Hafta Yine Stresli Başladı

Sabah saatlerinde özellikle gelişmekte olan ülke paralarının değer kayıplarıyla güne başladık.

Dolar/TL kuru 3.0437 seviyesini görürken, USDZAR (Güney AFrika Randı) saba saatlerinde çok sert bir yukarı hareket yaptı. Şu an gelişmekte olan ülke paraları değer kayıpları yaşıyor.  Aşağıdaki tablo 10:02 itibariyle ekran çıktısıdır. Dolar/TL kuru bu sabah değer kaybeden paralar içinde orta sıralarda bulunuyor.

DOviz kurlari-11-01-2016

Kurlardaki bu hareketlilik, temel olarak Çin’deki gelişmelerden kaynaklanıyor. Çin’de ÜFE açıklandı ve fiyatların iyice resesyona işaret etmesinin ardından gelişmekte olan ülke kurları değer kaybetti. Fakat emtia ve petrol üreticileri daha fazla değer kaybediyor. Burada TL’nin değer kaybı bu hava içinde normal sayılmalı. Çin borsası %5.35 düştü. Doların yukarı gitmesinin bir sebebi de bizim Merkez BAnkasının döviz teminat oranını yükseltmesiydi. Yani Merkez Bankası’ndan döviz borçlanan bankalar daha önce en fazla yüzde 50 teminat bulunduruyorlardı. Şimdi ise bu oran %70 seviyesine yükseltildi. Yani bankalarımız eğer teminat bulunduracaklarsa, daha fazla döviz varlığı teminat vermek zorunda kalacaklar. Bu sayede Türkiye’Nin euro-bond’larına  talep artırılmak isteniyor. Böylece Kamu kesimi yabancı para ile borçlanma araçlarına talep gelince faizleirn gerilemesi amaçlanıyor ama akıl kârı değil. Bu durum dövizi yukarı itmekten başka bir işe yaramaz.

Borsa bugün beklendiği gibi düşüşle açılıp tekrar toparladı. Geçen cuma günü youtube’da yaptığım yayında söyledikleirmde fazla bir değişiklik yok. Endeksin beş dakikalık grafiği aşağıda veriliyor.

BIST-100-11-01-2016

Endeks açılış sonrasında 70 bine doğru geriledi ama çabuk toparladı. Şu an 70.700 civarından işlemler geçiyor. Bir süre yatay sıkışık hareket olacağını düşünüyorum. Fakat yaklaşık 3 haftadır endeksin hareketleri dış piyasalara uygun gidiyor. DOW ve S&P500 önemli destekleri aşağı kırdığı için piyasa temkinli. Fakat, dış borsalardaki ani bir yukarı hareket burada endeksi bir anda 73-74 bin aralığına getirebilir. Youtube yayınında da söylediğim üzere, dip oluşum çalışmaları var ve düşüş trendinin sonuna gelindiğine dair sinyaller artıyor. Hatırlarsanız daha önceki yorumlarımda Ocak ayının ilk 2 haftası sonrasında yönün netleşeceğini belirtmiştim. Şu an endeks 69.500 ile 71.250 kanalında hareket ediyor. Bu kanalı bir defa yukarı kırdı ama ardından dış piyaslaarda sert düşüş olunca yeniden kanal içine girdik. Bence hisseleri olanlar beklemede kalmalı. 69 binin altında bir kapanış olmadığı sürece ben olsam beklerdim. Ama endeks bir gün 68.850 veya altında kapanış yaparsa, 63-64 bine kadar düşebileceği o zaman, satıp yeniden alttan alım denenebilir. Fakat şu an endeks kanal içinde hareket ederken, sürekli al-sat hareketi yapılmamalı.

Dolar/TL kuru ise, şu an 3.0256 seviyesinde bulunuyor. Bugün 3.0130 ile 3.04 aralığında hareket bekleyebiliriz. Kısa vade dalgalı hareket devam edecektir. Şu an hala dolar talebi yüksek. Bu nedenle hala yeni yukarı hareketler oluşabilir ama  3.07’nin yukarı kırılıp doların başını alıp gitmesini beklemiyorum.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

“Hafta Yine Stresli Başladı” ile ilgili 2 yorum

  1. Valla hocam hep uzmanları izledim ve dediklerini yaptım hep sürekli kayıp etmiş. şimdi ise kendi bildiğimi yapmaktayım ve kazanmaya başladım.

  2. Sayın hocam doların mart ayının 15 ine e kadar mb sından sert faiz kararı gelmez ise 3.2-3,15 TL arasına gelecektir.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir