Faizler, Dolar ve Borsa…

Dün endeks günü yükselişle kapattı. Fakat ABD borsalarının açılmasıyla birlikte bir miktar satış gördük.

Dün en yüksek 74.178 seviyesi görüldükten sonra kapanış 73.475 seviyesinden oldu. Dün gün içi hareketler ileriye dönük olarak çok güçlü sinyal üretmese de, genelde borsa yükseliş eğilimindeydi.

Dış borsalardaki düşüş nedeniyle bu sabah düşüşle açılan endeks 73 binlerin altına  geriledi. Bu aşamada, Avrupa borsalarında da genel olarak düşüş eğilimi hakim. Şu an bizler için en önemli konu TCMB’nin 22 Aralık toplantısıdır. Dün Cumhurbaşkanı danışmanı Yiğit Bulut attığı twitte şöyle dedi; “TÜRKİYE’de piyasaların sağlıklı işlemesi için SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZIN HER ZAMAN IFADE ETTİĞİ GIBI FAIZLERİN DÜŞMESI SAĞLANMALIDIR” Bu cümle elbette ki piyasalar için önemli bir cümledir. Çünkü sıradan bir kişi söylemiyor. Piyasanın tek istediği şey, ekonominin gereklerinin yapılmasıdır. Babacan döneminde Babacan’ın neyi yapıp neyi yapmayacağı konusunda piyasalar çok rahattılar. Fakat şu an bu rahatlığın olmadığını görüyoruz. Şimdi bu cümlemi okuyanlar “faiz lobisinin uşağı” diyeceklerdir. Fakat faiz lobisi asıl faizleri ekonomik gereklere uymamasına rağmen indirmeye kalkanlardır. Çünkü düşük faiz (yani reel olarak negatif faiz) bankaların ekmeğine yağ sürer ve faiz lobisi denilen bankaların kârını artırır. Bankaların kârı faiz düşünce nasıl artıyor? diye sorarsanız, bir manavı düşünün. Eğer sattığı sebze ve meyve fiyatları düşerse (banka para satar) çok daha fazla sürüm yapar ama mutlak karı (puan olarak)  değişmez. Portakalı 2 liraya alıp 3 liaraya satarken 1 lira kazanırken, portakalın maliyeti 1 liraya düşerse satış fiyatı da 2 Tl olur. Yine 1 lira kâr vardır (kar marjı artmıştır). Fakat portakal 2 liraya düşünce tüketim miktarı 100’den 120’ye çıkarsa manavın kârı artar.  Ekonomik dinamikler izin vermezken faizleri düşürmek demek döviz kuru volatilitesini artırmak demektir. Döviz kurlarındaki volatilite artışı sanayici ve üretici için faizin 0.25 gerilemesinden çok daha önemlidir. Bu aşamada Merkez Bankası politikaları döviz kurlarındaki volatiliteyi olabildiğince düşürmek şeklinde olmalıdır. Eğer bu toplantıda TCMB faiz indirirse ekonomiye çok büyük zarar verir. Biz doları yeniden 3’e doğru yol alırken görürüz. Ama TCMB’nin faizleri indirmesini beklemiyorum. Faiz artışı beklemek bu ortamda pek mantıklı değil. Aslında faiz artışı yapmak mantıklı ama bunu beklemek mantıklı değil.

Bu aralar bir süre dış piyasalara uyumlu hareket edeceğiz. Avrupa ve Amerika’daki genel hareketler bizi de yönlendirecektir fakat TCMB’nin toplantı sonucu görülene kadar endeksin çok güçlü yükseliş yapmasını beklemek yanlış olur. Eğer bu sırada 75 bini yukarı kırdıracak bir gelişme olursa genelde dış piyasalardaki havadan kaynaklanacağını düşünüyorum.

Geçen haftaki stres sırasında FED beklenirken 2 yıllık tahvil faizleri %11’in üzerine çıkmıştı. Bugün 10.94 seviyesinde bulunuyor. Görünen o ki 11.15 seviyesinde direnç oluşmuş. Kısa vadeli faizlerin de yüksek olduğunu görüyoruz. TCMB fonlama maliyetini artırmaya devam ederek koridoru daraltacaktır. Normal şartlarda gidersek, 2-3 ay sonra Merkez Bankası’nın fonlama maliyeti yüzde 10’a yaklaşacaktır.

Dolar/TL kuru şu an 2.9330 civarında bulunuyor. En düşük 2.9188 seviyelerini gördü. Şu an 2.95 ile 2.90 arasındaki dalgalanmanın devam etmesini bekleyebiliriz. Fakat TCMB toplantısı yaklaştıkça, pazartesi günü 2.95’i yukarı geçerek yeniden 2.95-2.99 aralığına oturabilir. Yani doların düşüşünü sürdürmesi için TCMB’nin sıkı duruşunu sürdürdüğünden ve özerk bir karar verdiğinden piyasanın şüphesi olmaması lazımdır.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

“Faizler, Dolar ve Borsa…” ile ilgili 1 yorum

  1. sayın hocam bildigim kadarıyla yigit bulutla çok programlarda yaptınız.sanırım arkadaşınızda.hiç konuşabildinizmi acaba bunları neye göre söylüyorsun diye.yigit bey akp den önce böyle degildi.hatta bir programda aşırı ulusalcı bir tepkiyle almanyada yaşayan alman vatandaşı türk vekille şiddetli agız kavgası yapmıştı.hatta o programda mehmet altanda vardı.şimdi bakıyorumda akp ile yigit bulut arasında benzerlik kuramıyorum.yigit buluttaki degişim çok şaşırtıcı.karşılaştıgınızda bu konularıda acaba konuşuyormusunuz

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir