Borsada Bekleme Dönemi…

Dün osmanlımenkul değerler sponsorluğunda yaptığımız  youtube webinar canlı yayınında borsa, dolar ve diğer endekslere ilişkin görüşlerimi ayrıntılı olarak anlattım (https://www.youtube.com/watch?v=br7BFQXXR7U ). Bu yayında da belirttiğim üzere 3 önemli belirsizlik vardı ve  bunlar son buldu. İlki FED faiz artırım konusuydu ve FED faizleri 25 baz puan artırdı. Mart ayına kadar yeni bir artış beklenmiyor. Ben de beklemiyorum. İkinci konu TCMB’nin faiz kararıydı ve bunu da gördük. TCMB faizleri artırmadı ve hatta ekonomistlerle yaptığı toplantıda faiz indirim sinyali bile verdi ama oynaklığı izleyecek. Üçüncü konu Suriye idi ve Birleşmiş Milletler Esad’ı masaya oturmaya ikna etti.

İçeriye dönecek olursak başkanlık konusu var. Herhalde 2016’da yeniden bir seçim atmosferine benzer bir atmosfer yaşanacak. Büyük ihtimalle referandum olacak ama şu an bu durum olsa olsa en erken Yaz aylarını bulur. Diğer önemli konu BDDK ve MB’nın tutumu olacaktır. BDDK kredilerin artması için bazı önlemler düşünüyor ve piyasanın canlanma ihtimali yüksek. Kredi karşılık oranlarının indirilmesi gündemde. Bir banka tüketici kredisi veridğinde bu kredinin belirli bir oranında karşılık ayırmak durumunda. Ama bu karşılık oranları aşağı çekilirse, bankalar daha fazla kredi verme imkanına kavuşurlar ve kredi maliyetleri bir miktar daha düşer. Dolayısıyla yeniden kredi büyüme oranlarının yüzde 15 rakamının üzerine çıktığını görebiliriz. Bu durum piyasalarda canlılık yaratır. Buna bir de MB’nın kordiorun üst seviyesini aşağı çekme niyeti olduğunu eklersek, bankalar için olumlu bir hava yaratılacaktır. Ocak ayından itibaren piyasalarda bir canlanma beklenebilir. Kısa vadede olumlu olacak olan bu gelişmeler, orta ve uzun vadede çok ciddi yan etkileri olacak bir ilaçtır. Dün de yazımda belirttiğim üzere, piyasa oyuncuları miyoptur ve kısa vadeye bakarlar. Orta ve uzun vadeli riskler olsa da “nasıl olsa ben erkenden piyasayı terk ederim” diye düşünürler.

Şu an borsa için en önemli risk, dünyadaki tahvil balonu ve burada olacak olumsuz gelişmeler üzerine dış borsalarda sert düşüşler olmasıdır. Örneğin S&P500 endeksi eğer 2000 seviyesinin altında kapanış yaparsa veya dow endeksi 17.250’nin altında kapanış yaparsa bizim borsamız da etkilenir.  Dolayısıyla yatırımcılara yukarı yönlü sinyal verirken bu risklere de dikkat çekiyorum ve göz ucuyla dış piyasaların takip edilmesini öneriyorum.

Şu an dış dünya noel tatilinde olduğundan bugün piyasada çok önemli hareketler beklenmemeli. Akşama doğru bir miktar alım gelebilir. Bu yıl sonunu 75 bin civarında kapatabiliriz (beklenmedik olumsuzluklar olmazsa). Dolar/TL kuru bu sabah 2.9180 civarında bulunuyor. Tahminen doların da 2.90-2.95 aralığında kaldığını göreceğiz. Sonuç olarak hisse pozisyonlarında fazla değişiklik yapmadan beklemek faydalı. Endeks için en güçlü destek 72.250 seviyesinde bulunurken, şu an en güçlü direnç 75 bin civarında olup, bu seviye yukarı geçilirse 76-77 bin aralığına doğru sert hareket olabilir.  Ama bugün için hafif yukarı eğimli yatay bir hareket izleyebiliriz.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle… 

 

“Borsada Bekleme Dönemi…” ile ilgili 2 yorum

  1. sayın hocam ara sıra yorum bölümüne yorum yazarım fakat yorumlarımda küfür ve hakaret olmadıgı halde tarafınızdan oto sansür yapılıyor.bundan böyle sizi bu durumdan kurtarmak için yorum yazmayı bırakıyorum .iyi günler

    1. Şükrü bey hiç bir şekilde sizin hiç bir yorumunuz engellenmemiştir. Sadece sizin değil küfür ve hakaret olmadığı sürece kimsenin yorumu engellenmemiştir. Ayrıca çok az yorum geldiği için, ben 2-3 günde bir yorum olup olmadığına bakar ve sadece ben onaylarım. Bu zamana kadar sizin yorumunuz sansürlenmemiştir.Zannedersem yorum yazıp aynı gün veya en geç ertesi gün bakıp onaylanmadı şeklinde düşünüyorsunuz. Oysaki dediğim gibi belki de ben birkaç gün sonra onaylıyor olabilirim. böyle bir şey yok. Buna inanıp inanmamak da size kalmış.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir