Murat Çetinkaya’nın Sınavı ve Piyasalar

Dün en önemli gelişme Merkez Bankasının faiz kararıydı. Bu karar sadece faizin belirlenmesi açısından değil, yeni Başkan Çetinkaya’nın yaklaşımı ve duruşu açısından da çok önemliydi. PPK toplantısından piyasaların beklediği yönde bir karar çıktı. Koridorun üst bandı 10.50 seviyesinden 10 seviyesine çekilirken, alt banda ve orta banda dokunulmadı. Dün bazı twitler gördüm. Birisi, “üst bantta indirim bir halt değil, sıkıyorsa 7.50 olan politika faizini indirsin” mealinde bir şeyler yazmıştı. Bunu yazanın herhalde MB’nın para politikaları konusunda hiç bilgisi yok. Konuyu basitçe anlatıp sizleri bilgilendirmekte fayda var. O twiti yazan kişi “politika faizi” nedir? sorusuna cevap vermelidir. Çünkü henüz politika faizinin ne olduğunu dahi bilmiyor.

Koridorun üst seviyesi: Bu seviye bankaların MB’dan gecelik para istedikleri zaman  ödeyecekleri maksimum (en yüksek) faiz oranıdır. Yani bankalar artık %10 faiz ödemeye razı iseler istedikleri kadar parayı MB’dan gecelik bazda alabilirler.

Orta Seviye (Politika faizi): Bu faiz %7.50 düzeyindedir. MB’nın haftalık repo ihalelerinde uyguladığı faiz oranıdır. Genellikle haftalık bazda MB 30 milyar TL fonlama yapmaktadır. Bu miktarı zaman zaman artırıp azaltabilmektedir.

Koridorun Alt Seviyesi: Eğer bankaların elinde fazla para kalmışsa ve değerlendirecek bir yer bulamıyorlarsa %7.25 ‘ten MB’da gecelik olarak tutabilirler. Yani önemi fazla değildir.

Şimdi gelelim politika faizine… Politika faizi aslında ortalama fonlama maliyetidir.  Yani MB’dan haftalık repo veya gecelik borçlanma yapan bankaların ortala maliyetini gösterir. Merkez Bankası bu maliyeti günlük bazda açıklamaktadır. Gerçek faiz indirimi bu fonlama maliyetlerinin indirilmesidir. Buradaki en önemli faktör koridorun üst seviyesidir. Bu seviye aşağı çekilince artık MB’dan alınan gecelik fonların maliyeti 50 baz puan azalmıştır. Dolayısıyla gerçek anlamda politika faizi diyebileceğimiz fonlama maliyetini aşağı çekici etki yapacaktır. Eğer Merkez BAnkası genel olarak fonlama maliyetini düşürmek istiyorsa koridorun üstünü aşağı çekmeliydi ve böyle de yaptı. MB arzu ederse haftalık repo için verdiği miktarı 2 katına çıkararak fonlama maliyetini daha hızlı bir şekilde aşağı çekebilir. Piyasa zaten bunu dikkatle izleyecektir.

Yeni Başkan Murat Çetinkaya’ya yeni görevinin hayırlı olmasını diliyorum. Bence ilk sınavından başarıyla çıktı. Ülkesi için doğru olanı yaptı. Eğer “radikal faiz indirimi” söylemlerine kapılıp, gaza gelerek piyasaların beklentilerinden çok sapma gösteren bir karar almış olsaydı gereksiz yere çok ciddi kredibilite kaybı yaşayabilirdi ve ülkeye de ciddi bir maliyet yaratırdı. Bu konuda endişelerimi daha önce sizlerle paylaşmıştım. Yalnız şunu vurgulamam gerekiyor. MB bundan sonraki toplantılarda da kademeli olarak faizleri indirmeye devam edecektir. Tepe yönetiminin bu faiz kararından memnun olduğunu zannetmiyorum. Zaten sayın Bakan Elitaş, bu kararı yeterli bulmadıklarını söyledi.  Sonuç olarak, faizin üst seviyesi aşağı çekilerek koridor iyice daraltılacaktır. Bu durum kısa vadede olumlu etkiler yaratır, fakat tasarrufu ciddi anlamda vurur ve kurlar üzerinde baskı yapmaya başlar. Şu an küresel hava olumlu olduğu için aslında çok fazla hissetmiyoruz ama, ABD ile ilgili olarak gelen ekonomik veriler Haziran ayında bir faiz artırımını sinyal vermeye başlar, ya da piyasada bu tür bir beklenti artmaya başlarsa o zaman çok daha sert hareketleri görürüz. Bu yüzden temkinli gitmekte fayda var. Faizlerin düşebileceği seviye sınırlıdır. Bir noktadan sonra tasarruflar bankalardan kaçmaya ve harcamaya dönüşmeye veya dövize kaymaya başlar. Düşünün ki faizler %8-9’a çekildi. Birçok kimse mevduatta kalmak istemeyecektir. Harcamaya kayarsa enflasyonu körükler, döviz kayarsa dövizi körükler. Enflasyon zaten orta vadede kurları olması gereken yere getirir, aksi halde ülke olarak rekabet gücünüzü kaybedersiniz. Tüm bu nedenlerde dolayı, dileriz Çetinkaya ülkenin makro ve parasal dengelerine bakarak kararlar almaya devam eder.

BORSA..
Dün faiz kararı açıklanır açıklanmaz borsaya kâr satışı geldi, fakat bu tür zamanlarda ilk satış dalgası çabuk geçer. Önemli olan ikinci bir satış dalgası gelip gelmeyeceğiydi. İki tür gelişme olabilirdi, endeks yükselişine devam eder ve yeni zirveleri test edebilirdi, fakat 1 saatte 216 milyon lot işleme rağmen endeksin 250 puandan fazla yükselmemesi, ikinci bir kar satışı dalgasının gelmesi ihtimalini güçlendirmişti. Seans sonuna doğru sert satışları gördük. Dün bu konuda twitler attım ve görüşlerimi sizlerle paylaştım. “Trend değişiti mi? Düşüş başladı mı?” şeklinde sorular gelmişti. Dünkü satışların bir trend değişimi için yeterli olmadığını ama 2-3 gün içinde endeksin 83.750-84.000 civarına kadar gerilemesine neden olabileceğini belirttim. Yukarı yönlü tepkilerin olacağını ama 86.200 civarında direnç olduğunu belirttim. Teknik olarak artık 86.750 seviyesi çok önemli bir dirençtir. Bu seviye günlük bazda aşılırsa, endeks güçlenir. Fakat bunun 1-2 gün içinde olmasını beklemem. Endeks dış piyasaların olumlu etkisiyle güne artışla başladı ve 86.200 seviyesini gördükten sonra hafif geriledi. Bugün çok beklenmedik bir haber gelmediği sürece, borsada net bir yön göreceğimiz zannetmiyorum. Dalgalanma bandı olarak 85.500 ile 86.500 aralığını verebiliriz. 85.500 altında bir kapanış endeksin ilerleyen günlerde 84 binlere kadar gerilemesini beraberinde getirebilir. Hisse bazında bilanço döneminde bireysel hareketler oluyor. Sağlam kağıtlar bu tür ortamları sever ve yükselişlerine devam edebilir. Dolayısıyla kağıdınıza güveniyorsanız bir şey yapmanıza gerek yok. Eğitici bültende PGSUS ve KATMR hisseleir vardı. KAtMR’in sahiplerinden biri 6 milyon lot hisse satacağını açıklayınca kağıt stop oldu. Ayrıca JP Morgan PGSUS’un hedef fiyatını 19.00’dan 15.50 TL ye çekince bu hisse de stop oldu. Unutmayınız ki, stop seviyesine gelen kağıtlarda stop yapmazsanız zararların büyümesine izin vermiş olursunuz. Kendiniz de hisse aldığınızda stop seviyesini mutlaka belirleyiniz.

DOLAR…

Dün dolar/TL kuru faiz kararı sonrasında sert bir gerileme yaparak 2.83’den 2.81 seviyelerine kadar geriledi. Bu sabah 2.8210  civarında bulunuyor. Faiz inmesine rağmen dolar neden düştü? şeklinde sorular vardı. Tek bir sebebi var, piyasa sürprizden korkuyordu ama Çetinkaya’nın makul ve akılcı davranması ve piyasa beklentileriyle uyumlu karar alması en azından baskı endişelerini zayıflatınca dolar aşağı geldi. Zaten eğer MB 50 baz puan indirim yaparsa bu tür bir hareket oluşabileceğini daha önceki yazılarımda belirtmiştim. Önemli olan konu 2.80’in altına gerileme yapıp yapmayacağıydı. Dünkü periscope yayınımda  2.81 civarında tutunabileceğini belirtmiş ve 2.8150’lere doğru bir hareket oluşabileceğini vurgulamıştım. Şu an gelişmeler beklentilerim dahilinde oluyor. Küresel risk iştahı şu an dolar/TL’nin aşağı seviyelerde kalmasını sağlıyor. Bu aşamadan sonra Dolar endeksi ile korelasyonu güçlenecektir. DX endeksindeki hareketler kısa vadede doların yönünü belirleyecek olsa da, orta vadede doları bu seviyelerde tutmak çok zordur. Çünkü faiz indirimi gelecek ayki toplantıda da devam edecek. ABD faiz artırmasa bile, biz göreceli olarak faizi aşağı çektikçe kurda baskı oluşur. İlk büyük test, küresel risk iştahının azalması sonrası olacaktır. Küresel risk iştahının azalıp azalmadığını da VIX adı verilen (stres veya korku) endeksten izleyeceğiz.

Şimdilik bu kadar… bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

“Murat Çetinkaya’nın Sınavı ve Piyasalar” ile ilgili 7 yorum

  1. benim gibi bu piyasaya hiç girmeyi düşünmeyen insanlar YAŞAR HOCA gibi insanları tanıyınca çok şey kaybettiğini anlıyor,yaşar hoca sadece doğru bildiğini bizlere,anlatıyor kendi doğrularını bize aktarıyor,ama kıymeti biliniyormu,,,keşke yaşar hocadan onlarca olsa,verdiğinden az çok az alan bir insan eşittir yaşar ERDİNÇ,

  2. bazı insanlar yaşar hocayı müneccim zannediyor,o sadece bir akademisyen ,finanscı,ve yazar,AMA İNSAN..AHLAKLI ZEKİ bir insan çok faydalı bir insan,bencil hiç olmayan bir insan,inanın kendisini canlı olarak yüzyüze hiç görmedim,konuşmadım,ama ADAMDAN ANLARIM,35 YILDIR ticaret yapıyorum,yaşar hocamın bildiklerinin yüzde birini bilseydim çok farklı oluırdu,bana göre dalında 1 NUMARA,TEŞEKKÜRLER ,

    1. Sağolun Talip bey, Çok teşekkür ederim görüşleriniz için… İnsan aynadır. Siz bana bakıp aslında kendinizi görüyorsunuz ve bu nedenle sevgi oluşuyor.

  3. yaşar hocamızın çokkkkk çok sıkı takipçisiyim,tavsiye ettiğim dost larım arkadaşlarımda benimle aynı kanıda o yüzden bunları yazdım,tv den,sosyal medyadan vs den sıkı takip ettiğimden dolayı bu kanıya vardığımı belirteyim,,

  4. guzel yorum . birde petrol ve cari acik yorumu yaparsaniz- seviniriz . tesekkurler , syglr .

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir