Borsa, Dolar, Altın ve Genel Olarak Piyasalar

Bugün fazla uzatmadan son gelişmelere bakıp, kısa kısa yorumlar vereceğim. Yani şunu bekliyorum, bunu bekliyorum şeklinde olacak. Çünkü nedenlerini açıklamak için yeterli  vaktim yok. İsterseniz borsa ile başlayalım.

BORSA
borsa-6-10-2016

Yukarıdaki grafik 60 dk.’lık hareketleri gösteriyor. Dün işlem miktarının 150 milyon lotu geçmesiyle endeks 77.500’ün üzerine atak yaptı. Salı günü verdiğim yorumda belirttiğim üzere, bu aşamadan sonra 750-1000 puanlık bir hareket bekliyordum ve bunun da olduğunu görüyoruz. Endeks şu an 78.500 üzerinde bulunuyor. Moodys notundan sonra ters omuz baş omuz (TOBO) formasyonu oluşmuştu. Dün boyun çizgisi yukarı kırıldı. Bu formasyona göre borsanın hedefi 79 bin civarıdır. Şu an 77.850 seviyesinde destek oluştu. Bu destek aşağı kırıldığı anda yükseliş trendi çok zayıflamış olur. 79 bin civarında dirençle karşılaşılabilir. Orayı geçip geçmeyeceği önemlidir. Bu aşamada, genel olarak dış piyasalarda da olumlu hava olduğu için, çok ters bir haber gelmezse, yükselişin devam etmesini bekleyebiliriz.

DOLAR

dolar-6-10-2016

Dolar 3.06 seviyelerini gördü ama salı günü 3.02 civarında iken yazdığım yazıda belirttiğim üzere, 3.05’i geçti ama burada dirençle karşılaştı. Çünkü bu seviyede halkımızdan dolar satışı bekliyordum. Nitekim vatandaştan dolar bozdurma talebinin arttığını gördük. Döviz büroları da aldıkları dövizi bankalara satıyorlar. Dolayısıyla bu noktada 3.05 direnci kendini gösteriyor. Fakat salı günkü yazımda da vurguladığım üzere, dolardaki yukarı yönlü hareketlerin garip olduğunu ve şu anki koşullarda bu kadar yükselmemeliydi diyorum. Dolarda yükselişin devamı gelebilir. Grafikte Fibonacci’nin %261.7 direnciyle karşılaştı şu an hala 3.0250-3.0350 civarlarına kadar gerileme yapabilir ama ardından yeniden yukarı ataklar göreceğimizi düşünüyorum. Doların önümüzdeki 1-2 hafta içindeki sürede yeniden 3 TL’nin altına gelmesi olasılığı düşük görünüyor. 3.06 seviyesinin üzerine yeniden atak olursa, 3.05 seviyesinde destek oluşacaktır.

ONZ ALTIN

altin-6-10-2016

Onz altın, ABD’de faizlerin artırılacağı beklentisiyle sert düşüşler yaptı. ABD tahvillerinin faizlerindeki artış eğilimi de bunu destekledi. Altın 1340 dolardan 1265 dolar civarına kadar geriledi. Bu aşamada ilk önemli destek 1250 dolar seviyelerinde bulunuyor. Altının bir süre 1250 üzerinde destek oluşturmaya çalışmasını ama kısa vadede aşağı eğimin devam etmesini bekliyorum.

GRAM ALTIN

gram-altin-6-10-2016

Gram altın 133 TL civarını gördükten sonra onz altındaki gerilemeden etkilenerek 124 TL seviyelerine kadar geriledi. en önemli destek 122.50 TL seviyesinde bulunuyor. Gerçi gram altını tek başına değerlendirmek yanlış olur. Çünkü hem onz altın hem de dolar/TL kuru altın fiyatını belirliyor.  Bu bağlamda 122.50 destek olsa da bunun altına sarkabilir. Fakat 120 Tl ile 125 TL arası orta ve uzun vadeli alım için uygun görünüyor. Altının 1-2 hafta içinde 120 TL’nin  altına gerilemesini beklemiyorum. Eğer gerilerse, çok uygun alım seviyesi olacaktır.

KÜRESEL HABERLER 

Asya borsalarında bugün yükselişler vardı ve bizim borsamızı da olumlu etkiledi.  Yükselişin sebebi, ABD’den açıklanan güçlü verilerdi.  ABD’de faiz artışı beklentisi ve bu arada ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) tarafından parasal desteğin azaltılabileceğine ilişkin beklentiler özellikle altın ve japon yeni üzerinde etkili oldu. ABD’den dün bazı önemli veriler açıklandı.  Hizmet sektörü Eylül ayında ciddi bir yükseliş gösterdi. Ağustos ayında ise yılın en düşük seviyesindeydi. Bu arada fabrika siparişleri verisinde de beklentilerden olumlu bir görünüm vardı. Dün açıklanan ADP özel sektör istihdam verisi Eylül ayında 154,000 kişilik istihdam yaratıldığını gösterdi. 165 bin bekleniyordu. Petrol fiyatları dün ABD ham petrol stoklarındaki düşüşün yarattığı etkiyle yükseldi ama bugün yatay bir seyir izliyoruz.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

“Borsa, Dolar, Altın ve Genel Olarak Piyasalar” ile ilgili 3 yorum

  1. hocam sizleri 2008 den beri dikkatle izlemekteyim. emeğinize çok teşekkürler ederim.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir