Ali Ağaoğlu – Notu kırar mı?

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Cuma günü Türkiye’yle ilgili not kararını açıklayacak. Beklentim Fitch’in Moody’s gibi pas geçip, biraz daha bekleyeceği yönünde.

Türkiye-Rusya arasındaki ilişkilerin yeniden normale dönecek olması piyasalara moral oldu. Fitch’i beklerken, dolar/TL ve borsada yatay seyir görülecektir.

Hafta sonu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek CNN Türk’teki söyleşisinde bu yorumu paylaştı. 5 Ağustos’ta Moodys’in “pas geçmesi” sonrasında bu Cuma günü (19 Ağustos); Fitch derecelendirme kuruluşu “rutin açıklamasını” yapacak. Piyasaların beklentisi; benim de; Fitch’in de pas geçeceği bir süre daha bekleyeceği yönünde.

Şimşek söyleşide; darbe girişimi yaşamış bir ülke olarak notumuzun indirilmesinin söz konusu olabileceğini ancak kalkışmanın hemen ardından yoğun görüşme ve çabalarla bunun hatalı bir karar olacağını anlatmak için yoğun çaba sarf ettiklerini anlattı. Diğer yandan da en ciddi makro problemimiz olan tasarruf azlığının azaltılması için başta ‘zorunlu BES” olmak üzere reformlara devam edildiğini belirtti.

Derecelendirme kuruluşları bunlarla ikna olur mu, kestirmek zor. Görünen o ki henüz daha not indirim tehlikesi savuşturulabilmiş değil. Şimşek’in yorumu da bu olasılığa karşılık piyasaları hazırlama çabası olabilir. Bu arada hem Moodys’in hem de Fitch’in Türkiye’nin not konusunda anlaşmalı şirketler olduğunu (S&P değil) hatırlatmakta fayda var. Bu anlaşmalar nedeniyle gelişmeleri izlemeyi tercih edebilirler.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ. (Vatan Gazetesi)

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir