ABD Verileri ve Piyasalardaki Son Durum

Hafta başından itibaren piyasalarda genel olarak yönsüz bir görüntü var. Endeks daha önceki yazımda verdiğim aralıkta yukarı ve sonra aşağı hareket yaptı ama kanal içindeki seyrini sürdürüyor. Dolar ise düne kadar 2.94-2.96 aralığındaki sıkışık bantta dalgalandıktan sonra 2.94’ün altına geldi.   ABD verilerine baktığımızda ise özellikle doların aşağı gelmesindeki ilk etken ABD’de tüketici güven endeksinin beklentilerin aksine düşmesi oldu. Bu endeksin 97 olması beklenirken, 94.2 geldi ve geçen ayki 94.7’nin de altına geriledi. Bu durum piyasalar açısından sürprizdi. ISM imalat sanayi verileri ise beklentilere yakın geldi. Bu sırada Dolar endeksinde 95.97 seviyelerinden 95.20 seviyelerine kadar gerileme gördük. Yani dolar diğer paralar karşısında bir miktar değer kaybedince dolar/TL kuru da aşağı geldi. DXY endeksindeki bu gerileme daha devam eder mi? sorusunun cevabı bugünkü DP istihdam verisi ve yarın ki tarım dışı istihdam (TDİ) verisine bağlı olacak.

Borsaya baktığımızda tam anlamıyla dış piyasalara bağımlı bir hareket gözlemliyoruz. Aşağıdaki grafik bu hafta başından itibaren diğer borsaların ve bizim borsanın getirilerini veriyor.

dunya borsalari 2 haziran

Grafikte görüldüğü üzere, ABD ve Avrupa endekslerinde genelde gerileme hakimdi. Çin borsasında sert bir yükseliş vardı. Bu durum Asya’daki diğer borsaları da olumlu etkiledi ama bizim borsa daha çok ABD ve Avrupa borsalarını izliyor. Asya’daki borsalardaki yukarı hareket nedeniyle MSCI gelişmekte olan piyasalar (GOP) endeksi artı bölgede kaldı. Türkiye’yi bu endeksle karşılaştırdığımızda, bir miktar negatif ayrışma görüyoruz. Bu aşamada, endeksteki gerilemeye çok fazla anlam yüklememek lazım. Ortalama olarak Avrupa borsaları kadar değer kaybetmiş durumdayız. Avrupa’ya göre belirgin bir pozitif veya negatif ayrışma görmüyoruz.

BIST-2 haziran

Yukarıdaki grafik endeksin 60 dakikalık hareketlerini gösteriyor. En son gördüğümüz dip seviye 76.200 civarıydı ve bu seviyede bir destek bulunuyor. 78 bin aşağı geçildikten sonra endeks 77 bin seviyesine kadar indi. Bu kanal içinde hareket ettiği sürece bu hareketler random olacaktır ama daha önceki yazımda ve bu hafta gönderdiğim eğitici bültende belirttiğim üzere, yarın öğleden sonra saat 15:30’da açıklanacak TDİ verileri sonrasında net bir yön belirlemesini bekliyorum. Ayrıca bugün saat 15:15’de ADP istihdam verisi açıklanacak.  Bu saatte de hem endeks hem de dolar/TL kurunda ani hareketler oluşacaktır. Endeksin 76.200 altında bir kapanış yapması hoş olmaz, ama bu tür bir durumda 75.000-75.500 aralığına kadar geri çekilmenin sürmesi söz konusu olabilir. ADP ve TDİ verileri sonrasında endeks hala 76 bin üzerinde tutunmuşsa, bu durumda gelecek hafta yukarı yönlü hareket olasılığı yükselir. Yatırımcılar için şu an bu aralıkta işlem yapmadan izlemede kalmaları daha anlamlı olur. Çünkü hareketler çok dar bantta oluyor. Endeksin teknik göstergeleri bir dip seviyenin olgunlaşmaya başladığını gösterdiği için, TDİ veri stresi sona erdikten sonra, gelecek haftaki veri gündemi çok hafif olduğundan endeksin yukarı yönlü bir çaba içine girmesi olasılığı daha fazla görünüyor.

Dolar/TL kurunda ise, ana belirleyici doların diğer paralar karşısındaki değeri olacaktır. Bu arada petrol fiyatının artması doları aşağı çekiyor. Bugün OPEC toplantısı var ve buradan çıkacak sonuçlar petrol fiyatlarında sert hareketlere sebep olabilir. Bu aşamada petrol fiyatları 50 dolara çok yakın bölgede duruyor. 50 doların aşılması durumunda ilk anda DXY endeksi değer kaybedebilir ve dolar/TL kurunu da aşağı çekebilir ama petroldeki artış dolar/TL kuruna orta vadede olumsuz yansıyabileceği için ilk aşamadaki olası bir aşağı yönlü harekete çok fazla odaklanmamak gerekir. Teknik grafikler doların kısa vadede yeniden 2.90’a kadar gerileme olasılığı olduğunu gösteriyor. Son birkaç günde borsa aşağı giderken doların da aşağı hareket etmiş olması, bu tür bir sinyal olarak okunabilir. Yarın TDİ verileri açıklandıktan sonra yönü daha net göreceğiz, fakat hem borsa hem de dolar açısından kısa vadeli de olsa olumlu bir hava yaşanabilir. Dolayısıyla dolarda olanlar başka anormal ve beklenmedik olumsuz bir gelişme olmadığı sürece, kısa vadede 2.90’a kadar geri çekilme olasılığını göz önünde bulundurmalılar.

Sonuç olarak, yarına kadar piyasalarda sıkışık seyrin devam etmesini bekleyebiliriz. Bugün 15:15’deki ADP istihdam verisi piyasalarda bir hareketlenme yaratacaktır. Fakat yönün netleşmesi yarınki veri açıklandıktan sonra görülebilir.

Herkese bol kazançlı bir gün olmasını dilerim.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir