Atilla Yeşilada – Piyasalarda “Zor Yaz” senaryosu

Başbakan Davutoğlu’nun istifa edeceğini beyan etmesinden bu yana toparlanamayan piyasaları çok çetin bir yaz dönemi bekliyor.

Salı akşamı AKP yetkilileri partili başkanlığın yolunu açan anayasa değişikliği paketinin Haziran ortasında TBMM’ne sunulacağını açıkladılar. MHP lideri Bahçeli ise partili başkanlığa da destek vermeyebilir. Türkiye’yi ya yarı-başkanlık referandumu, ya da erken seçim bekliyor. Ayrıca, ekonomide de zayıf bir turizm sezonu TL üstünde yeni baskılar oluştururken, Gelişmekte Olan Piyasalar’a (GOP) ilginin azalması ile piyasalar çok zorlu bir yaz dönemi geçirebilir.

Yatırımcıların gönülsüzce politikayı fiyatlayacağı bir döneme girdik. Kısa vadede en önemli soru Mehmet Şimşek’in yeni Kabine’de yerini koruyup koruyamayacağı. Şimşek olmadan yapısal reformların yürütülmesi zor. Ardından TCMB Mayıs PPK kararını açıklayacak, Şimşek ve Davutoğlu’nun olmadığı bir ortamda, Başkan Çetinkaya Külliye tarafından TL’nin ayarını bozacak dozda faiz indirimlerine zorlanabilir.

Ama Salı akşamı AKP’nin partili başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliğini Haziran ortasında TBMM’ne sunacağını ilan etmesi ile belirsizlik uzadı ve tüm yılı da kapsayabilir. Salı günü grup toplantısında başkanlık sistemine kesinlikle destek verilmeyeceğini ilan eden MHP lideri Bahçeli, Hürriyet yazarı Aldülkadir Selvi’ye göre partili başkanlığa da soğuk bakıyor.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ. (Paraanaliz.Com)

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir