Çetin Ünsalan – Üye, nasıl olunur?

Bazen bir kişi açıklama yapar; okursunuz, aklınızda bin bir çeşit düşünce belirir. Eğer o kişi kendi fikrini söylüyorsa ve siz katılmıyorsanız, çok umursamazsınız. Aynı kişi basın mensubu ise ve bunu fikirden çıkarıp, bir takım verilerle ortaya koyuyorsa inanırsınız ya da inanmazsınız.

 

Bahsi geçen şahıs siyasi bir kimlikse, etik bulunmasa da bulunduğu cepheden meseleyi yorumladığını düşünürsünüz. Eğer bir araştırma şirketi ise, ortaya koyduğu savla müşterisini yanılttığı ya da doğru yönlendirdiği kanaatine varırsınız.

 

Ama o açıklamayı yapan bir oda başkanıysa durum değişir. Türkiye’de ticari faaliyet göstermek için odaya bağlı olmak zorundasınız. Yani gönüllük esası yok. Bununla da kalmayıp aidat ödersiniz. Yetmez, seçimlerde oy kullanmak için bile sizden para alırlar.

 

Peki bu insan o odanın başına neden gelir? Mesela Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci… Neden seçilerek o göreve getirilir? Ticari olarak üyelerinin hakkını savunmak, gelişmelere katkı sağlamak, yanlışları göstermek ve sıkıntıları dile getirirken, çözüm önerilerini de sunmak adına…

 

Aslında bu sadece inisiyatife bağlı bir durum değil. Gelinen makamın gereğidir bu. Dönelim piyasanın gerçeklerine… Bakan düzeyinde bile piyasalarda sıkıntılar gözlenirken, iş hacmi önemli ölçüde düşmüşken, tahsilât problemi tavan yapmışken, insanlar ödemelerini yapamazken, Başbakan Yardımcısı dahi bankaların kredi verecek durumu olmadığını söylerken, kraldan çok kralcılık yapmak nedir?

 

Hangi kriterlerle her şeyin düzeldiğini söyleyip, üyelerinin gerçekleriyle ters düşüyor? Ankara’daki tacirlere sesleniyorum. Gerçekten işleriniz iyi mi? Her şey yolunda mı? Eğer yolundaysa sorun yok. Bunu vergi ödemelerinizde görmek isteriz. Ama değilse, ki olmadığını biliyoruz, bu işe el koymanız gerekir.

 

Üye, olmak birilerinin sizden zorla aidat alması, sizin adınıza konuşması demek değildir. Şayet ATO Başkanı gerçeklerinizle örtüşmeyen açıklamalar yapıp, iktidara yaranma peşinde koşuyorsa gereğini yapmalısınız.

 

Yasal prosedürü inceletin. Var olan haklarınızın peşine düşün ve basiretli tacirler olduğunuzu kanıtlayın. Kendisine kraldan çok kralcılık yapılmayacağını gösterin. Bu kafana göre takıl tarikatı sizin de canınızı sıkmıyor mu? İkinci bir yol ise, sizin gerçeklerinizle örtüşmeyip, birilerine yaranmak için açıklama yapan bir Başkan’ı kabullenin.

 

Sonuçlarını da işleriniz çok iyi olduğu için artan vergi gelirleriyle kamuoyuna ispatlayın. Bu sene sizden rekor ödemeler bekliyoruz. Üye olmanın ne olduğunu düşünün. Ya şimdi itiraz edin ya da yarın yakınmayın. Seçtiğiniz Başkan coşku vermeye devam ediyor; kendi üyelerinin gerçekleriyle ters düştüğünü bile umursamadan.

 

[email protected]

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir