Gitmek mi Zor, Kalmak mı Zor? Sorusunun cevabı bulundu

Şu an saat sabahın 7:30’u ve görünen o ki Birleşik Krallık (UK)  AB’den çıkmaya karar verdi. Henüz oy sayımı bitmedi ama, bu saatten sonra geri çevrilmesi zor. Kalmak zormuş ve UK, gitmeyi seçti. Durum böyle olunca çok önemli bir şeyler oldu. Aslında piyasa bağlamında bu sonuç piyasalar üzerinde çok büyük bir etki yaratmayabilirdi. Fakat, genel bir kural vardır. Beklentilere uygun gelen veri piyasalar üzerinde ciddi etki yaratmaz, beklentilerden çok uzakta bir veri açıklandığında piyasalarda çok büyük dev dalgalar yaratır. Bizler de bu sabaha dev dalgalara uyandık.  Eğer UK; kalmayı seçseydi, sizlere mesajım çok net olacaktı. Şunu yazacaktım. “En fazla 2 gün içinde BREXIT’i unuturuz. Dolayısıyla hissedeyseniz bu durum satmak için fırsat, dolardaysanız, sakın satmayın hatta daha fazla alım yapın”. Ama UK, AB’den çıkma kararı aldı. Şimdi bazı önemli noktaları vurgulamak istiyorum;

  • Eğitici bültende geçen hafta sizlere iki tane net mesaj verdim. UK’in çıkacağını düşünenler en geç perşembe günü satış yapsınlar, dolara geçsinler, UK’nin AB’de kalacağını düşünenler ise full hisseye girebilir, ellerindeki dolarları satabilirler demiştim. Yani kararı size, kendi beklentilerinize bırakmıştım.
  • UK’nin AB’den çıkıp çıkmayacağı konusunda kendi düşüncemi ise açıklamadım. Çünkü, bu tür durumlarda daha önce sütten ağzım çok yandı. Örneğin sizlere deseydim ki; “UK’nin AB’den çıkacağını düşünüyorum, bu yüzden hisselerde satış öneriyorum”. Herhalde hafta başladığı andan düne kadar olan süreçte yemediğim küfür kalmayacaktı. Çünkü düne kadar borsa alıp başını 78 bine giderken,  ben böyle dedim diye satanlardan ve hatta satmayıp benim bu yorumumu okuyanlardan twitter’da “Yaşar hoca millete malı sattırdı vs” türünden çok fazla şey işitecektim. Ondan sonra da bu sabah, herkese “bakın nasıl bildim, benim dediğimi yapanlar para kazandı” diyecektim. Tersi durum olsaydı. Yani UK’nin AB’den çıkmayacağını düşünüyorum deseydim, hafta başından itibaren methiyeler alacaktım. Herkes takdir twitleri atacaktı. Çünkü anketler kalacağını gösteriyordu ve borsa yukarı gidiyordu. Fakat, böyle bir sözüm üzerine hele ki dün mala girenler, bu sabah bana “milleti yanılttın” diye veryansın edeceklerdi.  Yani burada çok önemli bir ders var. Anketlerde %44-44 veya %44-%45 gibi başabaş durumlarında öyle fazla riskler almamak gerekiyor. Dün tüm dünyada borsalar coşuyordu, çünkü herkes UK’nin AB’de kalacağından emindi. Fon yöneticilerine yapılan anketler yayınlanmıştı ve çoğunluk UK’nin AB’de kalmasını bekliyordu. Bu anket dün alımları tetikledi ve birçok hisse senedi piyasasında ciddi alımlar vardı.
  • Size bir İYİ, bir KÖTÜ haberim var. Kötü haberle başlayalım; Bu tür SÜRPRİZ sonuç gelmesi durumlarında piyasalar malda yakalanmıştır ve sert düşüş geleceğini bilirler. Piyasalar açıldığında bir önceki kapanış fiyatlarından alım yapacak enayi yoktur. Dolayısıyla borsaların açılışı boşluk bırakarak olur ve düşüş çok serttir.  Yani kısa vadede çok sert düşüşe hazır olun. Biraz sonra BIST için olası düşüş durumlarını anlatacağım. Fakat iyi haberi de vereyim, piyasanın malda yakalanmış olması iyi bir haberdir. Nasıl olsa şu an dünyada bol bir likidite var. Borsalar sert düşünce en fazla 1-2 gün içinde “aaa çok ucuzladı” diyerek malda yakalanan ve kendileriyle yapılan anketlerde UK, AB’de kalacak diyen Fon yöneticileri borsaları yukarı çekmek isteyecekler ve bunun için de mutlaka yeni bir senaryo üreteceklerdir. Zaten bir senaryo şimdiden hazır (ABD Merkez Bankası FED büyük Merkez Bankalarına dolar swap hattı açarak dolar sağlayacak. Bunu öğleden sonra piyasalar FED’den duyarlar). Olan ise, ilk bir iki gündeki sert düşüşlerde elindeki hisseyi satanlara olacaktır.
  • Sahurdan hemen sonra yaptığım periscope yayınında benim ne beklediğimi çok kişi sordu. Şu an zaten söylesem bile çok anlamı yok. ÇIKACAĞINI DÜŞÜNÜYORDUM desem zaten kimse inanmaz, KALACAĞINI DÜŞÜNÜYORDUM desem, zaten herkes öyle düşünüyordu derler vs.. Ama illaki görüşümü öğrenmek isteyip de söyleyeceğime inanacak biri varsa , İngiltere’de 6 yıl yaşamış, İngilizlerin kibirlerini, Almanları hiç sevmediklerini bilen biri olarak çıkmaya daha yakın olduklarını düşündüm. Fakat şunu da belirteyim ki, çok başabaş gitmesini de bekliyordum.

Şimdi sadede gelelim. “Hoca hikayeyi bırak ta BIST, DOlar, Altın vs ne olacak sen onu anlat” dediğinizi duyar gibi oluyorum.  Şu an saat 08:10 ve veriler şöyle;

S&P Futuıre %5.07 aşağıda, Dow Jones Future’ları %4.04 aşağıda (S&P’Nin daha olumsuz reaksiyon vermesinin sebebi, finansal şirketler S&P endeksi içindedir). BRENT Petrol %6.32, New York petrol %6.09 aşağıda bulunurken, ALtın Onz  %5.92 yukarıda.  Nikkei endeksi (Japonya %7.97 aşağıda), G.Kore %3.62 aşağıda. Çin %1.19 aşağıda.

Dolar/TL kuru şu an 2.9708 seviyesinde bulunurken, Dolar endeksi ise 96.5 seviyesinde bulunuyor.  Dolar/TL kuru bir ara 3 TL seviyesini gördü. Bütün para birimleri dolara karşı değer kaybediyor. Fakat FED’in likidite sağlamasıyla birlikte ters hareketler olabilir. Bugün volatilite çok yüksek olacaktır.

Dolar/TL kuru için bu aşamada direnç 3 TL’dir ve bu seviyenin üzerinde günlük kapanış yapmasını beklemem. Fakat, bugün dolar çok stresli olacaktır. Aynı zamanda her gelen haber ve gelişme çok dalga yaratacaktır. Bu aşamada 2.90-2.95 aralığına gerilerse alım düşünülebilir. Şu an için BREXIT’in sonunun nereye varacağını bilmiyoruz. Fakat, piyasalar ilk şokun ardından olumlu tepkiler de verecektir. İlk tepki cılız kalabilir ama sonraki tepki daha güçlü olabilir. Orta vade şu an dünya için daha karamsar bir hal aldığı için, doları orta vadeli alanlar beklemede kalabilirler. Trade yapanlar ise nerede alıp satacaklarına kendileri karar versinler.

BIST-100 için ise dış piyasalara, Amerika’ya baktığımızda (aslında periscope’da %4-5 düşüş olmaz diyordum ama) S&P’nin yüzde 6’ya yakın değer kaybettiğini görünce, büyük olasılıkla DAX ve diğer Avrupa endeksleri de en az %5 düşeceklerdir. Bu durumda bizim borsada da %5-7 arası düşüş görebiliriz. Yani son endeks rakamı 78 bin civarı olduğuna göre yaklaşık 3500-4000 puan düşüşle başlayabiliriz. Bu durumda ilk anda açılış 74-75 bin aralığından olabilir. Sonrasında ise 71 bin seviyesi destek olmak üzere,  bir konsolidasyonun oluşması beklenmelidir. Yani bir dip çalışması görmemiz gerekiyor. Bu dip çalışması ise en az 2-3 gün en fazla 2-3 hafta sürebilir.  Bu aşamada endeksin en güçlü direnç seviyesi 75.000-76.000 aralığı olacaktır. Eğer birkaç gün içinde bu aralık görülürse o seviyelerde satış düşünülebilir.  Yani bugün 74 bin civarında açılış olmasını bekliyorum. Sonrasında ne olur bilemem ama 75 bin veya üzeri ilk aşamada önemli bir direnç olacaktır. Şunu da  belirteyim ki; dış piyasalara bakınca BIST-100 için ilk aşamada %5 düşüş bile iyimser kalmış olabilir. 3500 puan ile 5500 puan arasında düşüş şu anki dış konjoktüre göre normal bir reaksiyon sayılmalıdır.

Sabır kazanacaktır. Hissede olanlar bugün bence piyasayı izlemeseler daha iyi olur.

Şu an saat 08:32 olmuş ve oylamada açılmayan bölgeler olmasına rağmen, UK’nin AB’den çıkması kesinleşmiş durumda olup %51.8’i  ÇIKALIM demiş.

Paranızın sağlığınızı bozmasına izin vermeyeceğiniz önemli bir gündeyiz. Bugün izin vermezseniz, büyük başarı olur. Kalın sağlıcakla…

“Gitmek mi Zor, Kalmak mı Zor? Sorusunun cevabı bulundu” ile ilgili 5 yorum

  1. Günaydın Sevgili hocam,
    Süper insansınız vesselam.
    Bu piyasanın içindeki tek güvenilir insansınız.
    Saygılarımla

  2. Merhaba Yasar bey ,

    Anlattiklariniz aslinda strateji olusturma konusudur .
    Cok guzel yazmissiniz – elinize akliniza saglik !
    Insanlar sizden tuyo almalarini degilde , nasil strateji yapilmasini ogrenmeliler .
    Tabi bu konu bol tecrube ister .
    Herzaman soylediginiz seylerdir aslinda . Harika .
    Tesekkurler . Syglr ,

  3. Merhaba hocam bireysel emeklilikle ilgili son vermis oldugunuz pozisyonlarda bir degisiklik yapalimmmi. Onerilerinizi bekliyorum. Tesekkurler.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir