TCMB Öncesi Piyasalar

Bu sabah borsa açılışta yukarı yönlü hareket yapsa da bu hareket cılız kaldı ve yaklaşık 500 puan gerileyerek 73.250 seviyelerinden 72.750 seviyelerine geldi.

Dolar/TL kuru da bu sabah 2.91 seviyesinin üzerinde işlem görüyor. Borsamız dün dış piyasalara göre daha iyi bir performans izledi. Seans sonuna doğru yaklaşırken ABD borsalarının düşüşle açılması ve DAX endeksindeki sert gerileme de bizim piyasa bir miktar satış getirdi. Bu haftanın en önemli gündem maddesi bugünkü PPK toplantısı olup, piyasalar faiz artışı bekliyorlar. Dünkü yazımda bir faiz artışı beklemediğimi yazmıştım fakat bunu biraz açmak gerek. MB’nın kordiorun alt kısmını  artırmasını faiz artışı olarak görmüyorum. Yani PPK’dan eğer koridıorun alt seviyesini 50 baz puan yukarı çeken bir artış gelebilir fakat bunun bir etkisi olmaz. Burada en önemlisi koridorun üstüdür. Üst koridorda (Şu an 10.75) bir faiz artışı olmasını beklemiyorum. Zaten piyasa da beklemiyor. Diğeri de koridorun orta çizgisi. Yani %7.50 olan faiz. Bunda artış yapılabilir. Çünkü fonlama maliyeti zaten %8.70’in üzerine çıktı ve  marj açıldı. MB BAşkanı Başçı daha önce koridoru daraltacağını söylemişti ve bunu da normalleşmeye dönüldükten sonra (Yani FED faiz artırdıktan sonra) yapmaya başlayacağını vurgulamıştı. BU aşamada koridorun orta faiz seviyesini (politika faizidir ve 1 haftalık repo faizidir) yukarı çekebilir ama bunu da faiz artışı olarak görmemek lazım. Kordiorun alt seviysi ise 7.25 olup bunun artırılması da bir anlam ifade etmez. Dolayısıyla MB’dan gerçek ve reel bir faiz artışı beklemiyorum. Koridor daraltılacaksa alttan üste doğru daraltılacağına göre, üst seviye ile oynanamayacaktır ve büyük olasılıkla alt seviye ve orta seviyeye ekleme yapılabilecektir. Bu da 25 veya 50 baz puan olabilir.

Piyasalar alt ve orta seviye faizlerde artış görürse olumlu reaksiyon verebilir. Aslında faizlerin artması hisseler için kötü haberdir ama zaten bu yönde bir artış gerçek bir faiz artışı olmayacağı ve fonlama maliyetini direkt etkilemeyeceği için piyasa oyucuları bunu “MB’nın özerkliği ve bağımsızlığı” olarak algılayarak “Merkez Bankası” doğru iş yapıyor diyerek olumlu karşılayabilir. Fakat faiz artışı hangi seviyede olursa olsun 25 baz puan olsa bile Başçı’ya ve MB’na tam anlamıyla bir saldırı olması ihtimali yüksektir. Eğer ülkenin iyiliğini düşünen siyasiler varsa  MB kararları konusunda bu kararı yerden yere vurmak yerine konuşmasalar ülke için daha iyi  olur. Bu noktada MB’nın faiz lobsinin hizmetçisi olarak suçlayanlar olursa bilin ki finansal piyasanın dinamikleri ve faiz artınca kim kazanır kim kaybeder konusu hakkında zerre kadar bilgisi olmayanlardır.

Borsa genel olarak dış piyasalardan daha iyi bir görünüm sergiliyor. Dün seans sonuna doğru olan düşüş dış kaynaklıydı, bir süre daha izlemede kalmakta fayda var.

Dolar/TL kuru PPK kararı sonrasında sert hareketler yapabilir ama peşinden gitmemek lazım. Çünkü PPK kararının dolar/TL kurunda yeni bir trend oluşturacak kadar güçlü etkileri olacağını zannetmiyorum. Bence MB “mış gibi” yapacak ve piyasa da “mış gibi” yapacak ama çok fazla değişen bir şey olmayacaktır.  Fakat eğer sürpriz bir karar çıkarsa örneğin koridorun üst bandı  artırılırsa veya düşürülürse piyasa reaksiyonu daha şiddetli olur. Örneğin üst band düşürülecek olursa (ki) MB bakın faizi düşürdük demek için yapabilir, dolar 2.94-2.95’e kadar yükselir. Aksi halde dolar/TL kurunun genelde bugün 2.90-2.9350 aralığında kalmasını beklerim.

Bugün PPK kararı açıklandıktan sonra ayrıca bir daha saat 14:30-14:45 civarı yorum vereceğim için şimdilik burada bitiriyorum.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir