FED Toplantısı Öncesinde Borsa

Bu akşam ABD Merkez Bankası FED’in toplantısı var ve faiz artırımı beklenmiyor. Ama yapılacak açıklama her zaman olduğu gibi önemli olacak. Son bir iki haftadır ABD’den gelen ekonomik veriler fena değil. Bu cuma günü ABD’nin 2. çeyrek büyüme verisi de FED toplantısı kadar önemlidir. Yapılacak olan kısa açıklama içinde eğer, Eylül’e ilişkin bir sinyal gelirse piyasalarda ani olumsuzluklar yaratabilir ama bu olasılığı  da şimdilik düşük görüyorum. Daha önceki açıklamalara baktığımızda BREXIT olayının küresel ekonomiler üzerinde yaratabileceği olumsuzluklara dikkat çekilmişti. Tahminen bunun tonu hafifletilecektir. Şu an ABD’de bir faiz artışının başlaması için, enflasyonda belirgin bir yukarı yönlü ivmenin görülmesi gerekiyor. Her ne kadar son açıklanan verilerde enflasyon hafif bir yukarı eğim yaptıysa da, faiz artışı için yeterli olduğunu zannetmiyorum. VIX (korku stres) endeksi şu an en düşük seviyelerinde bulunuyor, yani küresel risk iştahı yüksek seviyelerde bulunuyor ve özellikle de gelişmekte olan ülkeler için risk iştahının elverişli bir yapıda olduğunu görüyoruz.  Aşağıdaki grafik bu hafta başından şu ana kadar dünyadaki önemli borsaların getirilerini veriyor.

dunya borsalari-27 temmuz 2016

Geçen hafta borsamız hain fetö/pdy darbe girişimi sonrasında sert bir düşüş yapmıştı fakat bu hafta toparlanmaya başladı ve şu ana kadar küresel borsalar içinde en yüksek getiriyi sağladı. Geçen hafta perşembe günü yazdığım yorumda borsada 72 binin altında kademeli alım yapılabileceğini belirtmiştim ve bunun teknik sebeplerini bu hafta başında yazdığı yazıda açıkladım. Belirli bir düşüş başladıktan sonra, herkesin panik satış yaptığı yerler diyebileceğimiz yerler 72 bin civarıydı ve 60 dakikada işlem miktarları 200 milyon lotu geçmişti. Bu tür zamanlarda düşüşün ilerleyen safhalarındaki yüksek hacim artışları her zaman olmasa da dönüş sinyali olabiliyor. Nitekim bu sefer de bu şekilde oldu. Bu akşam FED toplantısı sonrasında borsada ne olur? sorularını aldım. Toplantı sonucunu bilmediğimiz için, borsa üzerindeki etkisini söyleyemeyiz. Fakat borsayı genel olarak değerlendirecek olursak, şu an çok sağlıklı bir hareket yapıyor. Özellikle de dünkü geri çekilme olumluydu. Şu an işlem miktarları da tam beklediğim gibi gidiyor. Yani dip oluşumunun klasik görüntüsü ortaya çıkıyor. Daha önceki yazılarımı da okumuşsanız, geçmişteki olayları örnek olarak verdim ve toparlanma sürelerini de grafikler üzerinde gösterdim. Görünen o ki, endeksin panik düşüş süreci 4 günde bitti. Bu haftaya başlarken eğitici bültende yazdığım yorumda da önce güçlü işlem hacimleri olmayacağını, endeksin daha düşük hacimlerle yukarı gitmek isteyeceğini ama “dip oluştu” algısı oluştuktan sonra da ralli tipi hareketler olabileceğini belirttim. Her ne kadar BIST-100 endeksi şu ana kadar 74.500 seviyesine kadar yükselmiş olsa da, ralliden henüz bahsedemeyiz. Bir süre aşağıdaki grafikte verilen aralıkta kalabilir. Bu grafik 60 dakikalık fiyat hareketlerini göstermektedir.

BIST-27 temmuz 2016

Bu grafikte görüldüğü üzere ilk önemli direnç Fibonacci geri çekilme çizgilerinin %38.2 çizgisine yakın oluştu. ama şu an %23.6 çizgisinin üzerinde seyrediyor olmamız çok olumlu. Zaman zaman olumsuz haberlerle gevşemeler olabilir ve en güçlü destek 72.450 civarında bulunuyor. Yani bu seviyeye kadar bir gerileme olsa bile istatistiksel verilere göre normal kabul edilmeli. Son 2 tane 60 dakikada işlem miktarının 100 milyon lotu aştığını görüyoruz. Ralli tipi bir hareket için işlem miktarının 60 dk’lık periyotta 150 milyon üzerine çıkması 75 bindeki direncin kırılması gerekiyor. Ama önce 73.500’lere doğru bir gerileme ve sonrasında artan hacimle artış daha sağlıklı bir ralliyi başlatır. Bu yüzden yatırımcılar çok sık al-sat yapmak yerine pozisyonlarını koruyabilirler. Tabi ki bundan sonraki süreçte dış bir şok (örneğin küresel borsalarda sert düşüşe neden olabilecek gelişmeler) BIST-100’ün yeniden sert gerilemesine neden olabilir ama bu aşamada bu tür bir veri elimizde yok. Olursa yeniden değerlendirme yapmak gerekir. Sonuç olarak BIST-100 endeksinin bugün 73.650 ile 74.750 aralığındaki bantta dalgalanmasını bekleyebiliriz. Bu arada Rusya ile ilişkilerde eskisine göre çok daha iyi bir dönem başlayabilir. Dolayısıyla daha önce Uçak krizinden olumsuz etkilenmiş kağıtlar endeks üzerinde performans gösterebilir. Rusya’da yatırımları olan veya Rusya ile yoğun iş yapan şirket hisselerini takibe almakta fayda var.

Herkese bol kazançlı bir gün olmasını dilerim…

“FED Toplantısı Öncesinde Borsa” ile ilgili 1 yorum

  1. bizleri yaşar hocamız kalitesinde olan insanlardan ve onların derin bilgisinden mahrum etme allahım,,kendilerinden allah sonsuz RAZI OLSUN AMİNNN..

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir