ABD’den Gelecek ADP İstihdam Verisi Önemli

Haftanın ilk iki günü geride kaldı. Dış borsalara endeksli hareketler devam ediyor. Dolar/TL kuru 2.95’lere kadar geriledikten sonra bu seviyelerde destek yapmış görünüyor. Az önce enflasyon oranları açıklandı. Ocak ayında TÜFE %1.82 arttı. Böylece yıllık TÜFE %9.58 seviyesine ulaştı. Enflasyon beklentilerden biraz daha yüksek geldi. Enflasyona ilişkin diğer ayrıntıları birçok sitede okuyabilirsiniz. Enflasyon verisinin açıklanması sonrasında borsanın çok olumsuz bir reaksiyon vermediğini görüyoruz. Gösterge faiz %11.11 seviyesinde bulunuyor ve bu cephede de önemli bir değişiklik yok. Dolar/TL kuru ise 2.96 seviyesinden işlem görüyor.

Dün dış borsalarda önemli geri çekilmeler oldu. ABD Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Stanley Fischer ise dün yaptığı açıklamada, Çin kaynaklı belirsizlikler ve finansal piyasalardaki oynaklıkların küresel ekonomiye yönelik endişeleri artırdığını ve bu sebeple FED’in bir sonraki faiz artırımı konusundaki zamanlamasının net olmadığını söyledi.  Kişisel gelir ve harcama verileri aslında ABD ekonomisindeki büyümeye ilişkin güçlü sinyaller vermedi. Petrol fiyatlarındaki geri çekilmenin de kısmi etkisiyle, ABD ve Avrupa borsalarında yüzde 2 ve yüzde 2’ye yakın düşüşler vardı. Ama Dow endeksi 16 bin üzerinde kalmayı başardı. Dow ‘un hareketleri neredeyse Ağustos ayındaki gerileme sonrasındaki hareketlerin aynısı. S&P500 endeksinde de önemli bir gerileme vardı (-%1.87) ama 1900 seviyesinin üzerinde kalmayı başardı. DAX endeksi ise dünkü %2’nin üzerindeki düşüşünün ardından bu sabah da %1.10 aşağıda bulunuyor. Aşağıdaki grafik bu hafta başından bu yana borsalardaki getirileri veriyor. BIST-100’deki düşüş dış borsalarla karşılaştırıldığında benzer hareket yapmış görünüyor. MSCI gelişmekte olan ülkeler endeksi artış yapmış durumda ama bu veri bugünkü borsa hareketlerini göstermiyor.

borsa getiriler-3 subat 2016

Borsa dünkü sert geri çekilmesinin sonrasında bu sabah da dış piyasalara uygun olarak düşüşle açıldı. Aşağıdaki grafikte görüldüğü üzere pazartesi günü 72.750 ile 73.250 aralığında dalgalanmış ve dün açılışta 74 bine yaklaşmıştı. Sonrasında ise dış borsalardaki stres ile geri çekildik ve dün endeks 72.500 civarından kapandı. Bu sabah 72 bini gören endeks şu an yukarı yönlü bir tepki veriyor ve 72.500 civarında bulunuyor.

BIST-3 subat 2016

Borsamızda bilanço açıklanma dönemi başladı.  Bu hafta Akbank, Garanti Bankası, İş Bankası ve Yapı Kredi Bankası bilançolarını açıklayacak. Sanayi şirketlerinde ise TOFAŞ ve OTOKAR bilançoları var. Gelecek hafta  ise Logo, Aksigorta, Adana Çimento, Bolu Çimento, Ereğli ve Türk Teleko’un bilançoları var. Konsolide olmayan şirketler 29 Şubat’a ve Konsolide bilançolar ise 10 Mart tarihine kadar açıklanacaktır.  Bilanço açıklanma dönemlerinde hisselerde sert hareketler olabiliyor. Özellikle beklentilerden daha iyi bilanço açıklayabilecek hisseler genellikle endeksten daha iyi bir performans gösterebiliyor. Fakat bilanço açıklandıktan sonra genellikle kâr realizasyonları geldiği için, yatırımcılar “bilançosu çok iyi geldi diyerek” alım yaparken dikkatli olmalılar.

Endeksin bugün dış piyasalara endeksli hareketi devam edecektir. En azından bu sabah 72 bin desteğinde tutunmuş görünüyor. Yatırımcılar Dow ve S&P future endekslerini izlemeliler. Bu sıralar bizim borsanın bu endekslere ilişkin korelasyonu yüksek gidiyor. BIST-100 endeksi bugün 72.750 seviyesinin üzerinde kapanış yapmayı başarırsa yeniden 74 bine doğru bir hareket görebiliriz. Aşağı yönlü hareketlerde ise ilk destek 71.750 ikinci destek de 71.200 civarında bulunuyor. Bu seviyelerin normal şartlarda aşağı kırılmasını beklemiyorum. Bu hafta cuma günü ABD’den gelecek tarım dışı istihdam verisi önemlidir. Bugün ise ADP istihdam verisi önemli olacaktır. Geçen ay ADP özel sektör istihdamı 257 bin olmuştu. Bugün açıklanacak veride 190 bin civarında artış bekleniyor. 200 bin üzerinde bir ADP istihdam verisi piyasalara satış getirir. Eğer bu veri 170 bin veya altında gelirse, piyasalarda coşku artabilir. Veriler açıklanana kadar BIST-100 endeksinin 72.000-73.000 aralığında hareket etmesini bekleyebiliriz. 72 bin seviyesi teknik olarak önemli olup, açıklanacak bir veri nedeniyle bu seviyenin altına sarkma olması durumunda 71.750’de destek bulmaya çalışabilecektir.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

ÖNEMLİ NOT: 

INFORCE  GFG Finansal Çözümler, Eğitim ve Danışmanlık Şirketi Genel Müdürü arkadaşım Gökhan Ugan, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi ile birlikte internet üzerinden on-line olarak Sermaye Piyasaları ve Borsa Uzmanlığı Sertifika Programı düzenliyor. Oldukça geniş kapsamlı olacak olan ve finansal okuryazarlık anlamında önemli bilgiler içeren bu eğitim programı internet üzerinden katılabilirsiniz.  Bu konudaki linkler aşağıda verilmiştir.

Burayı tıklayarak  programa ilişkin detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

 

“ABD’den Gelecek ADP İstihdam Verisi Önemli” ile ilgili 1 yorum

  1. hocam sizden özür dilerim ama.mayıs ayının 23 e kadar dolar 2.65 TL BİST 100 ise 82,750 olmasını beklemekteyim. tüm dövizimi bozdurur 30 endeks aldım.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir