Çetin Ünsalan – Zevkten batan tarih  

Türkiye’de her şey yolunda… Hele orta vadeli programa bakarsanız, yolunda olmaya da devam edecek. Çünkü neden? Biz başarılıyız. Açıklanan ters veriler ne? Bizi kıskandıkları, batırmak istedikleri için doğruları söylemiyorlar?

Aslında biz çok iyiyiz; bazılarının haberi yok. Sadece dışarıda mı; elbette hayır. İçeride de kriz yaşadığını zannedenler var. Belki de doğru yere dükkân açamadılar. Kötü bir alışveriş merkezinin içine girdiler. Dünyada da, ülkede de kimse tanımıyor ki, gelip alışveriş yapsın.

Sonra da bu kötü niyetli kişiler batmaktan bahsediyor. Batmayanlar da utanmadan personel çıkarma eylemine girerek, ülkedeki mükemmel havayı tersine çevirme uğraşısı içinde. Sırf zevkten işlerini batırıyorlar; personel çıkarıyorlar.

Mesela eski püskü yerde dükkân açarsan müşteri gelir mi? İster altın sat, ister çanta. Şöyle gireceksin afili bir alışveriş merkezinin içine millet seni görecek. Gidip kimsenin tanımadığı binaların içine giriyorlar, sonra da batmaktan bahsediyorlar.

Örnek mi? Kapalıçarşı… Sen canım AVM’ler dururken git orada dükkân aç, sonra satış bekle. Turist ne yapsın, eski püskü binayı? Bir de ülkenin ilk kapalıçarşısı yani AVM’si olmakla övün. Olacak iş değil.

Hürriyet Gazetesi’nden Ceyhun Kuburlu haber yapmış. Kapalıçarşı’da 600 dükkânın kapandığından bahsediyor.  İçlerinde kuyumcular da var; çantacılar da… Çalışan sayısının da 10 bin kişi azaldığından söz ediliyor. Aidatını, kirasını ödeyemeyenler de cabası… Yılsonunda kapatanların sayısının bin 500’lere ulaşması bekleniyor.

Ama şimdi suç kimde? İnşaatına 1461’de başlanmış binada iş yapmaya çalışacaksın; diğer tarafta modern otelcilik hizmeti sunan AVM’ler olacak. Bu şartlar altında ayakta kalabilir misin? Turist ne yapsın asırlarca önce yapılmış binayı?

Yılda 92 milyon yerli yabancı müşteri çekerek, altın almaya gelenlerin ilk aklına gelen yer olarak iş yapabileceğini mi sanıyorsun? Bu ülkede projelerin önündeki en büyük engel, inşaat sırasında çıkan çanak çömlek olacak, sen 555 yıllık çarşıda iş yapacaksın? Eski püskü yerde iş yaparsan, yılda ancak 92 milyon kişi ziyaret eder seni.

Sonra da işler yok. Bak; orta vadeli programa her şey yolunda.  Daha ne istiyorsun? Yok azizim yok; yaranılmaz bu Millet’e… Bak OVP üç yılda 2,6 milyon kişiye iş yaratacak, sen 10 bin kişinin işsiz kalmasından bahsediyorsun.

Hem eskimiş binalarda tacirlik yap, zevkten bat; sonra da ‘ekonomi kötü, turist gelmiyor, iç piyasada hareket yok’ de. Hep dış mihrakların oyunu bunlar. Zaten bu kadar eski binaya turist gidip gelmesi de mânidar… Ajan mıdır; nedir; kim bunlar? İncelemek lazım… İnanması güç ama; ülkenin geldiği seviye bu…

[email protected]

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir