FED Mesajları ve Piyasalar

Dün gece FED toplantısı sonuçları açıklanmadan yaklaşık 10 dakika önce youtube ve periscope’dan başladığım yayında ayrıntılı bir şekilde FED açıklamasını değerlendirdim ve o sırada piyasaların nasıl tepki verdiğini analiz etmeye çalıştım. Bu yayınların tamamını şu linklerden izleyebilirsiniz. FAkat uzun uzun izlemenize gerek kalmadan aşağıda genel düşüncelerimi vereceğim.

YOUTUBE YAYINI: https://www.youtube.com/watch?v=LwoCJk5zu34 

PERISCOPE YAYINI: https://www.periscope.tv/yerdinc65/1ZkJzWAnreyxv

Bu haftaya başlarken eğitici bültende bu hafta için temkinli olduğumu ve  piyasalarda stres yaratacak üç temel olgu olduğunu vurgulamıştım. Bunlar FED toplantısı, Moodys not kararı ve Bugün yapılacak olan TCMB’nin PPK toplantısıydı. FED toplantısında faiz artışı beklemiyordum ama FED’in Aralık’ta artış yapacağına dair güçlü bir  sinyal vereceğini  ve bunun piyasalar üzerinde olumsuz bir etki yaratabileceğini düşünüyordum. Gerçekten de FED faiz artırmadı ve Aralık’ta faiz artışı yapacağına dair güçlü bir sinyal verdi ama Piyasalar bardağın dolu tarafını görerek olumluya döndü. Dow endeksi %0.90 artarken DXY (dolar endeksi) geriledi. Yani ABD doları diğer paralara karşı değer kaybetti.

Piyasa neden Aralık vurgusuna olumsuz sinyal vermedi?

Normalde Eylül ayında zaten faiz artışı beklenmiyordu. Fakat hatırlarsanız, iki büyük banka 2-3 gün önce FED’in bu toplantıda faiz artışı yapabileceğine dair analizler yayınladılar. Bu analizler beklentileri etkilemiş olabilir. Fakat küresel piyasaların Eylül’de faiz artışı olmayışını bu kadar olumlu karşılamaları bence abartılı. Piyasalar yukarı gitmek istiyorsa bu tür zamanlarda bardağın dolu tarafını görmek isteyebiliyor. Dün FED’in açıklamalarına baktığımda, artık Aralık ayında bir faiz artışını kesin gibi görüyorum. Kasım ayında da bir toplantı var ama, Kasım’da ABD Başkanlık seçimleri nedeniyle, FED pas geçebilir. Şu an piyasaların kendini Aralık ayına hazırlamak için, Eylül kararı sonrasında bu olumlu havayı yaratmış olabilir.  ABD endeksleri adeta sert bir düşüşe başlamak için sınıra dayanmıştı ve bu karar sonrasında alt sınırdan uzaklaştı. İşte bu durum beni işkillendiriyor. Tam da “destek aşağı kırılır mı” diye herkes endişe ederken, Dow ve S&P endekslerinin yukarı dönmesi ve bunun FED kararı sonrasında olması artık tehlikenin tümüyle geçtiği algısını yaratarak, bu endekslerin tekrar yukarı dönmesini sağlayabilir ama, bir haber ya da gelişme ile bir anda destekler aşağı kırılırsa şaşırmamak lazım. Yani “her şey olumluydu ne oldu da dow jones kendi desteğini hızla kırdı, herhangi bir haber falan da yok” dediğiniz bir gün olursa, sonrası tufan olur. Şunu da unutmayın ki; eğer bariz ve herkesçe bilinen bir haber nedeniyle bir satış dalgası gelmişse, bu tür düşüşlerin ömrü uzun olmuyor. Piyasa daha sonra toparlayabiliyor.

Eğitici bültende yazdığım üzere, Çarşamba akşamı FED sonuçlarını gördükten sonra, Borsa ile ilgili daha net yorumlar yapabileceğimi ama haftanın ilk üç günü için temkinli olduğumu belirtmiş ve hisselerde alım konusunda fazla iştahlı olunmaması gerektiğini belirtmiştim. Bu arada varsayımlarımız içinde Moodys açıklaması yoktu. Dün Moodys’in yapmış olduğu kısa açıklama piyasalar tarafından olumlu algılandı ve bu algılama doğruydu. Aslında BIST-100’ün  önündeki en önemli engellerden biri Moodys kararıydı ve bu stres şimdilik ortadan kalktı.

Sonuç olarak dünkü yayınlarda da belirttiğim üzere, bugün piyasa boşluk bırakarak açılacaktır. Tahminen 78.500-79.000 aralığında açılış bekliyorum. Çünkü ABD endeksleri olumlu kapanış yaptı ve şu an açık olan dış piyasalarda da bu olumlu hava devam ediyor. Türkiye’nin diğer piyasalara göre pozitif ayrışma yaşamasını bekliyorum. 78.500-79.000 aralığında bir açılış sonrasında bir süre yatay ve hafif aşağı eğimli bir piyasa izleyebiliriz. Özellikle bugünkü PPK toplantısından sonraki (saat 14:00’de) hareket daha önemli olacaktır. PPK kararı sonrasında eğer BIST-100  dönüş sinyali vermezse, bu sefer 79.500 civarındaki direnci geçerek önümüzdeki hafta 82 bin civarını görebiliriz. Eğer endeks herhangi bir dış gelişme veya haberle veya hiç bir haber olmadan, 77.500’ün altına düşerse, bu seviyeyi stop olarak kullanmalısınız. Endeksin o seviyeye düşmesi durumunda  zararına satmaya razı olmayacak olanlar, 82 bin civarı hedefe göre alım yapmamalılar. Endeksin açılış sonrasındaki ilk yükselişinin ardından yatay ve hafif aşağı eğimli olabileceğini belirttim. Bugün ilk seansta 78.250 civarının destek olmasını bekliyorum. Bugün hacmi de dikkatli izlememiz gerekecek. Saat 14:30 civarında yeniden seans içi yorum vereceğim.

DOLAR

Dünkü yayında doların 2.9650’nin altına gerilemesi durumunda 2.94 civarına kadar gerileyebileceğini vurgulamıştım. Dolar şu an 2.9515 seviyesinde bulunuyor. 2.9650 artık direnç olmuş durumdadır. Hafta sonuna kadar olan sürede, dış piyasalarda çok önemli bir sorun olmazsa 2.9650 direncinin aşılmasını beklemiyorum. Dolar kısa vadeli desteği olan 2.9465’i aşağı kırarsa 2.92’lere doğru gerileyecektir. Ama 2.92 civarında yeniden dolar talebinin arttığını görebiliriz.

Herkese bol kazançlı bir gün olmasını diliyorum.  Saat 14:30’da seans içi yorumda görüşmek üzere…

Bu hafta niçin yorum yazmadığımı soranlar ve ithamda bulunanlar oldu. Bayram öncesinde rutin check-up’larım vardı. Ekstra testler gerekti ve bu testlerin  yapılması için bu haftanın ilk üç gününde genelde hastanedeydim. Çok şükür endişe edilen bazı noktalarda sorun çıkmadı. Bazı testler (sintigrafi)  4 saat sürebiliyor. Bazen cep tlf’numdan twit rt yaptım ama bilgisayarımdan uzaktım.

NOT: Eğitimlerimi soranlar vardı. Ayrıntılı bilgi için http://drerdincegitim.com

 

Bu yazı saat 09:17 itibariyle yazıldı.

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir