Piyasalarda Olumlu Hava Hakim

Dün borsa çok uzun zaman sonra 84 bin seviyesini test etti. Her ne kadar bu seviyenin altında kapanış yapsa da, endeks güçlü durmaya devam ediyor.

Dün en önemli gelişmelerden biri de Merkez Bankası Başkanı olacak ismin açıklanmasıydı. Başkan yardımcısı Murat Çetinkaya MB Başkanı olarak atanıyor. Erdem Başçı’nın görev süresinin dolması öncesinde, yeni başkanın  isminin belirlenmesi olumlu olmuştur. En azından birçok spekülasyon önlenmiş oldu. Yeni Başkan hakkında önyargılı olmamak lazım. Kendisiyle çalışma yapmış ve mesaisi olanlarla yaptığım görüşmelerde genelde uyumlu bir insan olduğunu belirttiler. Bu ayki PPK’ya başkanlık edecek. Bu ay verilecek faiz kararı ve bunun ardından Çetinkaya’nın yapacağı gerekçeli açıklama en azından bundan sonra Merkez BAnkası’nın yol haritasını anlamamız açısından aydınlatıcı olacaktır.  Bu PPK’da en az 100 baz puanlık bir indirim bekleyebiliriz. Zaten piyasalar bu beklenti içine girdiğinden dolayı gösterge faiz aşağı gelirken Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti de zaten son bir aydır sürekli aşağı geliyordu.  Olayın basit mantığı şudur. Merkez Bankası faizi radikal bir şekilde indirecek. Bankalar  MB’dan örneğin %9.50 veya 200 baz puan indirilirse 8.50’den borçlanıp %10 getiri sağlayan kağıtlara girerler. Yani bankalar bu parayı alıp da hemen sanayiye kredi verelim diye düşünmezler. Bu yüzden gösterge faiz ve diğer daha uzun vadeli kağıtların faizlerinde gerileme vardı. Faizler düşünce borsaya yarıyor. Borsa bu nedenle yüksek seviyelerini koruyor. Önemli olan konu ise; faiz indirimleri açıklandıktan sonra, kredilere nasıl yansıyacağıdır. Bunu da ileride göreceğiz. Yani kısa vadede bahar havası normaldir. Şu an şöyle bir denklem hayal ediliyor. Faizler düşecek, krediler büyümeye başlayacak, harcamalar yükselecek, büyüme hızlanacak. Peki enflasyona katkı yapacak mı? HAYIR enflasyon yükselmeyecek. Bunun niçin böyle olacağını anlamak için uzman olmaya gerek yok. Mart ayında nasıl ki, ilk defa negatif faizi gördük. Bundan sonra da,  enflasyon olduğundan daha düşük olması istenirse olur. Fıkra bu ya… İş adamı muhasebe elemanı alacakmış. ” 2+2 kaç eder? diye sormuş. Eleman “Siz kaç etmesini istiyorsunuz?” diye sormuş. Şu anda da “enflasyon Nisan ayında kaç çıkar?” sorusu buna benzer bir sorudur.

Dolar/TL kuru bu sabah genelde aşağı eğimli bir seyir izliyor ve 2.8288 civarında bulunuyor. En son 2.87’ye kadar yükselmişti ve yeniden dış piyasalardaki genel olumlu hava ve DXY endeksindeki gerileme ile birlikte geriledi. Dışarıdan bir şok gelmediği sürece bu hafta içinde 2.80-2.85 aralığında dalgalanabilir. Ama gelecek hafta MB PPK toplantısı öncesinde bir miktar daha temkinli olduğunu görebiliriz.

Borsaya baktığımızda ise 84 bin seviyesinin hemen altında bulunuyor. Bultende de yazdığım üzere 84 bini geçecekse bu hafta geçmeli. Eğer 82.500 seviyesinin altına yeniden gerileme olursa, endeksteki yükseliş ivmesi belirgin şekilde zayıflamış olacaktır. Şu an için ABD’de açıklanacak olan ÜFE (Bugün) ve TÜFE verileri (Yarın) önemli olacaktır. Endeksin  83.300 civarında seans içi desteği var. Bunun altındaki destek ise 82.500 civarıdır.  Avrupa endeksleri düne göre %0.30 civarında aşağıda bulunuyorlar. Fakat ABD endeksleri teknik olarak çok iyi bir görünüme sahip değiller. Türkiye için ise faiz indirimi beklentisi ve Bankaların ilk üç aylık performans beklentisi endeksi güçlü tutuyor. Anormal ve beklenmedik ani olumsuz gelişmeler olmadığı sürece endeks güçlü konumunu korumak isteyecektir. Bugün 84 bin üzerinde bir kapanış durumunda 86-87 bin seviyeleri yeni hedef olur.

Bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

NOT: Bultende EGSER önerisi vardı. Şirket temettü dağıtmayacağını açıklayınca sert düştü. Fakat bence temettü dağıtmama kararı olumludur. Çünkü zaten yatırım yapıyor ve hem kârı hem de satışları sürekli artıyor. Kar dağıtmak yerine şirketin nakit pozisyonunun güçlü olması daha büyük fayda sağlar. Kısa vadede temettü kararı olumsuz gibi  olsa da orta vadede bence olumlu olacaktır.

“Piyasalarda Olumlu Hava Hakim” ile ilgili 1 yorum

  1. sevgili hocam,şu an 8.20 lerden garantiye girilirmi,herşey olumlu görünüyor,,çok teşekkür ederiz,yorumlarınız için,

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir