Abdurrahman Yıldırım – İflaslara kadar petrolde düşük fiyata devam mı?

Petrol üretimini dondurmak için hafta sonu toplanan OPEC herhangi bir anlaşmaya varamadı. Yeni bir toplantı tarihi de konulamadı. Demek ki herhangi bir ilerleme sağlanamadı ki, devamı gelmiyor. Ama bu da, OPEC’in bir daha toplanmayacağı anlamına gelmez.

Zamanı geldiğinde, koşullar oluştuğunda OPEC yeniden toplanıp, petrol üretimini sınırlandırma kararı verebilir. Doha başarısızlığının sorumlusu olarak İran öne çıkıyor. Toplantıya katılmadığı ve kendi üretimini sınırlandırmayı kabul etmediği için, ilk bakışta sebep İran gibi görülüyor. Zaten 5 yılı bulan ambargo döneminden yeni çıkmış ve petrol üretimi ve satışı bir hayli düşmüş İran’ın ana amacı pazarını geri almak. Anlaşmaya yanaşmayacağı belliydi. Toplantıya katılmayacağını da önceden açıkladı.

İran’ı anlaşmaya yanaşmayan ülke olarak öne süren ise Suudi Arabistan. Böyle bir toplantının yapılmasına doğrudan karşı çıkmak yerine “İran yoksa ben de yokum” dedi. İran’ın bu işte olmayacağını ise en iyi bilmesi gereken yine aynı ülke. Arabistan diğer ülkelerin zorlamasıyla toplantıya evet dedi. Petrol üretimini kısma veya fiyatları artırma niyeti ise değişmiş değildi.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ. (Habertürk Gazetesi)

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir