Hakan Özyıldız – 21. YY için planlama seminerleri: Enerjide ne yapmalı nasıl yapmalı?

Prof. Dr. Bilsay Kuruç’un bitmek tükenmek bilmeyen enerjisiyle ve liderliğiyle, 2011 yılından bu yana yapılan 21. Yüzyıl İçin Planlama Seminerlerinin sonuncusunu, 12-13 Mayıs’ta, bilim ve irfan ocağı Mekteb-i Mülkiye’de yaptık.

Konu başlığı enerjide ne yapmalıydı. Seçkin ve içeriği dolu sunumlar ve tartışmalar yapıldı.

Ben kendi adıma çok şey öğrendim.

Bunları uzun uzun anlatmak zor. Bu nedenle kısaltıp, başlıklar halinde bilginize sunacağım.

  • ·      Toplantının ana temasını Sn. Kuruç açılış konuş konuşmasında belirledi. Türkiye’de büyüme hızı yüzde 7’e ulaşmazsa, ülkenin büyük avantajı olan genç nüfus, yarın sorunu olur. Cevabı aranan soru şu: Bu hıza yetecek enerji nasıl üretilecek?
  • ·      Öncelik, madenler + imalat + enerjiden oluşan sanayi grubuna verilmeli. Bu grubun milli gelirdeki payı yüzde 40’lar düzeyine ulaşmalı.
  • ·      Dünya enerji dengeleri değişiyor. Sıklet merkezi Uzak Doğu Asya’ya kayıyor.
  • ·      Enerji jeopolitiğinde oyun eski oyun ama oyuncular değişti. Brezilya, Çin ve Hindistan gibi yeni oyuncuları ihmal ederek tahlil yapmak yanlış olacaktır.
  • ·      Önceki yıllarda elektrik tüketimi ile milli gelir büyümesi arasında çok yakın korelasyon vardı. 1980’li yılların ortasına kadar ortalama yüzde 4,5 civarında olana paralellik, son yıllarda bozuldu. Büyüme ortalama yüzde 4’ler civarında artarken, elektrik tüketimi artışı yüzde 1’lere düştü. Nedeni; ithalata dayalı büyüme.
  • ·      Enerji verimliliği sayesinde 3 yılda 13 milyar dolarlık tasarruf sağlanabilir. Bunun için seçici bir teşvik politikası uygulamak lazım.
  • ·      Kamuda elektrik enerjisi üretim planlaması yapan ekip dağıtıldı. 2005 yılından bu yana planlamayı TEİAŞ yapıyor. Ama Enerji Bakanlığı yapılan planları onaylamadığı için yayınlanmıyor.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ. (hakanozyildiz.com)

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir