Piyasalarda Bekleme Dönemi

Geçen haftaki sert düşüşün ardından, dış piyasalardaki olumlu hava ile birlikte dün endeks yükselişle açıldı ve 79.750 seviyelerini gördü. Bu seviyede zorlanınca geri çekilme yaptı. Bu sabah ABD endekslerinin future değerleri %0.50 civarında yukarıda bulunurken, DAX endeksi düne göre %0.71 artmış bulunuyor. BIST-100 endeksi ise bu sabah da yükselişle açıldıktan sonra 78.770 seviyesine kadar geriledi ama şu an 79.250 civarında bulunuyor. Bu aşamada seans içi hareketler yön konusunda fazlaca bilgi verici değil. Dış piyasalardaki aşağı yukarı hareketlere göre, bir dalgalanma var.

BIST-10 mayis 2016

Grafikteki dikey sarı çizgi, bu sabah endeksin açılış yaptığı anı gösteriyor. Dün 79 bin üzerinden açılıp genel olarak 78.800 ile 79.770 aralığındaki bin puanlık bir bantta dalgalanmıştı ve şu anda da aynı kanal içinde hareketini devam ettiriyor. Aşağıdaki grafik ise 60 dakikalık hareketleri gösteriyor. 86.700 seviyelerinden başlayan sert düşüşten sonra 77.250 civarı görüldü ve endeks bu seviyede dip yaptı. Fibonacci geri çekilme çizgilerine baktığımızda ise, %23.6 çizgisi çok belirgin bir direnç oluşturmuş durumda.

BIST-10 mayis 2016-2

Bu grafikte %38.2 çizgisi ise 81 bine yakın bir seviyeden geçiyor. Fakat en güçlü direnç ise, bültende de yazdığım üzere, 81.500-82.000 aralığında bulunuyor. Eğitici bültende yazdığım üzere, hiç siyasi gelişme olmasa bile piyasa bir kâr realizasyonu yapacaktı. Bunu yaptığını görüyoruz. Aşağıdaki grafik yabancı takası ve endeks grafiğini birlikte sunuyor.

yabtakas-10 mayis 2016

Bu grafikte kırmızı çizgi endeksin hareketlerini gösterirken, mavi çizgi yabancı takas oranını gösteriyor. Yabancı takas oranı %64.7 seviyelerinden %63.5 seviyelerine kadar geriledi. Dün sanayi üretim endeksi beklentilerden olumlu olmasına rağmen, piyasa buna güçlü bir reaksiyon vermedi. Ekonomi bakanlarından 2016’nın ilk çeyreğinde ciddi bir büyüme olduğuna dair söylemler bulunuyor ama genel olarak bunun iş adamlarına ve ilk çeyrek kârlarına çok fazla da yansımadığını görüyoruz. Bu aşamada yabancıların yeniden alıma geçerek,  %65’e kadar paylarını artırma ihtimali zor görünüyor. Çünkü 22 Mayıs’ta AK Parti kongresinden sonra, seçim mi, yoksa referandum mu? olacağı belli değil. Kabinede de önemli değişiklikler olabileceği için piyasalar bu riski almak istemez. Bu arada S&P’nin notumuzu aynı bırakıp, görünümü negatiften durağana çevirmesi de piyasalara bir doping olmadı. Zaten S&P bizi yatırım yapılabilir seviyenin altında tuttuğu için, bu not çok önemli değil. Moodys ve FITCH’in notları ve görünüm kararları daha önemli. Moodys zaten görünümü değiştirmedi. Sırada FITCH var. Bu da Haziran’da belli olacak.  Sonuç olarak şu an piyasa yeni parametrelerde dengelenmeye çalışıyor. Endeks için kısa vadeli yön tahmin etmek zor. Fakat ben 81.500 seviyesini güçlü direnç olarak görüyorum ve kısa vadede aşılmasını beklemiyorum. Bu aşamada yatırımcılar 77.500 ile 79.750 aralığında hareket bekleyebilirler. Yani yönsüz bir piyasa olasılığı daha yüksek görünüyor.  Dışarıdan gelen veri ve açıklamalarla eğer 77.500 altında kapanış olursa, 75-76 bin aralığına kadar yeni bir gerileme olabileceğini yatırımcılar göz önünde bulundurmalılar. Fakat şu an için endeksin her yukarı veya aşağı hareketinde al-sat yapmak zararları artıracaktır. Bu yüzden izlemede kalmak daha anlamlıdır. Bilançoların birçoğu da açıklanmış olduğu için, yönsüz piyasa olasılığı daha fazladır. ENdeksin bugün 78.900 ile 79.800 aralığında dalgalanmasını sürdürmesini bekliyorum.

Dolar/TL kurunda ise 2.9368 seviyesini görüyoruz. Bu cephede 2.95-2.96 aralığında bir direnç var. Fakat geçen haftaki yükseliş sonrasında dolar, yeniden 2.90’ın altına gerilemedi. Şu an yatay bir hareket var. Bu hareket 2.9150 ile 2.95 aralığında oluşuyor. 2.9550’nin üzerine saatlik bir kapanış durumunda 2.97-3.00 aralığına hareket gerçekleşebilir. Bu aşamada doların aşağı gitmesi için DXY endeksinin de belirgin  şekilde gerilemeye başlaması lazım, fakat bu tür sinyal almıyorum. Dolayısıyla doların 2.9150 ile 2.95 aralığındaki dalgalanma bandı içinde kalmasını bekleyebiliriz, fakat orta vadeli teknik analiz sinyallerine göre   doların yükseliş eğilimini sürdürmesi beklenebilir.

Gösterge faiz iki hafta önce %9.02 seviyesine kadar gerilemişti ve şu an %9.81 seviyesinde bulunuyor. Bu durum, tahvil cephesinde de yabancıların satış yaptığını gösteriyor. Şu anki şartlarda bu ay yapılacak PPK toplantısında alınacak faiz kararı önemli olacaktır. En az 50 baz puan daha indirim bekliyorum. Eğer piyasalar da bu tür bir beklenti taşıyor olurlarsa PPK toplantı tarihi yaklaştıkça dolarda stres artabilir. Borsada da aşağı yönlü baskılar güçlenebilir. Bu yüzden de borsadaki yukarı yönlü hareketlerde 81 bin üzerinde direnç oluşması olasılığı yüksektir.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir