FED Tutanakları Sonrasında Borsa ve Dolar

Dün gece saat 21:00’de FED toplantı tutanakları açıklandı. Saat 21:30’da youtube’dan yaptığım canlı yayında (buradan izleyebilirsiniz), bu toplantı sonrasında piyasalara olası etkilerine değindim. Bu yayında şu noktaları vurguladım.

  • Toplantı tutanaklarındaki ton, genelde ne şahin ne de güvercindi.
  • Piyasalar tutanaklara olumlu tepkiler verdi. Fakat işte tam bu noktada çok önemli bir ayrıntıya değindim. Tutanaklar açıklanmadan önce dolar endeksi geriliyor ve Euro-dolar paritesi düşüyordu. Yani bir bakıma piyasalar tutanaklardan negatif  bir sonuç beklemiyorlardı (Fakat eğitici bültende de yazdığım üzere ben piyasalardan daha temkinliydim). Dolayısıyla, tutanaklar olumlu algılansa da bu durumun piyasalarda yeni bir trendi başlatmayacağını, çünkü piyasaların beklediği bir sonuç olduğunu vurguladım. Eğitici bültende belirttiğim üzere, bu hafta endeksin genelde 77.500-78.500 aralığında dalgalanmasını bekliyordum ve toplantı tutanakları olumlu gelse bile, ardından FITCH’in kredi notu bekleneceği için piyasanın bunu beklemek isteyeceğini vurgulamıştım.
  • Tutanaklarda dikkat çeken şu ki; FED üyelerinin de kafası karışık ve daha fazla ekonomik veri bekleyeceklerini söylüyorlar.
  • Piyasalarda future fiyatlamalarına bakıldığında Tutanaklar öncesinde Eylül’de faiz artırma olasılığı %25 iken sonrasında %12’ye düştü. Aralık ayında faiz artırma olasılığı %58 iken %40-45 aralığına düştü.
  • Tutanakların verdiği en önemli mesaj, “ekonomik verileri izlemeye takip edin” mesajıydı. Dolayısıyla bundan sonra ABD’de açıklanacak olan özellikle büyüme, enflasyon, tarım dışı istihdam, imalat sanayi ve hizmet üretimi vs gibi veriler piyasalar için önemli olmaya ve piyasalarda dalgalar yaratmaya devam edecektir.
  • Bu sabah borsa doğal olarak yükselerek açıldı ve güne 78.750 seviyelerinden başladı. Canlı yayında bu tür bir açılış olabileceğini ama önemli olan noktanın 79.350 seviyesinin kırılması olduğunu, eğer bu seviyenin üzerine doğru istikrarlı bir hareket olursa, bu durumda FITCH kararını beklemeden alım yapılabileceğini belirtmiştim. Fakat bunun olasılığını düşük olduğunu da belirttim ve piyasa şu an FITCH kararını bekliyor. Şu an diğer borsalarla benzer yönde bir hareket yapıyoruz ve endeks 78.450 civarında hareket ediyor.  Endeksin bugün içinde 78 bin ile 78.750 aralığında dalgalanmasını sürdürmesini bekleyebiliriz. Asıl hareket pazartesi günü olacaktır. FITCH notumuzu korursa ki piyasa böyle bekliyor, yarın borsada yukarı yönlü bir hareket görebiliriz. Hatta ikinci seansta dışarıdan olumsuz bir haber gelmezse, endeks 78.400’leri destek yapıp yukarı gitmek isteyebilir. Ama endeks yukarı gitmiyor ve 77.500’e doğru geriliyorsa, yarın da pek fazla alım yoksa, FITCH kararını beklemekte fayda var.
  • Dolar/TL’de tutanaklar sonrasında en düşük 2.9150 seviyeleri görüldü ve şu an 2.9250 seviyesinde bulunuyor. Şimdilik pazartesiye kadar 2.90’ın altına gerileme zor görünüyor. DOlar/TL kuru 2.9150 ile 2.9350 aralığında dalgalanmaya devam edebilir.
  • Gelecek hafta bu haftadan çok farklı olacaktır. Piyasanın kısa ve orta vadeli yönü konusunda çok daha net sinyaller alacağımızı düşünüyorum. FITCH’den olumsuzluk olmazsa, endeks yeniden 82.500 seviyelerini hedefleyebilir. Son alınan önlemler (banka kredi kartlarına kısıtlamaların kaldırılması, faizlerdeki düşü vs) en azından kısa vadede ekonomide ikinci yarıda canlanma yaratacak nitelikte olacaktır. FITCH konusu da atlatılınca, Türkiye diğer piyasalardan pozitif ayrışma yaşayabilir.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir