Borsa’da İki İleri Bir Geri..

Moodys’in notumuzu indirmesi sonrasında borsada ilk gün sert bir aşağı hareket olmuş ve ardından toparlamaya başlamıştı. Fakat geçen hafta cuma günü özellikle Detusche Bank’ın düştüğü zor durumda, Avrupa borsaları %2’lerin üzerinde geri çekilme yaparken, BIST-100 endeksi de 76 bine doğru gerilemişti. Ama bizim piyasalar kapandıktan sonra, ABD’nin Deutsche Bank’ın cezasını 5.5 milyar euroya indirebileceğine ilişkin spekülasyonlar nedeniyle Almanya’nın DAX endeksi günü %1.01 artışla kapatırken, ABD endeksleri de %1’e yakın primlerle kapanış yaptılar. Bu yüzden bizim borsamız da dün yüzde 1’in üzerinde yükseliş yaptı. Dün gece ABD endekslerinde hafif geri çekilme vardı. Bugün DAX endeksi şu an %0.63 oranında yükselişte bulunuyor. Genel olarak Avrupa borsalarında da benzer artış oranlarını görüyoruz. BIST-100 endeksi ise dünkü seviyesine yakın seviyelerde yatay bir hareket yapıyor. Aşağıdaki grafik 60 dk’lık bazda endeksin Moodys notu sonrasındaki hareketleri veriyor.

bist-04-10-2016

Grafikte görüldüğü üzere not indirimi sonrasında endeks 77.800 seviyelerine kadar yükseldi ve ardından artan hacimle satışların geldiğini gördük. 76.150 seviyeleri iki defa test edildi ve şu an için en güçlü desteğimiz bu seviyede bulunuyor. BU hafta yazdığım eğitici bültende endeksin havasının sonbahar havasına benzeyebileceğini, bazen güneş açıp ardından havanın bulutlanabileceğini belirtmiştim. Şu an endeks bir aşağı bir yukarı dalgalanıyor ve net girişler ya da net çıkışlar görmüyoruz. Git gide sıkışan bir görünüm sergileyebilir. Cuma günü ABD’nin tarım dışı istihdam (TDİ) verileri sonrasında küresel piyasalarla birlikte hareket edecektir. TDİ’nin 170 bin gelmesi bekleniyor. Gerçekleşecek verinin, beklentiden ne kadar sapma olduğuna göre piyasalar üzerinde etkili olacaktır. Bu aşamada teknik olarak endeksin sağlıklı ve güçlü bir yükseliş yapması için, 77.800’ün üzerinde kapanış yapması gereklidir. Bugün saat 10:00 ile 11:00 arasında çok yüksek işlem miktarı (150 mln lot) oluştuğu dikkat çekiyor. Bu miktara rağmen endeksin 77.500 seviyesini yukarı geçmemiş olması durumuna iki açıdan bakılabilir. Birincisi, bardağın dolu tarafını görmek şeklinde yorumlanabilir. Yani “bu hacme rağmen endeks 77 bin üzerinde tutundu” diyebiliriz. Ya da “150 milyon lota yakın hacim endeksi 77 bin üzerine bile taşıyamadı, düşecek” diyebiliriz. Bu gibi durumlarda genellikle hangi yöne doğru yeni bir hareketin başlayacağını kestirmek oldukça zordur. Fakat yatırımcı açısından önemli olan şey ise; hangi taraf kırılma olursa o yönde hareket etmek gerekebilir. Şu an dış piyasalardaki olumlu hava endeksi tutuyor. Bu olumlu hava daha da olumlu olmaya devam ederse, 77.500 yukarı kırılabilir. tersine dışarıdaki olumlu hava terse dönerse, endeks 77 bin altına sarkabilir. Şu an için yapabileceğimiz en iyi tahmin 77.000 ile 77.500 aralığında hareket etmesidir. 77.500 yukarı geçilirse 77.850 civarındaki dirence kadar yukarı gider ama burayı kırıp kırmayacağı, yükselişteki hacim ve talebe bağlı olacaktır. Eğer 77 bin altına düşerse, yeniden 76.500’e kadar geri çekilme görebiliriz. Burada dikkat ederseniz hangi yöne kırarsa kırsın, en fazla 500 puanlık bir hareket yaratacak olmasıdır ki; bu hareket o kadar da anlamlı bir hareket sayılmaz. Dolayısıyla 77 bin aşağı kırılırsa satılmalı veya 77.500 yukarı kırılırsa alınmalı diyemeyiz. Çünkü bu seviyeler kırılsa bile endeksin 76.250 ile 77.850 aralığındaki 2 bin puanlık bantta sıkışacağını söyleyebiliriz. En azından cuma günkü TDİ verisine kadar bu aralıkta hareket beklenebilir.

NOT: FITCH’den bir haber gelmiş haber şöyle;

Fitch Ratings, Temmuz ayındaki başarısız darbe girişimi sonrasında Türkiye için büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ettiğini, ancak Ağustos ayı göstergelerinin işaret ettiği toparlanmanın Eylül ayında da devam ettiğinin gözlendiğini bildirdi. Bununla birlikte Fitch, toparlanmanın sürdürülebilirliği konusunda temkinli olmayı sürdürdüklerini de vurguladı. Fitch dün yayınladığı Global Ekonomik Görünüm Raporu’nun Türkeye bölümünde, 2016’nın tamamı için GSYH büyüme tahminini yüzde 3,0olarak belirtirken, 2017 ve 2018 büyüme tahminlerini yüzdre 3,2 veyüzde 3,5 olarak ortaya koydu.

Bu haber, FITCH’in de not düşürebileceği konusunda bir ipucu olabilir. Piyasa bu aşamada olumsuz bir reaksiyon vermese de, dolardaki hareketin bir sebebi de bu olabilir.

Hepinize bol kazançlı gün diliyorum. Bu hafta sonu İstanbul’da teknik ve temel analiz stratejileri eğitimi yapıyoruz. İlgilenenler burayı tıklayabilir.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir