Piyasalarda Tatil Havası ve Son Durum

Piyasalarda  dün bir miktar volatilite olsa da, yabancı yatırımcılar tatil modunda kalmaya devam ediyorlar. Dün BIST-100 endeksi açılışta 75 bine doğru hareket ettikten sonra saat 15:00 civarında bir miktar kâr satışı ile 74.250 seviyelerine kadar geriledi. Dünkü hareketlere fazla anlam yüklememek lazım. Dikkat çeken bir konu var. Borsa 69 binli seviyelerini görüp yukarı dönmüş ve 75 bine yaklaşmış olsa da, yabancı takasının artmadığını ve bilakis azaldığını görüyoruz. Bu durum değişir mi? Yeni yılın ilk ayında yabancılardan yeniden alım gelir mi? sorusunun cevabı bende yok. Fakat yabancı takasındaki azalmaya rağmen, borsanın yaklaşık 4500 puan yükseliş yapabilmesi de önemlidir. Bu durum iki şekilde yorumlanabilir. Birincisi, “yabancı almıyor dolayısıyla yükseliş kalıcı olmayacak”, ikincisi de “Yabancı almamasına rağmen yerliler alıyor ve piyasa güçlü”.  Hangisini seçtiğiniz ise pozisyonunuza bağlıdır. Eğer hissede pozisyon alan biri bu satırları okuyorsa ikinci yorumu benimseyecek, hisse pozisyonu olmayan biri ise birinci yorumu benimseyecektir. Bu tür zamanlarda kesin sonuçlara varmamak gerekir. Çünkü geçmişi dikkatle incelediğinizde, yabancı takası artarken borsanın düştüğü veya yabancı takası azalırken borsanın yükseldiği durumlar hep olmuştur.

Aşağıdaki grafiklerde bu tür durumlar verilmiştir. Kırımızı çizgi borsa endeksini, mavi çizgi de yabancı takasını göstermektedir. BU grafikleri vermemin sebebi yabancı takasında artış olmaması konusuna çok büyük anlam yüklememek gerektiği içindir.

takas-29-12-2015-a

takas-29-12-2015-b

Borsa az önce açıldı. Düne göre yüzde 0.31 yukarıdayız ve endeks 74.500 civarında hareket ediyor. Bugün ABD’de tüketici güven endeksi açıklanacak olup, bu veri açıklandığında biraz dalgalanma olabilir ama trend değiştirecek veya güçlü hareket yaratabilecek bir etkisi olduğunu zannetmiyorum.  Dolar/TL kuru da 2.9065 civarında işlem görüyor ve dün gördüğü 2.9250 civarından yaklaşık 2 kuruşluk bir gerileme var. Yeni yılla birlikte trendlerin daha net bir hale gelmesini bekleyebiliriz. Bugün endeksin 74.000 ile 75 bin aralığında hareket etmesini bekliyorum. Bu aşamada gün içi destek seviyesi 74 bin civarıdır. Hisse bazlı hareketler olacaktır ama, yurt dışında tatil havasının devam etmesi nedeniyle borsanın genelinde net bir yön oluşmayabilir. Doların 2.90-2.92 aralığında kalması olumlu olacaktır. 2.90 aşağı geçilirse 2.87 civarı ilk destek seviyesi olacaktır.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

“Piyasalarda Tatil Havası ve Son Durum” ile ilgili 6 yorum

  1. Hocam biz küçük yatırımcıları bilgilendirdiğiniz ve eğittiğiniz için teşekkürler yazılarınızın ve köşenizin takipçisiyim izmirde yaşıyorum eğitimleriniz hakkında bilgilendirirseniz sevinirim . bilgisayırımın çökmesi nedeniyel üye olduğum eğitici bültenin linklerini yeniden gönderirseniz memnun olurum Sağlıcakla kalın

  2. yasar hocam ıyı gunler,
    foreks teknık analız egıtımlerınızde hangı platform uzerınden oluyor ?

  3. sayın hocam iyi günler, borsa ile ilgili sizin gibi günlük yazı yazan önerebileceğiniz yabancı yazarlar var mı özellikle bu büyük dergilerde.
    saygılarmla.

    1. Bu bir FX eğitimi değildir. Trade sistemleri eğitimidir ama isteyen istediği piyasada uygulayabilir. Eğer kısa vadeli al-sat yapıyorsnaız uygundur. Fakat matriks kullanıyor olmalısınız. Aksi halde eğitimin bir faydası olmaz.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir