Dünkü Düşüş Sonrası Piyasalar…

Dün Brüksel’de patlayan bomba ile Zarrab’ın göz altına alınması bombasını karşılaştırdığımızda, Zerrab etkisinin piyasalarda daha büyük olduğunu görüyoruz. Çünkü Brüksel’deki hain terör saldırısı sonrası Avrupa borsalarına satış gelmiş olsa da, bu borsalar daha sonra toparladı. Bu aşamada, dünden bugüne BIST-100 endeksinin diğer borsalardan negatif ayrışmasını Zerrab olayına bağlamak yanlış olmaz. Aşağıdaki grafik diğer önemli borsaların bu hafta başından şu ana kadarki getirisini veriyor.

dunya borsalari-23-03-2016

Burada görüldüğü üzere BIST-100 hafta başından bu yana yüzde 2’den fazla değer kaybederken, bize yakın olan diğer borsa G. Afrika borsası olup, MSCI gelişmekte olan piyasalar (GOP) endeksi de yüzde 1.90 civarında değer kaybetmiş görünüyor. Ama özellikle ABD ve Avrupa borsalarından belirgin bir negatif ayrışma var. Bu durum ne kadar devam eder ve yeniden diğer borsalara göre pozitif bir ayrışma yaratabilir miyiz?  Negatif ayrılmayı yaratan etken Zarrab olayı olduğuna göre, piyasalar bu konudaki gelişmeleri ve mahkeme sonuçlarını görmek isteyeceklerdir. Zerrab’ın neler anlatacağı önemlidir. Para hareketlerinde Türkiye’deki şirketler kullanıldığı için bu şirketlerin iş yaptığı bankaların da dosyaya girme olasılığı olduğu için dün bankacılık hisselerinde sert düşüş vardı. Halkbank kamuoyuna yaptığı açıklamada Zerrab olayı ile bir ilgilerinin olmadığını belirttikten sonra bir miktar alım vardı. Halkbank dün 10.43 seviyelerini gördükten sonra, 10.68 seviyesine kadar yükseldi ama kapanış 10.50 seviyesinden oldu. Bu sabah açılıştan sonra 10.11 seviyelerine kadar geriledi ve şu an 10.21 seviyesinden işlem görüyor.  Endeksin de açılış sonrasında bir yükseliş çabası içinde olduğunu gördük ve 81.724 görüldü ama, şu an 81.100 civarında bulunuyor. Yani dünkü olaylar sonrasında tedirgin ve temkinli bekleyiş sürüyor.  Şu anki ortamda BIST-100 için 83-84 bin arası çok önemli bir direnç haline dönüştü. Bu aşamadan sonra gündemi etkileyebilecek gelişmeler neler olabilir? Birincisi Zerrab olayıdır. İkincisi yarın Merkez Bankasının PPK toplantısından çıkacak sonuç çok önemli olacaktır. Koridorun üst bandında indirim olması, doları bir miktar yukarı çekebilir ama ralli başlatacağını zannetmiyorum. Normalde faiz indirimleri borslaar için olumludur, fakat şu an Türkiye’de faiz kararları piyasalar tarafından siyasi kararlar olarak algılandığı için stres yaratıyor. Bu nedenle borsa üzerindeki olası olumlu etkinin çok sınırlı kalacağını söyleyebiliriz. Ayrıca piyasanın bir faiz indirimini de kısmen fiyatladığını söyleyebiliriz.  Üçüncü önemli gündem maddesi Nisan ayındaki Merkez Bankası değişimi ve daha da önemlisi Nisan ayı toplantısında bulunacak yeni başkanın faiz kararı olacaktır.  Bu bağlamda yeni Merkez Bankası Başkanı’nın ismi de önemli olacaktır. Dördüncü ve en önemli diğer bir faktör de Türkiye’de Mayıs veya Nisan ayında bir erken seçim ya da başkanlık seçimi olasılığının gittikçe güçlenmesidir.  Son torba yasadaki maddeler bu konuda güçlü sinyaller üretti. Özellikle emeklilerin sağlık katkılarının kaldırılacak olması, 25 yaş altındakilerin sigorta prim borçlarının affedilecek olması ve son olarak taşeron işçilerine kadro verilecek olması önemli seçim yatırımları olarak görülebilir.

Yukarıda saydığım maddelerin hemen hepsi piyasalar üzerinde olumlu etki yaratması beklenmeyen gelişmelerdir. Bilakis olumsuz etkileri güçlü olabilir. Peki önümüzdeki birkaç ayda olumlu etkileyebilecek faktörler neler olabilir? Bu aşamada artan küresel risk iştahı çok önemlidir. FED’in faiz konusundaki tutumu fiyatlara belirgin bir şekilde girmiş durumdadır ve hisse ile tahvile 1 milyar dolara yakın giriş oldu. Dolayısıyla, ekstra paranın gelmesi için çok fazla sebep de bulamıyorum. Şu an piyasa aslında mallanmış olduğu ve bu Zarrab olayına hazırlıksız yakalandığı için yüksek volatilite oldu. Fakat piyasalar mallandıysa, bir şekilde bazı olumlu gelişmeler veya haberler bahane edilerek, borsada yeni alımları görebiliriz ama 83-84 bin direncini aştırabilecek güçte olacağını zannetmiyorum.

Sonuç olarak, Kısa vadede endekste yukarı tepkiler oluşabilir, fakat 68.500’den başlayıp 83.900’lere kadar süren yükseliş sonrasındaki ivmenin yeniden ortaya çıkması zor görünüyor. Bu bağlamda 81.800-82.300 aralığı ilk güçlü direnç bölgesidir. Borsanın bugün 81 bini destek yaparak yeniden 81.750 seviyelerine doğru yukarı hareket yapmak istediğini görebiliriz. 81 binin altında saatlik kapanış durumunda ise 80.250 civarına kadar gerileme olabilir. Dolar/TL kurunda ise 2.8550-2.90 aralığında dalgalanma olmasını bekleyebiliriz.

Bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

NOT: Eğitimlerimi soranlar için, yarın konuyla ilgili başvuru sayfaları ilan edilecektir.

“Dünkü Düşüş Sonrası Piyasalar…” ile ilgili 1 yorum

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir