Yeni ve Kritik Bir Süreç Başlarken

Bu hafta gönderdiğim eğitici bültende piyasalara ilişkin görüşlerimi verememiştim. Bu sabah saat 11:00-12:00 arası verebileceğimi belirtmiştim. Gecikme için kusuruma bakmayın.

Borsa haftaya düşüşle başlarken dolarda yatay bir seyir görüyoruz.

Aşağıdaki grafik endeksin 5 dakikalık hareketlerini veriyor. Şu an cuma günü kapanışına yakın seyrediyor.

BIST-16 mayis 2016-2

Dikkat ederseniz daha önceki yorumlarımda çizmiş olduğum yatay kanal içerisinde bir hareket söz konusu olup, bu kanal içinde kalındığı sürece, çok fazla al-sat işlemi yapılmamasını önermiştim. Bu sabah dış piyasalara baktığımızda genel olarak Avrupa borsalarında düşüşler var. Almanya bugün kapalı bu nedenle DAX endeksinin cuma günkü getirisini görüyorsunuz.

DE-16 mayis 2016

Rusya’da artış var. Bunun sebebi de petrol fiyatlarının şu an %1.6 civarında yukarıda olmasıdır. Ayrıca cuma günü itibariyle bakıldığında MSCI GOP endeksi de hafif artıdaydı. Bizim borsadaki düşüş Avrupa borasalarına göre daha zayıf. Bazen endeks artıya geçiyor bazen de eksiye geçiyor. Fakat şunu belirteyim ki; 86 bin’lerden başlayan düşüş sonrasında endeks çok ciddi bir yukarı yönlü tepki yapmadı. Daha önceki yazılarımda 81.000-81.500 seviyelerine kadar bir yükselişin olabileceğinden bahsetmiştim ama bu yükseliş gerçekleşmiyor ve zaman geçtikçe, bu kanalın aşağı kırılması riski artıyor. Aşağıda endeksin günlük grafiği ve bu grafik üzerinde TKE göstergesi de veriliyor.

BIST-16 mayis 2016-Gunluk

Bu grafikte görüldüğü üzere endeks kanal içinde belirgin biçimde sıkışmış durumda. Üstelik düşüşün de hacimli olduğuna ve TKE göstergesinin de -26 seviyelerini test ettiğine dikkat ediniz. Uzun zamandan beri TKE göstergesi bu derece sert düşüş yapmamıştı. Düşüş sırasında artan işlem hacmi önemli bir sorun ve endeksin sağlıklı bir yükseliş trendini yakın zamanda başlatması olasılığının düşük olduğunu gösteriyor. Fiyat grafiğinin görüntüsü aynı zamanda ters bayrak formasyonu olarak değerlendirilebilir. Eğer birkaç gün içinde 77.200 altında KAPANIŞ olursa ve hacimde artış görürsek, endeksin 70-73 in aralığına kadar düşme riski var. Bu nedenle şimdi alım yapmak yerine, endekste dip seviyenin güçlendiğine dair sinyaller geldikten sonra alım düşünmek daha akıllıcadır. Dibin güçlendiğini ise göstergelerde ortaya çıkacak pozitif aykırılıklardan anlayacağız. Şu an henüz bu tür bir güçlü sinyal yok ama endeksin 77.500 ile 79.750 aralığında yukarı yönlü hareketi her zaman olasıdır.  Fakat, endeksin kritik seviyelerde olduğunu da belirtelim. Yani sert hareketler başlayabilir. Çünkü Bollinger bantlarında belirgin bir sıkışmayı da görüyoruz. Bu anlattıklarım teknik analizle ilgiliydi.

Temel analize bakacak olursak, AKP’nin 22 Mayıs olağanüstü kongresi ve aynı zamanda 24 Mayıs’ta Merkez Bankası’nın PPK toplantısı öncesinde piyasalarda kalıcı bir olumlu trend beklemek yanlış olur. Şu an borsamız dış piyasalara endeksli bir görünüm sergiliyor. Bunu sergilerken de işlem miktarının düşük olduğunu görüyoruz. Yani piyasalar bir şeyleri bekliyor. PPK’dan çıkacak faiz kararı bu sefer çok önemli olacaktır. Çünkü 50 baz puanlık bir indirim bekleniyor olsa da bu beklenti 2-3 hafta önceydi. Yani piyasalar bozulmadan önceydi. Son 2-3 haftada yabancılardan belirgin hisse ve tahvil satışı gördük. Yabancıların hemen tekrar alıma geçmesini beklemek yanıltıcı olur. Bu yüzden geçen ayki toplantıda 50 baz puanlık indirime olumsuz reaksiyon vermeyen borsalar, bu sefer aynı boyutta faiz indirimine olumsuz reaksiyon verebilir. Temel analiz göstergeleri ise, endeksteki sıkışmanın en azından PPK toplantısına kadar devam edebileceğini gösterse de, piyasalar PPK sonucunu beklemeden de harekete başlayabilir.

Sonuç olarak Borsa yönsüz hareketlerine devam ediyor. Sert düşüş sonrası ciddi bir tepki yamadı ve bu iyi bir sinyal değil. Dış piyasalarda da hava pek iyi değil. Cuma günü ABD endeksleri de sert düştü. Dolayısıyla borsada “bekle gör, şimdilik alma” zamanıdır.

DOLAR

Doların günlük grafiği aşağıdaki şekildedir.

dolar-16 mayis-2

Grafikte yükselen bir üçgen ve flama formasyonu var. Dolar 2.97 seviyesine yapışmış ve bu seviyeyi 3 defa test etmiş durumdadır. 2.9750 civarında bir direnç oluşmuş ama oluşan üçgenin her yeni dibi daha yukarıda oluşarak yükselen üçgen formasyonu oluşturmuş. Bu nedenle 2.9750’nin yukarı kırılması beklenebilir. Burası yukarı kırıldığında ise 3.02 civarına kadar yükseliş eğilimi görebiliriz. Bu durumu değiştirecek olan şey, doların 2.9350’nin altına gerilemesi olur. Eğer dolar 2.9350’nin altına gerilerse, yukarı gitme olasılığı çok düşer. Ama doların 2.95’e kadar gerilemesi normal sayılabilir. Doları olanlar bence beklemede kalmalılar. PPK toplantısına kadar olan sürede, piyasalarda stresi artıracak gelişmeler dolarda yeni sert hareketler oluşturabilir.

Herkese bol kazançlı bir hafta olmasını diliyorum.

“Yeni ve Kritik Bir Süreç Başlarken” ile ilgili 3 yorum

  1. piyasalar aşırı abartmayı sever. Benim şahsi kanaatime göre mayıs ayında borsamız 68bin endeks fiyatını görecek. Siyasi cepheden gelecek olumsuz haber akışı, MB faiz kararı , dokunulmazlık konusu , bu konular yüzünden beklentim mevcut. YTD.

  2. Hocam eğitici bültene abone olmak istiyorum izmir eğitiminden öğrencinizim kayıt linki çalışmıyor

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir