Kısa Bir Aradan Sonra Yeniden Merhaba

Sevgili okuyucularım, bu hafta başında başlayan ateşli grip rahatsızlığım nedeniyle son 3-4 gündür yorum ve analiz veremedim. Geçmiş olsun mesajı gönderen herkese sonsuz teşekkür ederim.

Piyasalara gelince, gerçekten de baş döndürücü bir dalga yaşandı. Bir gün artık destekler kırılıyor denilirken, diğer gün “yükseliş başladı” şeklinde oluşan  kanı ertesi gün yeniden değişti. Aslında tüm bu gelişmeleri biliyorsunuz. Geçmişi fazla anlatmama gerek yok. Çin borsasının kapatılması, Kuzey Kore’nin nükleer deneme yaptığını açıklaması, petrol fiyatlarının tarihi diplere gelerek özellikle emtia üreten ülkelerin borsalarında da sert düşüşlere neden olması, ABD borsasında S&P500’ün yaklaşık yüzde 17’sinin petrol şirketlerinden oluştuğu göz önüne alındığında, ABD borsalarında sert düşüşlerin olması elbette ki bizi de çok etkiledi. Geçen hafta yaptığım youtube yayınında endeksin doğal gidişatında ikinci bir düşüş yapabileceğini belirtmiştim ama, dış şokların ardı ardına bu derece sert geleceği varsayımı yoktu. Yine de, Borsamız çok iyi dayandı. Son bir haftadaki getiriler (Bugünkü endeksin son değeri de dikkate alındığında) aşağıdaki şekildedir.

borsa karsilastirma

Bunun temel sebebi, şu an Türkiye’nin ne petrol fiyat artışından ne de dünyadaki emtia fiyatlarındaki düşüşlerden olumsuz etkilenmiyor olmasıdır. Daha önce de belirttiğim üzere bazı büyük gruplar hisselerinin çok düşmesi nedeniyle alım yapacaklarını açıklamışlardır (Sabancı, İş Bankası grubu vs) Borsa teknik olarak önemli bir sınavdan geçti. 70 bin seviyesinin altını en az dört defa test etti.

BIST-100-08-01-2016-60DK

Teknik olarak bakıldığında, adeta dip çalışması oluşan 69.500-71.000 kanalının yukarı yönlü kırıldığı görülüyor. Bu kanal kırıldığı için endeksin 72.750-73.000 seviyesine kadar yükselmesi beklenebilir. Fakat şunu belirteyim ki, küresel borsalardaki volatilite oldukça yüksek ve borsalar her türlü habere karşı aşırı duyarlı durumda olduğu için, aniden yeniden kanal içine dönülebilir veya bir anda 74 bin seviyesine kadar yükseliş olabilir. Yani yüksek dalga boyları devam edecektir. Bu aşamada, daha önce de belirttiğim üzere hissesi olanların pozisyonlarını korumaları uygundur.  Kanal içi hareketler gerçekleşirken düşüş başladığında “eyvah destek kırılacak” ya da yükseliş başladığında “eyvah kaçırdım” duygularını sıkça yaşarsınız. Bu durum çok fazla yanlış alım satımlara ve zararların büyümesine sebep olur. Endeksin bugün 71 bini destek yaparak,  71.250 ile 72.500 arasında dalgalanacağını düşünüyorum.

Dolar/TL kuru için fazla bir şey yazmayacağım. 3.02’ler görüldü ve şu an 2.9957 seviyesinde bulunuyor. 2.99 aşağı kırılırsa 2.95-2.96’lara kadar düşüş olabilir. Yukarı yönde ise 3.0250 seviyesinin yukarı geçilmesi olasılığı düştü. Bugün 2.99 ile 3.0120 arasında dalgalanmasını bekliyorum. Normal şartlarda bu gerçekleşir ama beklenmedik olumlu veya olumsuz  haberler gelirse bu belirttiğim hareketlerin çok dışında hareketler de gerçekleşebilir. Bugün tarım dışı istihdam rakamı açıklanacak olup, o saatlerde yüksek bir volatilite oluşabilir.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğimle…

NOT: İstanbul eğitimi kayıtlarımız kapandı. Daha önce kayıt olmuşsanız daha lütfen ücret göndermeyiniz. Bugünden itibaren yeni kayıt alınmıyor ve  ücret yatıran olursa bu ücretler iade edilecektir. Göstermiş olduğunuz yoğun ilgi için teşekkür ederim. VIOP ve Foreks eğitim kayıtları ve Antalya eğitimi kayıtları devam ediyor.

Bu akşam saat 21:00’de you tube’da  canlı yayınımızı yapacağız.

“Kısa Bir Aradan Sonra Yeniden Merhaba” ile ilgili 1 yorum

  1. Hocam geçmiş olsun. Allah şifa versin. Bu aralar salgın var dikkatli olmak lazım. Hayırlı günler.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir