Piyasalarda Genel Görünüm…

Dün borsa 84 bin seviyesinin üzerine çıktı, 84.400 seviyelerini gördü fakat seans sonuna doğru bir ara satış baskısının arttığını gördük.

Dün bir ara Avrupa borsalarına da satış geldi. Dolar diğer paralar karşısında değer kazanmaya başladı ve hafif bir panik havası oluştu. Ardından, kapanışa doğru yeniden alımların geldiğini gördük. Satışları tetikleyen kesin bir  sebep yoktu. Sadece doların küresel olarak hafif yukarı dönmesi ki; IMF’nin küresel büyüme verilerini aşağı çekmesi etkili oldu ve Avrupa’daki banka hisselerine gelen satışlar da borsaların aşağı yönlü hareketinde etkiliydi. Özellikle İtalya’da iki bankanın hisselerinde çok sert düşüşler vardı.  Bu sabah ise, AVrupa cephesinde tam tersi bir görünüm var. DAX endeksi %1.97 yukarıda bulunurken ABD endeks future’ları da %.040 yukarıda bulunuyorlar. Borsa 84 bin seviyesinin üzerinde güne başladı ve şu an 84.500 üzerinde bulunuyor.

Bu arada dikkat çeken bir unsur ise yabancı takası olarak karşımıza çıkıyor.

yabanci takasi 13 nisan

Bu grafikte mavi çizgi yabancı takasını gösteriyor. %61.5 seviyesinde dip yaptıktan sonra %64.12’ye kadar çıktı ama şu endeks 81 bin civarında iken yaptığı zirveyi yeniden geçemedi. Endeks 84 bini aşarken, yabancı takasının %64’ün altında kalmış olması iyi bir sinyal değil. Genellikle piyasalar şu an olumlu bir algılama içinde bulunuyor. Örneğin yeni MB Bankası Başkanı olarak atanan  Murat Çetinkaya’nın MB içinden olması piyasalarda olumlu karşılandı.  Trend yukarı yönlü iken bu veya buna benzer haberlerin genelde olumlu algılandığını görüyoruz. Bu da borsanın yukarı gitmek istediğini gösteriyor. Fakat, şu ana kadar ana motor güç yabancı payının artıyor olmasıydı. Fakat Nisan başından itibaren bir miktar gevşeme var. Piyasa psikolojisi olumlu olup, bu aşamada yeni hedefler ve zirveler de konuşulmaya başlandı. Bu arada Türkiye’nin son çeyrekte %5.7 büyümesine rağmen, önemli büyük firmalardan iflas erteleme talebi geliyor olması (Real ve Beğendik) düşündürücüdür.   Bu arada dolar yavaş yavaş dip formasyonu yapmaya devam ediyor. Önce 2.8050 seviyesine kadar düştü. Sonra 2.87’nin üzerine çıktı. Son 2-3 günde ise yeniden 2.83’ün altına geldikten sonra şu an 2.85’e yaklaşmış durumda. Şunu da belirtelim ki; dolardaki hareketler DXY endeksi ile uyumlu bir görünüm sergiliyor.  Yani doların hareketlerine şu sıralar çok fazla anlam yüklememek lazım.

Borsanın 84 bin üzeirne çıkması aniden ve çok güçlü bir işlem miktarı ile olmadı. Bilakis dün gelen satışlar sırasında saatlik bazda 137 milyon lot işlem gerçekleşti. Bu sabah ise ilk bir saatte 150 milyon lot işlem görüyoruz. Yani 84 bin yukarı geçilirken, herkesin saldırdığı ve hisse almak için sıraya girdiği bir durum yok. Bu nedenle yükselişin sağlıklı devam ettiğini söyleyebiliriz. Bugün açılıştaki yukarı hareketin en önemli sebebi Avrupa’nın olumlu açılmasıydı. DAX %2’ye yakın bir artış yaparken BIST-100 endeksi de %1 civarında prim yapmış durumda.

Şu anki görünümü şu şekilde özetlemek gerekir; “AVrupa ve ABD iyiyse biz de olumluyuz ve yukarı gideriz, oralar kötüyse, biz biraz gerileriz ama fazla gerilemeyiz, pozitif ayrışmaya devam ederiz.” Yani piyasanın genel havası olumlu kalmaya devam ediyor. Dün de yazdığım üzere 84 bin üzerinde kapanış, endeksi 86-87 bin seviyelerine kadar taşıyabilecektir. Fakat burada bir noktayı vurgulamak lazım. Avrupa veya ABD’de olacak sert düşüşlere karşı dikkatli de olmak lazım. Dün de belirttiğim üzere faiz indiriminde bankalar yararlanacağı için genelde banka hisseleri olumlu görünümünü koruyor. Yatırımcılar pozisyon açabilirler, fakat 82.500 seviyesinin altında bir kapanış olursa stop yapabilecek ve o zarara katlanabilecek olanlar bunu yapmalı. Çünkü hangi gün nereden bir darbe geleceğini bilmiyoruz. Mayıs ayında Yunanistan’ın çok büyük montanlı borç ödemeleri var. Şu an bu durum gündemde değil ama yavaş yavaş sorgulanmaya başlayacaktır. Endeksin bugün 83.750 seviyesini destek yaparak 84.950-85.050 aralığını hedeflemesini bekliyorum. Bugün eğer kapanış 83.750 altında olursa, bu durum iyi bir sinyal olmaz.

Bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir