Haftaya Başlarken Borsanın Dinamikleri

Borsa az önce açıldı ve cuma gününe göre %1.5 yukarıda bulunuyor. Aşağıdaki grafik endeksin 5 dakikalık hareketlerini gösteriyor. Şu an 72.880 civarında bulunan endeks yaklaşık 1000 puanlık yükselişle haftaya başladı.

Borsa-25 temmuz-acilis

Eğitici bültende borsaya ilişkin olarak verdiğim yorum aşağıdadır. Endeks geçen haftayı 71.738 seviyesinden kapattı. En düşük 70.426 seviyesi görülürken, en yüksek 72.637 seviyesi görüldü. Aşağıdaki grafik 60 dakikalık hareketleri gösteriyor.

Eğitici Bilgi: Grafikte iki tane (mavi ve eflatun) çember var. Perşembe günü, mavi çemberin olduğu saatte (10:00-11:00 arası) tam tamına 218 milyon lot işlem oldu. İşte bu işlemleri gördükten sonra www.bilgeyatirimci.com sitesinde, endeksin en fazla 68.500’e kadar düşmesi riski olduğunu ama bunun garantisi olmadığını, bu yüzden de 72 bin seviyesinin altına olacak düşüşlerde kademeli alım yapılması gerektiğini belirttim. Sebebi ise borsadaki düşüşün PANİK satışları gösteriyor olmasıydı.

Borsa-24 temmuz

Bu tür piyasa  depremi dönemlerinde bir düşüş başladıktan sonra paniğin başladığı yeri genellikle ararım. Eğitimlerimde bunun çok sayıda örneğini anlatırım. “Herkes Satarken Sen Al” sözünün geçerli olduğu ve dibe yaklaşılan yerler genellikle belirli bir düşüşten sonra işlem miktarında patlama olan yerlerdir.  Mavi çemberin olduğu yerde endeks 72.500 civarındaydı. Yukarıdaki grafikte, mavi çember içindekine benzer bir hareket sonrasında genellikle ikinci bir satış dalgası daha gelir. İşte bu nedenle 68.500-72.000 aralığında kademeli alım önerdim. İkinci bir satış dalgasında büyük oalsılıkla 72 binin altı görülecekti ve bu da dibe yakın yerler olacaktı. Bazen ikinci dalga daha güçlü gelirken, bazen daha zayıf gelir. Daha güçlü bir satış dalgası, o seviyelerin dip olması olasılığını daha yüksek kılar. Ama yukarıdaki grafikte eflatun çember içindeki yerde 153 milyon lot işlem oldu. Yani ilk satış dalgasına göre daha zayıf işlem miktarı vardı ama teknik olarak borsanın dibi 70 bin gibi görünüyor. Şu an “Moodys not düşürecek ve endeks 63 bini görecek” diyenler bence çok daha ucuzlardan alım  yapmak için fırsat kolluorlar. Şu an hisseler temel değerlerinin çok altında. Bankalrın kredileri kesmediği, bol likidite verilen bu ortamda iş dünyasının tereddütleri de kısa sürede geçer ve normal işleyişe devam ederiz. Bu yüzden borsa diplerde sürünse ve sabrınız taşsa bile bence beklemede kalınmalı. Bu sabır konusu için geçen hafta yayınladığım şu yazıyı tekrar okumanızda fayda var.

https://www.bilgeyatirimci.com/2016/07/18/borsada-gunun-ozeti/

Teknik Değerlendirme: yukarıda 60 dakikalık grafiklere baktık. Şimdi de günlük grafklerle biraz daha uzaktan bakalım.

Borsa-24 temmuz-b

Şu an için 70.600 civarından yukarı dönüldü. Halâ geri çekilme riski var. Grafiteki çekiç olumlu. Geçen hafta görülen 70.640 seviyesi eğer bir başka haber ya da gelişmeyle aşağı geçilirse, 68.500-70.000 aralığı görülebilir ama bu kesin değil. Haftanın ilk günündeki işlemleri gördükten sonra daha sağlıklı bir değerlendirme yapabileceğim. Ama şu çok önemli bir konu ki; ne zaman dış piyasalar yorumlarımızda daha ağırlıklı hale gelmişse, o zaman normale dönmüş olacağız. Bu yüzden şimdilik hala darbe girişimin ikincil olumsuz etkileri görülecek olsa da, önce yavaş ve az hacimli ama sonrasında birden artan hacimle hızlı bir toparlanma bekliyorum. Bu tür bir süreç önümüzdeki 8-10 güne yayılabilir. Fazla al-sat yapmamakta fayda var.  Bir ay sonra bu düşüşü birçoğumuz unutacağız. Önemli olan konu iyi hisselerde pozisyon alıp korumaktır.

Derecelendirme kuruluşlarının kararlarına veya olası etkilerine ve küresel piyasalardaki gelişmelere ilişkin görüşlerimi okumak için Eğitici bültenin tamamını buradan indirebilirsiniz.

“Haftaya Başlarken Borsanın Dinamikleri” ile ilgili 1 yorum

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir