Dışarısı İyiyse Biz de İyiyiz

Dün akşam uzunca bir webinar yaptık. Bu webinarda 69.500’ün dün aşağı kırılmasıyla birlikte artan paniği göz önüne alarak daha çok borsa ve dış borsalar üzerine değindim. Bu yayının tamamını youtube’dan izleyebilirsiniz (https://www.youtube.com/watch?v=jkbkrVvMPIw).

Burada temel olarak şu mesajları verdim.

  • Normalde sadece 3500 puanlık düşüş vardı ama 69.500 aşağı kırıldığı için, korkular, normal zamanlardaki 3500 puanlık düşüşteki korkuların en az iki katıydı.
  • Dış borsalarla bizim borsamız arasındaki getirilere baktığımızda, yıl başından bu yana olan süre içinde BIST-100 %4.4 değer kaybetmişken diğer dünya borsalarının ortalama değer kaybı yüzde 8 civarında olmuş. MSCI GOP endeksi ise yüzde 12 civarında değer kaybetmiş.
  • Dünkü kapanış öncesinde DOw ve DAX yukarı giderken biz niye düştük şeklinde sorular vardı. Aslında bu bir algı yanılsamasıydı ve webinarda bunu grafikler üzerinden gösterdim.
  • Aslında konu bizim borsanın daha ne kadar düşeceği olmamalıydı. Asıl sorulması gereken soru küresel piyasalardaki düşüşün devam edip etmeyeceğiydi. Buna baktığımızda ise hem DOW hem S&P hem de DAX gibi önemli endeksler yüzde 10’dan ffazla değer kaybetmişlerdi ve daha önceki dip seviyelerine gelmişlerdi. Dolayısıyla bu endekslerde dip çalışması beklediğimi belirttim.
  • En önemlisi de gelecek çarşamba akşamı (26 Ocak) FED toplantısında uluslararası finansal risklere vurgu yapılması olasılığıydı. FED bunlara vurgu yaparsa, bu olumlu algılanacaktır.
  • Sonuç olarak BIST-100 ve dış borsalar benzer hareket ediyor ama bizim borsa diğerlerinden pozitif ayrıştı.
  • Bundan sonraki süreçte ana trendi dış boralar belirleyecektir.
  • Borsa bugün 1000 puanlık yükselişle açıldı ve dış piyaslaar paralel bir hareketti. Petroldeki artış nedeniyle Rusya borsası %3’ün üzerinde prim yaptı. Biz de dış borsalara denk bir getiri sağlamış görünüyoruz.
  • Bundan sonraki günlerde ne olacağı, dış borsalarda ne olacağına bağlıdır. Evet borsa yükselerek açıldı ama genel hava böyleydi. Şimdi asıl izlenmesi gerekn piyasa ABD endekslridir. Orada eğer dip çalışması başlarsa biz yine yavaş yavaş pozitif ayrışırız. Çarşambaya kadar dalgalı havanın devam edeceğini, belki yarın da yüzde 1 aşağıda açılacağımızı ama 26 Ocak FED toplantısı sonrasındaki 1-2 günlük kaotik piyasanın ardından piyasaların yeni bir yön belirleyeceğni düşünüyorum.

Herkese bol kazançlı günler…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir