FED Tutanakları ve FITCH’in Gölgesinde Borsa ve Dolar

Bu haftaya başlarken, yayınladığım eğitici bültende bu haftanın senaryosunda iki önemli maddenin olduğunu vurguladım.

Birincisi, son yapılan FED toplantısı tutanaklarının yarın (17 Ağustos 2016 saat 21:00’de)  açıklanacak olması, diğeri de 19 Ağustos Cuma günü FITCH’in vereceği not kararı olacaktır. FED toplantısı sonrasında yapılan açıklama olumlu değildi. Genel ekonomik gidişatı olumlu bulup BREXIT konusunda hiç değinmemişlerdi. Dolayısıyla bunların ayrıntıları bu hafta Çarşamba akşamı yayınlandığında, eğer tonlama şahin olursa piyasalar olumsuz reaksiyon verebilir. FITCH konusunda ise bir not indirimi beklemiyorum ama Moodys kadar emin de değilim. Dolayısıyla haftaya başlarken, borsa için en iyi olasılıkla 79 binli seviyelerin test edilebileceğini belirtmiş ama bunu satış baskısının izleyebileceğini de vurgulamıştım.

Hafta başından bu yana borsadaki hareketlere baktığımızda, yukarı gitme çabası içinde olan bir borsa gördük. Bu durum önemli oranda, dış borsalardaki olumlu havadan kaynaklandı. Artık borsada her şeyin normale döndüğünü söyleyebiliriz. Hafta başına göre şu an hafif aşağıda olan BIST-100 endeksi 78.150 civarında bulunuyor. Aşağıdaki grafikte görüldüğü üzere, şu ana kadar 78 bin ile 79 bin aralığında dalgalanan bir endeks gördük.

BIST-16 agustos 2016-5dk

Grafikteki dikey çizgi bu haftanın başladığı yeri gösteriyor ve grafik 5 dk’Lıktır. BIST-100 endeksi dün, açılışta boşluk bırakarak yukarı hareket yaptı ve 79 bin seviyesini test etti. Fakat öğleden sonra bir miktar geri çekilerek haftanın ilk gününü 78.500 seviyesinden kapattı. Bugün ise yine dış borsalardaki yukarı hareketin etkisiyle yukarı yönlü hareket olsa da, yukarıda bahsettiğim iki faktörün çekincesi nedeniyle alışlar devam etmedi. Son aşamada endeks 78 binin altını test ettikten sonra, ilk seans sonuna doğru 78.150 civarında bulunuyor.  Aşağıdaki grafik ise 60 dakikalık hareketleri veriyor.

BIST-16 agustos 2016-60dk

Bu grafikte kırmızı daire ile gösterilen bölgede endeks 76 binden 77 bine kadar boşluk bırakarak bir yükseliş yapmıştı. Bu sabah saat 10:00 ile 11:00 arasında endeks 60 dk’lık bazda geri çekilirken işlem miktarı da 121 milyon lot oldu. Teknik olarak ilk destek 77.500 seviyesinde olsa da, FED’in şahin bir söylemi endeksin daha önceki boşluğu doldurmak üzere 76 bine doğru geri çekilmesini de beraberinde getirebilir. FED toplantı tutanakları açıklandıktan sonra,  perşembe sabahı çok olumsuz bir etkisi olmasa bile FITCH kararı öncesinde borsanın direnci 79 bin civarı olacaktır. Büyük olasılıkla FITCH’in kararını cuma günü piyasalar kapandıktan sonra öğreneceğiz ve gelecek haftaki hareketleri belirleyecektir. Eğer not değişmezse, endeks 79 bini yukarı geçerek 80 bin üzerine oturmak ister. Bir not indirimi durumunda ise, 76 bine kadar sert bir geri çekilme, ardından dip arama çalışması ve sonrasında piyasanın bunu bir alım fırsatı olarak değerlendirdiğini de görebiliriz.  Anlattığım bu olasılıklara göre herkes kendi beklentisini belirleyerek kendi pozisyonunu ayarlayabilir.

DOLAR

Aşağıda doların günlük grafiği veriliyor.

DOLAR-16 agustos 2016

Dolar/TL kuru, ABD dolarının diğer paralar karşısında değer kaybetmesiyle birlikte ki; Dolar endeksi (DXY) 94 seviyelerine kadar geriledi ve dolar/TL 2.9307 seviyelerine kadar düştü. Borsa her ne kadar yatay gidiyor olsa da, dolar düşmeye devam ediyor. Aslında bu hafta FED tutanakları ve FITCH nedeniyle doların 2.94 civarını destek yapmasını bekliyordum fakat DXY endeksi çok düştü. Bir bakıma bu durum, küresel piyasaların FED tutanaklarından pek de korkmadığını gösteriyor ama geçmişte piyasaların fazla olumlu beklentiler içinde olabildiğini de gördük. Bu nedenle dolardaki gerileme orta vadede devam etse de, kısa vadede FED ve FITCH sonrası hala yukarı hareket etme olasılığının bulunduğunu belirtmeliyim. 2.98 civarında dolar portföyünün azaltılmasının faydalı olabileceğini yazmıştım. FED ve FITCH sonrasında ise net yön belirlenecektir. Bu iki konu kazasız atlatılırsa doların yeniden 2.90’ın altına gerilediğini görebiliriz. Ama FITCH not düşürecek olursa yeniden 2.98-3.00 aralığına hareket olsa da, bunun kalıcı olmasını beklemem.

Sonuç olarak şu an piyasalar beklemede ve bu beklemenin sonunda dalga boyları artacaktır. Bu dalgalar başlamadan önce, kendi beklentiniz ne ise,  pozisyonları ayarlayıp limana çekilip izlemekte fayda var. Eğer FED ve FITCH’ten olumsuzluk beklemiyorsanız, borsada alım, dolarda satış yapılabilir. Eğer FED ve FITCH’ten beklentileriniz olumsuz ise, borsada nakde geçip dolarda pozisyon alabilirsiniz. Bu tamamıyla sizin beklentilerinize kalmış bir durumdur.

Bol kazançlı bir hafta olması dileğiyle…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir