Son ABD Verileri, Borsa ve Dolar

Dün ABD’den açıklanan verilere baktığımızda ISM imalat dışı endeksin 55 olarak açıklanması beklenirken, 51.4 geldi. Şu ana kadar imalat kesiminde genel bir gerileme eğilimi vardı ama, hizmetler sektörü en fazla istihdamı yaratan kesimdi ve bu veri dolar endeksinin (DXY) 94.75 seviyelerine kadar gerilemesine neden oldu. Dünkü yorumumda, DXY endeksinin 95’e gerilemesi durumunda dolar/TL’nin de 2.9250 civarına kadar gerileyebileceğini vurgulamıştım. Dolar/TL dün buna uygun hareket etti ve 2.9210 seviyelerine kadar düştü.  Dolar/TL şu an 2.9325 civarında bulunurken, DXY endeksi de 94.90 seviyelerinde bulunuyor.

Dün  ISM verileri açıklandığında borsada bir yukarı hareket oldu ama bu hareket cılız kaldı. Hatta ABD endeksleri yüzde 0.50 yukarıda açılmasına rağmen, endeks 78.200’ün üzerine çıkamadı. Bu sabah 78.300’e doru yükselerek bir açılış yapmasına rağmen şu an bir geri çekilme görüyoruz. Dünkü yorumumda belirttiğim üzere uzun bayram tatili boyunca oluşabilecek riskleri almak istemeyen yatırımcılar, şu an genelde alım yapmak istemiyorlar. Fakat yarın ve özellikle de cuma günü, bu hava yeniden terse dönerek alımların yoğunlaştığını görebiliriz. Tabi ki bu tür bir yükseliş hareketi için dış piyasalardaki genel olumlu havayı bozacak bir gelişme olmaması lazım. Bugün ABD’den saat 17:00’de JOLTS verileri açıklanacak. Bu veri yeni iş alanları ve net istihdam değişimleri hakkında gecikmeli bilgi verse de, son açıklanan tarım dışı istihdam verilerini destekleyici nitelikte veriler oluyor. Bu akşam saat 19:00’da Bej kitap açıklanacak. Burada da ABD’nin eyaletlerindeki genel ekonomik durum veriliyor olacak. Piyasalar bu verileri de dikkatle izliyorlar. Bizler mecburen ABD’deki gelişmeleri ve açıklanacak verileri buradan duyurmak zorunda kalıyoruz çünkü, küresel piyasaları ciddi biçimde etkileyebiliyor. ABD doları, son ISM imalat dışı sektör endeksinden sonra diğer paralara karşı değer kaybetti ve altın 1325 dolar seviyelerinden 1350 dolara kadar yükseldi.

Yarın Avrupa Merkez BAnkası’nın faiz kararı açıklanacak. Bu aşamada bir faiz değişimi beklenmiyor. Draghi yarın konuşurken piyasalar üzerinde geçici volatilite oluşabilir. Şu an devam etmekte olan parasal genişlemeye ilişkin cümleleri önemli olacaktır. Parasal genişleme konusunda süre uzatımı olabilir. Fakat bu beklenti şu anki fiyatların içinde bulunuyor.

BORSA

Borsaya dönecek olursak,  aşağıdaki grafik bu hafta başından şu ana kadar küresel borsaların getirilerini veriyor. ABD endeksleri, Brezilya ve MSCI gelişmekte olan ülkeler endeksleri dünkü kapanışlara göredir. Görüldüğü üzere, her ne kadar BIST-100 son iki gündür yatay gidiyor olsa da, hafta başından bu yana olan getiri sıralamasında fena bir yerde değil. Fakat MSCI emerging Markets (Gelişmekte olan piysalar-GOP) endeksinin gerisindeyiz. Şu an GOP’lara para girişinin devam ettiğini söyleyebiliriz.

dunya borsalari-7 Eylul 2016

BIST-100 endeksinin günlük grafiği aşağıda veriliyor. Yeniden 77.300-79.300 kanalı içindeyiz. Anormal olumsuz bir gelişme olmadıkça bu kanalın aşağı kırılmasını beklemiyorum. Hafta sonuna doğru endeks 79 bine doğru bir hareket yapabilir. TKE göstergesi bu aşamada 50 civarında bulunuyor. Yani talep fena değil. Endeksi sert bir şekilde yukarı çekebilecek bir talep olmasa da, en azından piyasa stresinin oldukça azalmış olduğunu görüyoruz.  Endeksin bugün 77.300’ü destek yaparak 77.500-78.200 aralığındaki bantta dalgalanmasını bekleyebiliriz. Endeks 77.300’ün altın gerilese bile,  76.900 ile 77.300 aralığındaki boşluğu doldurmak için geçici bir düşüş yapabilir ve bu tür bir hareket durumunda, piyasanın alım isteğinin artacağını söyleyebiliriz.  BIST-07-09-2016-Gunluk

DOLAR/TL

Dolar/TL’deki hareketlerinin nedenini yukarıda açıkladım. Bu hafta sonuna kadar olan sürede dolar/TL’nin 2.92 ile 2.95 aralığında hareket etmesini bekliyorum. 2.92 seviyeleri görüldükten sonra oluşan yukarı yönlü hareket için en güçlü direnç 2.9525 civarında bulunuyor. Doların bu aralıkta hareket etmesini ve DXY endeksinde sert yükselişler olmazsa, hafta sonuna doğru yeniden gerilemesini bekleyebiliriz.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir