Bayram Sonrasına Merhaba Derken…

Hepinizin geçmiş Ramazan Bayramını candan kutluyor, sağlık ve huzur diliyorum. Pazartesi günü sadece yarım gün piyasalarımız açıktı. O sırada dolar/TL kuru 2.88 civarındaydı ve BIST-100 endeksi de 78.350’nin  üzerinde kapanmıştı.

Biz bayram yaptığımız sırada, tüm dünyayı bir resesyon korkusu sardı. Özellikle de ABD tahvillerinin faizleri tarihi dip seviyelerinin de altına inince, küresel bir resesyon riskinin arttığına dair beklentiler yükseldi. Yani dolarlar ABD’ye dönüyordu ve güvenli liman olarak ABD devlet tahvillerine giriyordu. Alman faizleri negatif bölgede bulunuyor ve şu sıralar, bu gidişatın  ve oluşan tahvil balonunun eninde sonunda patlayacağına dair yazılar daha sık çıkmaya başladı.

İşte tüm bu gelişmeler ışığında, ABD doları diğer paralara karşı değer kazanmaya başladı ve dolar endeksi 94 seviyelerinden 96.50 seviyelerine kadar yükseldi. Doğal olarak bunun anlamı da diğer paraların dolara karşı değer kaybetmesiydi. Bu yüzden dolar TL kuru, biz bayram yaparken bir ara 2.95’İn üzerine çıktı. Dün ve bugün ise gerileme modunda bulunuyor. Şu an 2.9250 civarından işlemler oluyor. Tahminen dolar 2.90 üzerinde kalmaya devam edecektir. Bugün saat 15:30’da ABD’de Tarım Dışı İstihdam (TDİ) ve  İşsizlik verileri açıklanacak. Bu veri çok çok önemli. Geçen ay açıklanan TDİ verisi 38 bindi ve piyasalar şoktaydı. Bu yüzden FED faiz artırımları konusunda çok daha güvercin bir hal almıştı. Şu an resesyon beklentileri de ayyuka çıktığı için FED’den Eylül ayında da bir faiz artırımı beklenmiyor. TDİ için  Haziran ayında 180 bin artış bekleniyor. Bugün beklentilerden çok farklı bir veri gelecek olursa, piyasalar yine zıplamalar yapabilir. Beklentilerin çok altında bir veri FED’in faiz artırım olasılığını çok düşürür ve bir sonraki faiz artırımı beklentisi otomatik olarak 2017’ye kayabilir.  Beklentilerin çok üzerinde bir artış ise, Eylül ayını tekrar gündeme getirerek, piyasaları olumsuz etkiler. Bu yüzden, bu verinin beklentilere uygun gelmesi daha hayırlı gibi görünüyor. Beklentilere uygun bir veri,  piyasa dinamiklerini çok fazla değiştirmez.

Borsa bu sabah düşüşle açıldı. Pazartesi günü 78.387 seviyesinden kapanmıştı ama bu küresel resesyon riski endişeleri ve doların diğer paralar karşısında değer kazanıyor olması nedeniyle, bayram sırasında düşen diğer borsalara eşlik ediyor herhalde. Bugün Avrupa cephesi olumlu görünüyor. BIST-100 endeksi ise 77.870 civarında bulunuyor ve pazartesi gününe göre yüzde 0.62 aşağıda.

Bu aşamada piyasalarda çok önemli hareketler beklememek lazım. Saat 15:30’da TDİ verisi açıklandıktan sonra bir miktar volatilite olacaktır. TDİ verisinin 160-170 bin civarında gelmesini bekliyorum. Şu an için, çok olumsuz bir gelişme olmadıkça BIST-100 endeksinin en güçlü desteği 76.850 seviyesinde bulunuyor ve Endeksin önemli bir düşüş trendine girmesini beklemiyorum.  BIST-100 endeksinin bir süre 76.500 – 78.500 aralığında kaldığını görebiliriz. Bu aşamada hisselerdeki pozisyonlar korunabilir. Eğer endeks 76.500’ün altında kapatacak olursa veya öyle olacağını anlarsanız, hisseleri azaltmak gerekir.  76.500 aşağı kırılırsa  teknik olarak endeksin yeniden 74 binlere doğru gerileme olasılığı ortaya çıkar.

Altını soranlar var. Altınınızı tutunuz. Portföylerin en az yüzde 15-20’sinin altın olarak tutulması gerektiğini birçok yazımda belirtiyorum. Çünkü, dünya iyiye gitmiyor ve gitmeyecek de. Uzun vadede altın kazandırır ama kısa vadede çok rahatlıkla 1.300-1.320 arasına kadar gerileyebilir. Yani altına kısa vadeli bakmayınız.

Herkese bol kazançlı bir gün olmasını dilerim…

“Bayram Sonrasına Merhaba Derken…” ile ilgili 1 yorum

  1. Degerli hocam, emeginize saglik, yogun programiniz arasinda sosyal faaliyetlere, yani bizlere vakit ayirdiginiz icin tesekkur ediyorum.Saygilarimla.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir