Yellen Gidişatı Değiştirebilir mi?

Hafta başından itibaren,  Avrupa Bankacılık sistemine ilişkin beklentilerin kötüleşmesi nedeniyle borsalarda sert düşüşler olmuştu. Dün bu cephede neler olduğuna bakalım.

Ata Forex bültenindeki bilgilere göre, Yunanistan’da Eurobank Ergasias %12 düşüşle bankacılık hisselerindeki düşüşe öncülük etti. Credit Suisse Group hisseleri % 8.4 düştü. Stoxx Europe 600 endeksi %1.6 kayıpla 309.39 puan oldu ve Ekim 2013’ten beri gördüğü en düşük seviyeye indi. İngiltere’de FTSE 100 Endeksi %1.01, Almanya’da DAX %1.12, Fransa’da CAC 40 %1.7 oranında düştü. Yunanistan’da ASE Endeksi en az 1989’dan beri en düşük seviyeye geriledi.

Dün verdiğim yorumda bankacılık konusunun denkleme yeni giren bir değişken olduğunu ve bu nedenle bu cephedeki gelişmelerin önemli olacağını, Bankacılık sistemine ilişkin kötümser beklentileri  olumluya dönüştürebilecek açıklamaların piyasaya yeniden alım getirebileceğini ama, borsalar için bir dip oluşum çalışması gerektiğini vurgulamıştım.  Bu sabah genel olarak Avrupa borsalarında daha olumlu bir hava hakim. Sebebi de Financial Times’da yayınlanan bir habere göre, Deutsche Bank milyarlarca dolarlık tahvilini geri alarak piyasaya gücünü gösterecek. Bu haber piyasaların duymak istediği bir haberdi.  Sonuç olarak bizim borsamız da olumlu açılış yaptı. Aslında Asya cephesinde çok olumsuz bir hava vardı ama biraz da Bu akşam ABD Merkez Bankası FED Başkanı Yellen’in yapacağı konuşmaya ilişkin beklentiler de piyasadaki olumsuz havanın bir süreliğine durup beklemeye geçmesine neden olduğunu düşünüyorum. Yellen bu akşam neler söyleyebilir? Tahminimce piyasaların en azından stresini alacak ufak sinyaller verebilir. Zaten diğer FED başkanları Mart ayında faiz artışının zor olduğunu belirtmişlerdi. Bunu Yellen de teyit ederse piyasalar yeniden çok olumlu bir havaya bürünebilir  ve AVrupa Bankacılık sistemindeki sorunlar geri plana itilebilir. Ama Dağ fare doğurursa yeniden stres görebiliriz.  Bu yüzden Yellen’in konuşması önemli ve piyasalar daha fazla satış yapmayı planlıyorlarsa bile bu konuşmayı görmek isteyeceklerdir.

Diğer taraftan Petrol fiyatlarında bu sabahki toparlanma ve DOlar/TL kurunun güne düşerek  başlaması borsayı destekledi. Saat 17.00’de Yellen’in yapacağı konuşma öncesinde piyasa beklemeye geçebilir ve işlem hacmi düşebilir. Ama Yellen konuşmaya başladıktan sonra, her cümlesi  piyasalarda  sert hareketlere ve volatiliteye neden olabilir.

Borsanın bugünkü açılışı ve dünkü hareketlerini gösteren 5 dakikalık grafik aşağıdadır. Dikey çizgi bu hafta başını göstermektedir. Şu an seans içi grafikler endeksin adeta ters muz baş omuz formasyonuna hazırlandığı şeklinde bir görünüm veriyor. Endeks yeniden 71.000-71.250 aralığına  kadar  gerileyerek burayı destek yapmaya çalışabilir. Bu tür bir hareket sonrasında 72 bin seviyesinin yukarı kırılmasıyla birlikte yukarı hareket güçlenebilir. Önemli olan konu 72.000-72.500 aralığında kapanış olmasıdır.  Bugün gün içinde ekstra yeni bir stres haberi veya çok olumlu bir açıklama (Örneğin Avr. Merk. Bank’dan) gelmediği sürece endeks 71.000-72.000 aralığında dalgalanabilir.

BIST-10-02-2016

Dolar/TL Kuru son iki gündeki haberlerden doğal olarak olumsuz etkilendi. Ama bugün düşüşteydi. Aşağıdaki grafik 5 dakikalık hareketleri gösteriyor. Suriye’deki gelişmelere rağmen, doların 2.95 üzerinde kapatmaması olumlu oldu. Bu sabah 2.93’Ün altına geriledi. Tahminen kısa vadede 2.90-2.95 aralığında kalmaya devam edecektir. Daha önceki yorumlarımda 2.90’ın altına gevşeyerek 2.87 civarının görülebileceğini bekliyordum fakat, şu son gelişmeler nedeniyle şimdilik desteği 2.90 olarak verebiliriz.

DOLAR-10-02-2016

DOlar/TL kurunda orta vadeli olarak genelde yükseliş eğilimi bekliyorum. Birkaç hafta içinde gerçek dibini görürüz. 2.90’ın altındaki seviyeler orta vadeli alım için uygun görünüyor. Önümüzdeki aylarda sıkıntılı günler olacaktır. FED Mart’ta faiz artırmasa bile bu sefer Nisan’da artırabilir stresini görebiliriz. Ayrıca Merkez Bankamızın 16 Nisan’da Başkanı değişecek ve yabancılar bu konuyu dikkatle izliyorlar. Bu da stres unsuru olabilir.

Sonuç: Borsada bekle gör modunun  hakim olmasını bekliyorum.  Dolarda ise yönsüz yatay bir hareket bekliyorum. Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle..

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir