Çetin Ünsalan – Ve Zeybekçi aramıza döndü

Bazen sorunların içinde boğulursunuz ve büyük resmi göremezsiniz. Hani bir benzetme vardır ya, ormana dışarıdan bakmak diye, esasen doğrudur. Fakat görmek ile bakmak arasında da fark olduğunu unutulmamalıdır.

 

Ormana dışarıdan bakmak Bakan Zeybekçi için bir şeyi değiştirmemiş. Bakanlık görevine 64. Hükümet döneminde ara veren Zeybekçi, daha önceki performansıyla hepimizin hafızasında. Fakat döndüğünde de eskiyi aratmadı.

 

Öncelikle şunu belirtelim ki bu kişisel bir tavır değil. Nitekim bakan olmadığı zaman gündemimize gelmedi ve mevcut bakana mercek tuttuk. Yani gündeme geliyorsanız, yetkiyi elinize aldığınız süreçte yaptıklarınız ya da yapmadıklarınızla varsınız. Bunu şahsi bir dava haline getirmemenin ve o koltuğu da fazla büyütmemenin sanırım en büyük kanıtı bu.

 

Bu hatırlatmayı yaptıktan sonra dönelim Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin takıldığı duruma. İhracat rakamları açıklanınca bir beyanat verdi: ‘Dış ticaret açığındaki makas hızla daralıyor.’ Sadece rakamları okursanız doğru; ama neden sorusu ile ilgili halen kayda değer bir gelişme yok.

 

Sanıyorum biz anlatmakta güçlük çekiyoruz, bakanlığa katkımız olsun bir kere daha söyleyelim:

 

“Türkiye’de dış ticaret açığı ve bağlantı olarak cari açık sorununun halledilmesi için henüz çivi bile çakılmadı. Daralma ve azalma tamamen ticaret yapamadığımız için ortaya çıkıyor. Yarın bir mucize olsa ve dünya pazarları açılsa çarpık yapımız aynen gözler önüne serilecek. Ayrıca dolar kuru ve paranın zor bulunur hale gelmesiyle, finanse edilmesiyle ilgili sorun, dünden daha kronik noktada.”

 

Bilmem kaçıncı kez altını çizdik; bu konuya eğilmemiz gerektiğini söyledik, ama görüyorum ki Bakan Zeybekçi dışarıda kaldığı dönemde bile bunları düşünmemiş. Çünkü ağaca değil, ormana bakmak için, ağacın gölgesinden çıkmak gerekir; bunu yapmamış.

 

Afrika pazarına çıkarma yaptığımızdan, buralara olan ticaret hacmimizin ciddiye alınır oranda yükseldiğinden bahsediyor. Elbette alternatif pazarlar arayışımızı sürdürelim. Ama bugünkü sorunumuzu hem pazar hem ticaretin yapısı, hem de hacim anlamında çözmüyor.

 

İşi yüzdelere vurursanız, cebinizde 1 TL varken, yolda 1 TL daha bulduğunuzda, zenginliğinizin yüzde 100 arttığını iddia edebilirsiniz. Ama halen cebinizdeki parayla iki ekmek almaya muktedir değilseniz, önce bir iş bulmanız gerektiğini düşünmeniz gerekir, ne kadar zengin olduğunu değil.

 

Naçizane tavsiyem Bakan Zeybekçi ağacın gölgesinden çıksın da, ormana gerçekten bir dışarıdan baksın; yangını görecek.

 

[email protected]

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir