Borsalar Yeniden Olumluya Dönerken

Dün gün boyunca çok dalgalı bir seans izledik. Borsada 72 bin seviyesi iki defa test edildi ve özellikle ikinci seansta FED üyesi Dudley’in konuşmaları piyasalara yeniden alım getirdi.

Dudley, şu an içinde bulunulan kürsel piyasa şartlarının böyle devam etmesi durumunda Mart ayında da bir faiz artışı yapmanın zor olacağını ve faiz artışı yapmanın doların değerini diğer paralara karşı yükselterek, ABD ekonomisine zarar vereceğini söyledi. Bu arada ADP istihdam verisi 195 bin civarında beklenirken, 205 bin gelmesine rağmen, borsaların artış yapması enformasyon-formasyon uyumsuzluğuna güzel bir örnekti.

BIST-4 subat 2016

Yukarıdaki grafikte endeksin 5 dakikalık hareketleri bulunuyor. Dün aslında ABD borsaları sert düşüşlerle açılmışlardı. Fakat, gün sonuna doğru ciddi biçimde toparladılar ve bu sabah ABD borsa endekslerinin future’ları (dow future ve S&P future) yüzde 0.40 civarında yukarıdaydılar. Dolayısıyla BIST-100 endeksi de yaklaşık bin puan yükselişle açıldı ve şu an 74.100 civarında bulunuyor. Dün endeksin 73 bin üzerinde kapatması çok olumlu oldu. Teknik göstergeler talebin fena durumda olmadığı sinyalini veriyor. Fakat vurgulayalım ki; dış piyasalarla aramızdaki korelasyon çok yüksek. Yani endeksin belirli bir direnci kırması sonrasında normal şartlarda yukarı yönlü hareket yapması ve trendin güçlenmesi beklenir. Fakat dış piyasalardaki en ufak bir gerileme veya sert bir artış anında bize de yansıyor. Bu yüzden “Endeks 74.000’i yukarı geçerse 79 bine gider” türünden birazcık orta vadeli yorumların pek anlamı yok. Endeks hangi desteği aşağı kırarsa kırsın veya hangi direnci yukarı kırarsa kırsın ertesi gün, dış borsalarda oluşacak ters yönlü bir hareket, bizim borsayı da terste bırakır. İşte bu yüzden, bu sıralar “dışarısı iyiyse biz de iyiyiz, kötüyse biz de kötüyüz, ama daha az kötüyüz” türünden bir yorum daha anlamlı olacaktır.

Madem şu an bizim borsamızın dışarı ile korelasyonu arttı. Bu durumda bizim borsanın hareketlerini tahmin etmek için, dış borsaların hareketlerini tahmin etmek gerekecektir. Özellikle de ABD endekslerinin yönü önemli olmaktadır. Dün verdiğim yorumda bu yüzden, Dow 1600’ün altında veya S&P500 1900’ün altında kapatmadığı sürece sorun yok mesajını vermeye çalıştım. Şu an dow ve S&p500 endeksleri Ağustos ayındaki çöküşten sonraki hareketlerine  benzer hareketler yapıyor. Dolayısıyla bu grafiği incelemekte fayda var.  Normal şartlar devam ederse BIST-100 endeksinin  72.750 seviyesini destek yaparak 75-76 bin aralığına kadar yükselmesi beklenebilir (tabi ki dışarısı aniden bozulmazsa). Yarın Tarım dışı istihdam verileri öncesinde piyasa biraz stresli olabilir. Genel olarak hisselerdeki pozisyonların korunması gerektiğini düşünüyorum.

DOW-4 subat 2016

Dolara gelecek olursak, 2.95 seviyesindeki destek kırıldı ve dolar 2.91 seviyelerini gördü. Aşağıdaki grafikte doların günlük hareketleri görülüyor.

DOLAR-4 subat 2016

Dolar şu an 2.9157 seviyesinde bulunuyor. Tahminen 2.90 üzerinde tutunmaya çalışacaktır. Artık 2.95-2.97 aralığı  yeni direnç haline dönüştü. Bu aşamada, dış piyasalarda yeni sıkıntılar olmadığı sürece 1-2 hafta içinde 2.96 civarının direnç olacağını ve doların 2.87 seviyelerine doğru gerileme olasılığı olduğunu düşünüyorum. Burada tabi ki dışarıdaki olacak gelişmeleri bilmiyoruz. Bu görüşüm ani bir haber veya beklentileri bir anda değiştirebilecek başka olayların olması durumunda değişecektir. Yani 2.87 seviyesini garanti gibi algılamak yanlıştır. Fakat şu anki trend ve ortam devam ederse 2.90-2.95 aralığında bir süre dalgalanma olduktan sonra, 2.90 aşağı geçilebilir ve 2.87 civarları görülebilir.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

NOT: Bugün Osmanlı Menkul sponsorluğunda saat 21:00’de yapacağımız yayın linki şöyledir: https://plus.google.com/events/cftukv3i56oulof3v71223t1nm0

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir