Çetin Ünsalan – O gece ne oldu?  

Türkiye 15 Temmuz 2016 günü, gerçekten büyük bir olay atlattı. Sanırım bu konuda da herkes hemfikir. Bundan sonraki süreçte yaşananların, olayların, önlemlerin ve soruşturmanın takip edilmesinden daha doğal bir olay yok. Ama…

Eğer sizin basın yayın kuruluşlarınız hala o gecede kaldıysa, bültenlerinde bunun dışında neredeyse başka hiçbir şeyi konuşmuyorsa, ama dünya dönmeye devam ediyor ve gelişmeler bizleri de etkileyecek bir biçimde sürüyorsa durup, düşünelim.

Kim kızar, kim kızmaz bilmiyorum. Ama beni tanıyanlar işin bu tarafını çok önemsemediğimi bilirler. Bu nedenle her şeye rağmen yine doğruyu söyleyeceğim. Yaşadığımız olay ne kadar büyük ve önemli ise, 15 gündür hayata dair başka bir şey olmuyormuş gibi davranmamız da o kadar sağlıksız bir görünüm veriyor.

Haber bültenlerini açıyorsunuz, baştan aşağı bu konu. Tartışma programlarına göz gezdiriyorsunuz, Türkiye’ye ve dünyaya dair başka hiçbir şey yaşanmıyor gibi bir tablo var. Oysa bizim süre gelen sorunlarımız var.

Ekonomide, çalışma yaşamında, sosyal hayatta, dış politikada, güvenlikte, reel sektörde, finansta çok ciddi, birikmiş ve hızla halledilmesi gereken ihtiyaçlar listemiz söz konusu.

Sanki o gece hayat dondu ve bütün problemlerimiz halloldu. Yıllarca yapılan hataların temize çekilmesi mi dersiniz, diğer konulara değinmek istemeyenlerin kaçış noktası olarak mı nitelendirirsiniz bilemiyorum.

Tek bildiğim sorunlarımızın, ihtiyaçlarımızın hiçbiri ne o gün başladı; ne de o gün bitti. Devlet, ilgili kurumlarıyla zaten bunun takibini, soruşturmasını yapıyor. Şüphesiz bunlardan kamuoyunu bilgilendirmek gerekli.

Fakat kepenk kapatmış, içeride kalanlara eldeki malları satar gibi bir medya anlayışını izah etmek mümkün değil. Başka hiçbir konudan bahsedilmiyor ve ne yazık ki gözlerimizi kapatsak da hayat devam ediyor.

Tek tek konu başlıklarını açmayacağım. Genel bir prensipten bahsediyorum. Kamuoyunu bilgilendirmekle görevli medyamızın haberi olsun. O gece geçti; bu konuyla ilgili devlet çalışıyor, gerekli soruşturmalar yapılıyor, ama diğer tarafta hayat devam ediyor.

Halen bu ülkenin maaş ödemekte zorlanan işadamları, iş bulamayan gençleri, projesine kulak verilmesini bekleyen mucitleri, finansman ihtiyaçları, politika değişime dair beklentileri ve daha nice başlıkları var.

O gece olan oldu. Ama haberiniz olsun üzerinden 15 gün geçti. Dünya dönüyor; ihtiyaçlar varlığını koruyor ve hayat devam ediyor. Ve siz ‘o gece ne oldu’ modundan çıkmadığınız sürece, o gece Türkiye’ye kast edenler kadar olmasa da, bu fotoğraf içinde ülkeye kötülük ediyorsunuz.

[email protected]

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir