Ali Ağaoğlu – Hem borsa hem kur nasıl aynı anda yükselir?

Dün Borsa İstanbul, Kasım ayındaki seçim sonrasında gördüğü ve son 3 haftadır aşmakta zorlandığı 84 binli seviyeleri aşarak günü 85.696 seviyesinden kapattı.

Küresel risk iştahının “tavan yaptığı”, Japonya’dan yeni paket beklentisiyle de desteklenince sadece gelişen değil gelişmiş ülke borsaları ‘elbirliği’ ile yükseldiler.

Borsa yükselirken dolar/TL kurunda da sınırlı da olsa bir yükseliş vardı. Normal şartlar altında; kurdaki düşüş, borsanın yükselişini destekleyen bir unsur ya da tersine kurdaki yükseliş borsanın yükselişini sınırlayan bir etki yaratırdı. Güne 2.8340 seviyelerinden başlayan dolar/TL, borsanın yükselişini sürdürdüğü sırada 2.8570’lere kadar yükseldi. Nasıl oldu derseniz, kur hareketlerini daha iyi anlamak için sadece dolar/TL kuruna değil, aslında “sepet kura” bakmakta fayda var. “Dolar/TL ve euro/TL kurlarının yarılarının toplamından oluşan” sepet kur, paritedeki hareketleri de ihtiva ettiği için kurlardaki hareketi çok daha iyi yansıtıyor. Dünkü hareketine bakıldığında kurlardaki yükselişin aslında çok sınırlı olduğu görülüyor. Sepet kurdaki hareket gün içinde 3.0275-3.0440 arasında kaldı. Bunun da sebebi tamamen 1.14’lü seviyelerden 1.13’lü seviyelere gerileyen euro/dolar paritesiydi.

İlk hedef 87.000 puan

Kur tarafındaki görece sükunete karşın BIST tarafındaki hareketlilik daha dikkat çekiciydi. Yazının devamı için TIKLAYINIZ. (Vatan Gazetesi)

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir