Piyasaların Son Dinamikleri, Önemli Veriler, Borsa ve Dolar

30 Ağustos Zafer bayramımız nedeniyle piyasalarımız dün kapalıydı. Bu vesileyle bir kez daha zafer Bayramımızı kutluyorum. Dış piyasalarda ise hafif bir aşağı eğim vardı. Pazartesi günü ABD endekslerinde önemli artışlar oldu, fakat dün Dow endeksi %0.26 ve S&P500 endeksi %0.20 düşerken, Dolar endeksi (DXY) 96 seviyelerinin üzerini gördü ve şu anda da 96.01 seviyesinden işlem görüyor. ABD endekslerinin fture’larına baktığımızda ise Dow ve S&P500 future endeksleri  %0.03 civarında aşağıda bulunuyor. Bizden önce açılan dış borsalara baktığımızda, Asya cephesinde genel olarak yukarı eğimli bir seyir hakim. Japon borsası Nikkei endeksi %1.09 yukarıda bulunuyor.

Bu haftaki eğitici bültende ana tema Jackson Hole toplantılarının piyasalar etkisi ve bu hafta açıklanacak olan ABD istihdam verileriydi. Bugün saat 15:30’da ADP istihdam verisi gelecek. En son veri 179 bindi ve bugün açıklanacak verinin 171 bin civarında olması bekleniyor. Bu veri açıklandığında piyasalarda bir miktar dalgalanma bekleyebiliriz. Bu veri beklentilere uygun gelirse, çok fazla etki yaratmaz ve piyasa cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam (TDİ) verisine odaklanır.  TDİ verisinde geçen ay 255 bin artış olmuştu. Bu ay ise 180 bin artış bekleniyor.

Bültende özellikle DXY endeksine dikkat çekmiş ve bu endeksteki hareketlerin piyasalar üzerinde etki yapacağını vurgulamıştım. Bildiğiniz üzere DXY endeksi ABD dolarının diğer önemli beş ülke parasına karşı değerini gösteriyor. En büyük ağırlık ise Euro-dolar (EURUSD) paritesinde bulunuyor. Aşağıdaki grafik bu endeksteki günlük hareketleri gösteriyor.

DXY-31-08-2016

Grafikte, aşağı yönlü trend bitmiş görünüyor.  Bu trendin bitmesiyle, dolar diğer paralara ve altına karşı değer kazanmaya başladı. Şu an en çok sorulan soru, ABD dolarının değer kazanmaya devam edip etmeyeceği yönünde. Şu bir gerçek ki; orta vadede faiz artırımlarına başlanacak. Bunun en güçlü sinyali Jackson Hole toplantısında verildi. Hala Eylül ayında bir faiz artışı beklemesem de (Kasımdaki ABD Başkanlık seçimleri nedeniyle), Hilarry Clinton’un kazanması durumunda Aralık ayında bir faiz artışı olasılığı çok yüksek. Bu nedenle, orta vadede doların yönünün yukarı olmasını bekleyebiliriz. Kısa vadede ise, DXY endeksinin 95’in altına düşüş yapmayacağını varsayıyorum. Şu an 96 civarında bulunan DXY endeksi 96.50 ve 97.50 seviyelerine doğru hareket yapabilir. Özellikle de, TDİ verisi açıklanmadan önce bu cephede volatilite oluşabilir. Zaten bu hafta genel olarak gelişmekte olan borsaların negatif eğimli olmasının ana nedeni faiz artışı stresinin yeniden oluşmaya başlamasıdır. Önümüzdeki günlerde bu endeksteki hareketler önemli olmaya devam edecektir.

BORSA

BIST-100 endeksi pazartesi günü %1.39 düşüşle 76.119 seviyesinden kapanmıştı. Bu sabah hafif yukarı bir hareketle açıldı ve bu yorumun yazıldığı sırada 76.250 civarında bulunuyor. Diğer borsalara  benzer bir açılış gördük. endeksin teknik dinamiklerine baktığımızda, aslında var olan küresel temel dinamiklere uygun bir teknik dinamik görüyoruz. Aşağıdaki grafik BIST-100 endeksinin günlük  hareketlerini veriyor.

BIST-31-08-2016-Gunluk

Bu grafikte dikkat çeken noktaları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • 77.500-79.500 kanalı “Fırat Kalkanı” operasyonu ile aşağı kırıldı.
  • Endeksin 76 bin ile 77.100 arasında boşluğu vardı. Bu boşluğun bir şekilde dolması gerekiyordu ve Fırat Kalkanı operasyonu sonrasında endeks o gün sert düşüşle açılsa da, 77.284 seviyesine kadar yükselerek bu boşluğu doldurdu.
  • Şu an hareket kanalı olarak 74.500 ile 77.250 aralığını verebiliriz.
  • Endeksin sağlıklı bir yükselişe başlayıp devam ettirmesi için, önce 77.250 üzerinde bir kapanış yapması gerekiyor. Bu sırada günlük işlem miktarının da 800 milyon lottan aşağı olmaması önemli.
  • Endeks 77.250 seviyesinin üzerinde bir kapanış yapsa dahi, 78.850 direnci çok güçlü. 78.850’nin üzerinde kapanış endeksi 80 bine kadar taşıyacak güce erişmesini sağlayabilir. Peki bu olasılık nedir? Cuma günkü TDİ verisi açıklanana kadar bu olasılığı çok düşük bulduğumu belirtmeliyim.
  • Endeksin olası hareket bandı 75.200 ile 77.250 aralığıdır. Bugün ADP istihdam verisi açıklanana kadar borsada düşük hacim, sınırlı bir kanalda hareket bekliyorum.
  • ADP istihdam verisi sonrasında bir volatilite oluşacaktır, fakat veri sonrasında yukarı hareket olması durumunda, piyasa bunu kâr realizasyon fırsatı olarak görebilir. Bu yüzden şu an alım yapmak yerine 78.850 yukarı geçildikten sonra alım yapmak daha mantıklı görünüyor.
  • Az önce yükselerek açılan endeks şu an 76 bine kadar geriledi, fakat bu gerilemenin de çok fazla anlam ifade etmediğini ve bir süre yatay hareket sonrasında yeniden yukarı hareket denemesinin mümkün olduğunu söyleyebiliriz.
  • Yukarıdaki grafikte TKE göstergesi,  “0” değerine yakın seyrediyor ve bu da talebin düşük olduğunu gösteriyor. TKE göstergesi 40 seviyesini yukarı kırarsa, ardından 1000-1500 puanlık yukarı hareket oluşabilir, ama bu aşamada, TDİ stresi varken TKE göstergesi genelde “0” ile  “35” aralığında dalgalanabilir.
  • SONUÇ: Beklenmeyen olumlu gelişmeler olmazsa, piyasa beklemede kalmayı tercih edecek ve dar bantta işlemler gerçekleşecektir. Yabancı takasındaki hisse oranı 20 Temmuz’dan bu yana  %64 seviyesinden %62.19 seviyesine kadar geriledi. Bu cephede artışları görmeden, endeksin güçlü ve sağlıklı bir yukarı harekete başlaması zor görünüyor.

DOLAR/TL

Dolar/TL kuru, Dolar endeksinin yukarı yönlü hareketinden etkilenerek, 2.96 seviyelerine kadar yükseldi. Aşağıdaki grafik doların 60 dk’lık hareketlerini veriyor.

dolar-31-08-2016

Şu an dolar/TL yükselen bir kanal içinde hareketini devam ettiriyor. Temel neden ise FED’den gelen açıklamalar ve faiz artırılma olasılığının artmış olmasıdır. Bu kanal içinde destek seviyesi 2.9480 seviyesinde bulunurken, ilk direnç ise 2.9650 civarında bulunuyor. Bu aşamada, çok olumlu bir haber gelmedikçe, en azından kısa vadede 2.9480’in altına düşmesini beklemem. DXY endeksini izlemek lazım. Bu endeks 96.50’nin üzerine çıkarsa, dolar/TL’nin de 2.9650  seviyesini aşıp, 2.9850 civarına doğru hareketlendiğini görebiliriz. Fakat bugünkü ADP istihdam verisi gelene kadar 2.95-2.9620 aralığında hareketler olmasını bekliyorum. Ama asıl önemli olan konu cuma günü açıklanacak TDİ verisidir. Dış piyasalarda stresi artıracak her gelime doları yukarı çekebilir. Fakat, bugün için çok büyük hareketler beklemiyorum.

Bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir