Likit kalıp izlemekte fayda var…

Piyasalar bu hafta başında yatay başlangıç yapsa da, ardından ciddi bir olumsuzluk yaşıyor. Bunun birçok sebebi var. Ama en önemlisi geleceğe ilişkin olarak yeni ve çekici bir hikaye oluşturacak ortamın olmamasının yanında ortamın daha da kötüleşmesi beklentisidir. Bir yandan FED’in Aralık ayında faiz artırması beklenirken, diğer yanda iç ve dış gelişmeler Türkiye için riskleri bir önceki haftaya göre artırdı. ABD’de Trump’ın öne geçtiği haberleri de küresel risk iştahını azaltıyor. Bu sebepler nedeniyle,  dolar 3.1376 seviyesini gördü. Borsada satış baskısı arttı. Endeks 75 bin desteğine yaklaştı ama bu destekten yukarı yönlü bir dönüş olsa bile, yukarı yönlü hareketler cılız kalacaktır. Bu aşamada, ileriye dönük öngörü yapabilmek çok zor olduğundan piyasaların son hareketleri normal olarak karşılanmalıdır.

Musul konusunda kara harekatı olasılığı ortaya çıktığında borsanın verdiği reaksiyon önemliydi. 77.150 üzerinde tutunmaya çalıştı ama bu seviye dün kırıldı. Zaten bu seviye kırıldığında en azından 76 bine kadar düşüş olması kaçınılmazdı. Bugün Diyarbakır’daki terör saldırısı ve iç siyasetteki gelişmeler, meclisteki kavgalar piyasaların risk iştahını minimum seviyeye indirdi. Yeniden toparlanmak ve sağlıklı bir yükseliş olması olasılığı düşük.

Doların 3.12 direncini yukarı geçmesi, merdiven basamağı yükselişin devam ettiğini gösteriyor ve eğitici bültende belirttiğim üzere dolarda kalıcı bir düşüş beklemek bu ortamda çok zor. Dolayısıyla dolar yeni zirveleri deneyebilir. Borsada ise 75 binde bir destek çalışması ve yukarı tepki çabası olacaktır ama dediğim gibi, anlamlı bir yükseliş olasılığı zor. 75 binin altında kapanış olursa düşüş, 71-72 bin seviyelerine kadar devam edebilir. 8 Kasım’da ABD seçim sonuçlarından Clinton başkan olarak seçilirse, küresel olarak ciddi bir coşku yaşanabilir. Tersi olursa yani Trump kazanırsa, küresel piyasalardaki olası sert düşüşlerden tabi ki bizim piyasalarımız da etkilenecektir.

Bu aşamada, genel olarak likitte kalıp izlemek gerekir. Borsada dip formasyonları oluşmaya başladıktan sonra alım düşünmek daha mantıklı olacaktır. Bunun için en az bir iki hafta gereklidir. Dövizde olanlar  pozisyonlarını koruyabilirler. Zaten 3 Tl seviyesi yukarı geçildiğinden bu yana dövizdeki hareketlerin garip olduğunu ve hem 2012 hem de 2014’teki yükselişlere benzediğini vurgulamış, bunu yaptığım canlı yayınlarda da anlatmıştım. Dolayısıyla  pozisyonlarının korunması gerektiğini belirttim. Şu an dövizde kalıcı düşüş trendi olasılığı hala zayıf bulunuyor. Aralık ayındaki FED toplantısına kadar olan süreç içinde Eğer Merkez Bankası’ndan ciddi sert adımlar gelmezse, 3.20-3.25 seviyelerine kadar yükseliş olması normal bir durum olacaktır. Önümüzdeki 1-2 aylık süre için genelde TL, Döviz ve altında likit kalmak daha akıllıca görünüyor.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir