED kararına çok olumlu tepki verdi ve dow endeksi %1.28, S&P500 %1.45 ve Nasdaq %1.46 yükselişle günü kapattı. Bu sırada gelişmekte olan ülkelerin döviz kurları dolara karşı değer kazandı.  Dolar/TL kuru 2.96 seviyelerinden 2.92’nin altına geriledi ve bu sabah 2.94 civarında bulunuyor.  Benzer şekilde Güney Afrika Randı, Rus Rublesi de karar sonrası dolara karşı değer kazandı.

FED’in karar sonrası yaptığı yazılı açıklama ve Janet Yellen’in konuşma ve sorulara verdiği cevaplar dikkate alındığında en azından Mart ayına kadar yeni bir faiz artırımı  konusu ikinci planda kalacak. Dolayısıyla ABD’den açıklanacak veriler daha az önemli olacak. Elbette ki yine önemini koruyacak ama piyasalarda yaratacağı volatilite daha düşük olacaktır. Fakat bundan sonraki süreçte enflasyon verisi daha önemli hale gelecektir. Yellen’İn konuşmalarında sürekli olarak enflasyona vurgu yapıldı. Bildiğiniz üzere, haftalık bültenimde iki haftadır ABD’de 1960’lardan bu yana faiz artışıyla, enflasyon arasındaki ilişkiyi irdeliyorum. Geçmişte FED’in nasıl davrandığı önemli bir konudur. 2016 yılında en büyük risk, ABD’de enflasyonun birden artışa geçmesidir. Bu durumda piyasalar çok negatif reaksiyon verir fakat Yellen’in yaptığı açıklamalara ve yazılı açıklamaya bakıldığında, enflasyonun 2016 yılı içinde düşük kalmaya devam edeceği görülüyor ve izleyen 18 ayda yüzde 2 seviyesine yaklaşacağını öngörüyor. FED, enflasyonu düşüren ana etkenin enerji fiyatları ve ithalat fiyatları olduğunu söylüyor ve bu etkilerin kalıcı değil geçici olduğunu belirtiyor. EĞer petrol fiyatlarında artış başlarsa veya dolar diğer paralar karşısında belirgin bir şekilde değer kaybederse, ABD’de enflasyon yukarı yönlü ivme kazanabilir. Zaten Yellen gelecek ekonomik verilerin para politikası duruşunda etkili olacağını söyledi.

Gelelim piyasalara. Dolar/TL kuru dün karar sonrası yaklaşık 4 kuruş geriledi ve bu sabah 2.9365 civarında bulunuyor. Bu aşamada doların yeniden 2.96’nın üzerine çıkması olasılığı çok azaldı. Beklenmedik başka olumsuz gelişmeler olmazsa 2.96 güçlü direnç haline dönüşecektir. Fakat bir anda savaş riskinin artması, ani beklenmedik bir terör olayı veya Çin’den kaynaklanacak bir problem doları yine yukarı taşıyabilir. Biz burada normal şartlardan bahsedecek olursak dolar/TL kurunun önümüzdeki günlerde 2.90’ın altına gerilemesini bekliyorum.

Borsada ise bugün açılışta yükseliş bekleyebiliriz. Dün alım yapmış olanların açılış sonrasında bir miktar kâr satışını görebiliriz. Dolayısıyla açılışta hemen alım yapmaya çalışmak anlamlı değil. Endeks dün 72.831 seviyesinden kapandı. Bugün 73.500 civarında açılış bekleyebiliriz. Kısa vadede en güçlü direnç 75 bin seviyesinde bulunuyor. En önemli destek seviyesi ise 71.750 civarıdır. Bu seviyenin yeniden aşağı kırılmaması lazım. Hissede olanlar beklemeye ve gün içi hareketlerden uzak durmaya devam edebilirler. Gün içi veya kısa vadeli alım-satım yapanlar ise açılışta fazla istekli olmamalılar ama açılış sonrası 15-20 dakikada görülecek olan gün içi zirve seviyesinden sonra biraz kâr satışı olacaktır. Eğer endeks ilk 15-20 dakikada gördüğü zirveyi  geçerse kısa vadeli alım düşünülebilir. Endeksin bugün 73.250 ile 74.250 aralığında dalgalanacağını düşünüyorum. Eğer 74.250’nin üzerinde bir kapanış olursa bunu çok olumlu bir hareket olarak yorumlayacağız ve endeks artışına devam edebilir. Tersine bugün 72.250 altında bir kapanış olursa, en az 1-2 hafta 71.500 ile 74.000  aralığında dalgalanabiliriz. Bu aşamada artık FED stresi bitti ama Türkiye için yeni bir konu daha var. Bu da 22 Aralık’taki (salı günü) TCMB’nin yapacağı PPK toplantısıdır. TCMB’nin faiz oranlarında değişiklik yapmasını beklemiyorum. Sadece fonlama maliyetinin 15-20 baz puan artırıcı bir reaksiyon alabilir. Eğer faiz artışı yapacak olursa, Merkez BAnkası’nın özerkliği açısından önemlidir ama bu tür bir durumda acaba Başçı ile Cumhurbaşkanı arasında yine bir tartışma olur mu korkusu hakim olur ve piyasaları olumsuz etkiler.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

“Nihayet FED Stresi Bitti…” ile ilgili 1 yorum

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir