84 bin Sonrası Borsadaki Yükseliş…

Dün İstanbul dışında olduğum için yazı yazamadım. Ayrıca Perşembe akşamları geleneksel hale gelen youtube webinarını da yapamadım. Ama Webinarı bu akşam saat 21:00’de yapacağım.

Çarşamba günü verdiğim  yorumda 84 bin üzerine yükselen endeksi için, sağlıklı bir yükselişin olduğunu  ve pozisyon açılabileceğini ve endeksin o gün içinde 85 bini yukarı zorlayabileceğini belirtmiştim. Ama pozisyon açanlar için 83.750 seviyesini stop seviyesi olarak belirtmiştim. Daha önceki yorumlarımda vurguladığım üzere 80-84 bin aralığında alım yapmak yerine 84 bin aşıldıktan sonra alım yapmak daha az riskliydi. Nitekim 84 bin aşıldıktan sonra en azından kısa vadeli de olsa ralli tipi bir hareket gördük ve endeks belirttiğimiz 86-87 bin aralığına geldi.

Bu sabah dış piyasalara baktığımızda genelde sakin bir hava var. DAX future’ları hafif bir gerileme yapmış olsa da, BIST-100 yaklaşık 200 puan yukarıdan açıldı. Bu aşamada teknik olarak endeksin yeni destek 84 bin civarı oldu. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece pozisyon bozmadan beklenilebilir.  Son iki gündeki işlemler sonrasında yabancı takasının yeniden %64.18 seviyesine geldiğini görüyoruz. Dış konjonktür genelde olumlu ve bu hafta borsalarda genel olarak yükseliş hakimdi.

borsa karsilastirma 15 nisan

Yukarıdaki grafikten görüldüğü üzere Yunanistan hariç diğer Avrupa borsaları, ABD ve Asya cephesinde yükselişler hakimdi. Hafta başından bu yana endeks %4.20 yükselirken, MSCI gelişmekte olan piyasalar (GOP) endeksi de %4.48 yükseldi.  Bu grafik, yükselişin sadece Borsa İstanbul’a ait olmadığını ve genele yayılmış bir küresel borsalar yükselişinden kaynaklandığını gösteriyor. Dolayısıyla küresel borsalardaki bir satış dalgasının bizi de olumsuz etkilemesi ihtimali yüksektir. Bu nedenle dış piyasaları da yakından takip etmek gerekiyor. Bu arada petrol fiyatlarındaki yükselişin de küresel borsalardaki yükselişi desteklediğini vurgulamakta fayda var. Fakat bu yükseliş ivme kazanırsa Türkiye için şu ana kadar olumlu etki yapan bu faktörün negatif etkileri de olabilir. Ama şu an piyasa malda bulunduğu için, petrol fiyatlarındaki artışı çok da negatif yorumlamayacaktır.

Teknik olarak bakıldığında BIST-100’ün grafiğinde uzun beyaz mum sonrasında dün bir doji oluştu. Yani piyasa 86 bine kadar geldikten sonra o seviyede durup dinlenmeyi ve beklemeyi tercih etti. Ben yorumu yazarken, endeks şu an dünkü seviyenin hafif altına geriledi. Günlük grafik aşağıdadır.

BIST-100 15 nisan

Günlük grafikte görüldüğü üzere, dün bir doji (+ işareti) oluştuktan sonra bugün çok hafif bir gerileme var. Bu tür dojiler ortaya çıktığında borsa bir önceki beyaz mumun yarısına kadar gerileme yapabilir. Fakat bu tür bir gerileme bir düşüş başlangıcı sinyali olmayacaktır. Tersine 86.450 üzerine bir hareket olursa, rallinin devam ettiğini ve 87 bine doğru hareket başladığını görebiliriz. Şu an henüz günlük bazda işlem miktarları uyumlu gidiyor. Günlük bazda  1.3 milyar lot işleme ulaşıldıktan sonra yeni hisse almak riskli olacaktır. Ya da 60 dakikalık bazda 170-250 milyon lot arasında bir işlem miktarı gerçekleşirse zirvelere yaklaşılmış olacaktır. Bu verileri izlemekte fayda var.

Dolar şu an 2.8575 civarında bulunuyor ve dolardaki hareketler genellikle DXY endeksinin hareketleriyle uyumlu gidiyor. Günlük bazdaki grafiklerde dolarda belirli bir destek seviyesi üzerindeki 5 -6 kuruşluk bantta hareketler devam ediyor. DOların 2.80 -2.86 aralığındaki hareketinin bir süre daha devam etmesini bekleyebiliriz.

Bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

NOT: Bu akşamki webinar linkini twitter’dan göndereceğim.

“84 bin Sonrası Borsadaki Yükseliş…” ile ilgili 2 yorum

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir