Kazım Çiloğlu – Borsa mı, hal mi?

Hisse senetlerinin hasını ve finansal ürünlerin değer artışına bir bakalım ve bir köşemize yazalım. Diğer yandan sivri biber, pırasa, yeşil soğanın fiyat değişimlerini ise karşılarına yazalım.

Sonra bakalım neyin getirisi daha fazla!

Sonrada brokerlik mi marifet, kabzımallık mı?

Oturup bir düşünelim!

Rusya ya sebze ve meyve ihracatı da yok, yani üründe faza olmasına karşın bu artışı anlamak mümkün değil. Yok, efendim kış ayları yollar şöyle, seralar böyle dense de, bu kadar artışı ekonomik olarak açıklamak çok zor.

Bu arada ham petrol varil fiyatları da yukarı doğru bir hamle yaptı,

TL’nin zayıf seyri ise piyasa fiyat artışlarının en büyük nedeni

Borsanın bir nebze toparlanması ise önceden de önerdiğimiz gibi 68-69-70’li bölgelere gelindiğinde, önde ve tanınmış hisselerin, bir iki yıllık ortalama diplere gelince, alım yapıldığının gözlenmesinden oluyor.

Bölge ve çevre ülkeler o kadar büyük yıkımlar yaşadı ki buralarda bir çözüm sürecine girildiğinde, özel ve kamu şirketlerine, yabancı şirketler öndelik alsa da mutlak bizim şirketlerimize de iş düşecektir. Bu durumu çok sık ve epey bir zamandır yazıyorum. Nitekim Cenevre toplantısında en ufak bir yeşil ışık görüldüğünde borsa hemen tepki vermesi de bunun bir gerçeklemesidir. İkinci sağlaması ise ham petrol fiyatlarının anlaşma ortamlarında tam tersi yükseliş sergilemesidir!

Neden derseniz? Bu çatışmalarda Rusya ve İran hatta Irak’a karşı, Suudi Arabistan ABD destekli fiyat kırmalarıdır.

Buradan bizim için kötü bir beklenti olacak. Eğer anlaşma zemini güçlenirse para girişi ve çevresel iş olanakları bel ki artacak ama bu seferde ham petrolün fiyatı belkide şu ankinin iki ya da üç katına çıkacaktır!

Bu nedenle bizim için gene kırk katır mı kırk satır mı seçeneği geçerli olacak

Eğer bu düşük petrol fiyatları sürecinde döviz rezervlerimizi artırıp bununla da istihdam yaratan üretken yatırımlara yönelebilse idik belki bir karımız olabilirdi ama heyhat biz bunu da başarıyla es geçtik!

Hal böyle olunca döviz yükselecek, zaten yabacı kuruluşları doları 3,55’lere kadar dillendiriyorlar.

Faizler ve enflasyon keza oluru yok yükselecek, bu nedenle de kısa vade(!)vadeli mevduatta kalmak çok daha iyi olsa gerek.

Borsada ise dövize hata TL ya göre çok düşen ve güçlü hisselerden ilersi için alım yapanlara göre kendinizce ve ileride ihtiyaç duymayacağınız miktarlarda paralel alımlara gitmek en gerçekçi ve izlenecek yol olsa gerekir…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir