Çetin Ünsalan – Zengin fonun, fakir bekçileri  

Türkiye’nin işsizlik oranı açıklandı. Mayıs ayı itibariyle ülkenin işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu. Duy da inanma… Fakat aynı gün işsizlik fonunda biriken para da kamuoyuna duyuruldu. 98 milyar TL’yi aşmış vaziyette.

Peki bu fondan yararlanma durumu ne? 2013 – 2016 Temmuz dönemi içerisinde 7 milyar 29 milyon TL. Şimdi bunları rakam deyip geçerseniz, elbette bir anlam ifade etmiyor. Ama bu üç yıl içerisinde işsiz kalan 3 milyon 592 bin 159 kişiden, sadece 1 milyon 979 bin 664 kişiye ödeme yapılmış olması garip değil mi?

Üstelik bugün itibariyle resmi rakamlara göre toplam işsiz sayınız 2 milyon 985 bin kişi iken. Yani resmi olarak tanınan işsizlerin tamamına para verseniz, fonda yine de en az 90 milyar TL para kalır. Bu 1,5 milyon kişi neden maaş alamadı? Sigorta yeterliliği mi yoktu? Yoksa sürekli bir işte çalışamadı mı?

Her fırsatta kendisini kapının önüne koyanla, sigortasını yatırmayanın yüzünden mi bedel ödetiyorsunuz? Kime? Çalışırken maaşından para kesilen insana… İşvereni ona sigortalı olduğunu söyleyip de primini yatırmadıysa bu insanların suçu ne? SGK niye denetlemedi?

Bitmedi… Madem 2013 – 2016 arasını esas alarak açıklama yapılmış. O zaman o yıllarda resmi olarak açıklanan işsiz ile fonda biriken paranın karşılaştırmasına bakalım.

2013 yılında işsiz sayısı 2 milyon 747 bin. İşsizlik fonundaki para 70 milyar 351 milyon TL.

2014 yılında işsiz sayısı 2 milyon 853 bin. İşsizlik fonundaki para 81 milyar 393 milyon TL.

2015 yılında işsiz sayısı 3 milyon 57 bin. İşsizlik fonundaki para 93 milyar 74 milyon TL.

2016 (Temmuz) yılında işsiz sayısı 2 milyon 895 bin kişi. İşsizlik fonundaki para 98 milyar 283 milyon 790 bin TL.

Hatırlatalım bugüne kadar anılan dönemde ödenen rakam 7 milyar TL’nin biraz üzerinde, faydalanan kişi sayısı 1 milyon 979 bin 735 kişi. Peki siz bu fonu ne yapmaya çalışıyorsunuz? Saçmalığı iktisattan çevreye her alanda kanıtlanan çılgınlıklara, bir türlü bitirilemeyen GAP’a, inşaat sektörüne ve işsiz dışında her yere…

Hala bu insanlara bir de bireysel emeklilik adı altında salma vergi çıkarıyorsunuz. Sonra da toplayıp paraları toprağa gömecek işlere yatırıyorsunuz. İşsizler de ya iş ya da nafaka derdinde kapınızda sürünüyor.

Buna parasıyla rezil olmak denir. Bakın tüm bu rakamlar resmi veriler ve TÜİK’e ait. Gerçek işsizlik bunun çok üzerinde ve kısa bir süre iş aramayan işsiz bile sayılmıyor.

Akşam evde çoluk çocuk ekmek bekliyor, fonda biriken para tüm işsizlere verseniz bile yine milyar TL’lerle ifade ediliyor, mevcut çalışanlardan yine fona para aktarılıyor, ama insanlara ne kendi fonundan para veriyorsunuz, ne de istihdam alanı yaratıyorsunuz. Bunun olsa olsa adı ‘Zengin Fonun Fakir Bekçileri’ olur.

[email protected]

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir