Mahfi Eğilmez – Falcıların Yılı

Yılbaşında çoğunluk Brexit diye bir meselenin farkında değildi. Farkında olanlar da olayın buralara varacağını tahmin etmiyordu. ABD ekonomisinin gidişine ilişkin verileri ve Fed’den gelen açıklamaları izleyenlerin çoğu Fed’in bu yıl 2 ile 4 arasında faiz artıracağını düşünüyordu.

Makroekonomik tahmin yapmanın iki yolu vardır: (1) Tahmine temel oluşturan varsayımları sıralayıp verileri ve olası koşulları gözden geçirerek tahmin yapmak. (2) Bu tür zahmetlere girmeyip rastgele tahmin yapmak.

İktisatçılar çoğunlukla ilk yolu, falcılar ve iktisatçıymış gibi yapanlar ikinci yolu izlerler. Büyüme bu yıl yüzde 5 olacak ya da yılsonu Dolar kuru 3 olacak dediklerinde bu tahminlerinin dayandığı varsayımlar nelerdir, hangi verileri kullandın diye sorsanız ikincilerin yanıtı yoktur.

Yıl bittiğinde iktisatçıların tahminleri gerçekleşmemişse varsayımlarına bakmak gerekir. Varsayımları tuttuğu halde tahminleri gerçekleşmemişse ya da varsayımları tutmadığı halde tahminleri gerçekleşmişse sorun var demektir.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ. (Mahfiegilmez.Com)

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir