Piyasalarda Hava Açılırken, Haftanın Gündemi

Haftaya başlarken,  genel olarak piyasalar üzerinde etkili olabilecek gündeme bakmakta fayda var. 28 Kasım 2016 sabahı saat 08:49 itibariyle, dolar/TL 3.42 seviyelerinde bulunurken, dolar endeksi de (DXY) geçen hafta gördüğü en yüksek seviye olan 102 seviyesinden 100.75 civarına kadar gerilemiş durumda. Bu gerileme nedeniyle, gelişmekte olan ülke para birimleri, cuma gününe göre dolara karşı  az da olsa değer kazanmış durumda. DXY endeksindeki gerileme bu sabah borsa açılında olumlu etki yaratacaktır.

Haftanın Öne Çıkan Gündem Başlıkları 

Haftanın geneline baktığımızda ise, önemli takvim maddelerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Yarın ABD ekonomisinin 3. çeyrek büyüme verisinin ikinci tahminini göreceğiz. Son veri %2.9 seviyesindeydi. Yarın açıklanacak verinin %3.1-3.2 civarında olması bekleniyor.
  • Geçen hafta FED toplantı tutanakları yayınlanmış ve Aralık ayında bir faiz artırımı olasılığının yüksek olduğu ortaya çıkmıştı. Bu hafta da birçok FED üyesinin konuşmaları var. 14 Aralık’taki toplantı öncesinde bu başkanların söylemleri yine piyasalar tarafından dikkatle izlenecektir.
  • 30 Kasım Çarşamba günü ABD’nin eyalet bazında ekonomik gelişmelerini gösteren Bej Kitap raporu açıklanacak.  En son açıklanan Bej Kitap raporunda ekonomide genel olarak pozitif gelişmeler olduğu vurgulanmıştı. Çarşamba günü ADP istihdam verisi çok önemli olacaktır. Her ne kadar Aralık ayında faiz artışı beklense de, beklentilerden yüksek bir istihdam doların yeniden küresel paralara karşı yukarı yönlü bir ivme kazanmasına neden olabilir. Beklentilerden düşük gelecek bir veri durumunda ise DXY endeksinde kısa süreli geri çekilme olsa da, ana trend değişmeyecektir. ADP istihdam raporunda istihdamın 160 bin artması bekleniyor.
  • Cuma günü ise tarım dışı istihdam verilerini göreceğiz. Bu cephede de 170 bin artış bekleniyor. Aynı gün işsizlik oranı da açıklanacak olup %4.9 olması bekleniyor.
  • Çeşitli kurumlar Trump’ın uygulayacağı ekonomik politika konusunda görüşler bildiriyorlar. Trump şu ana kadar bahsetmiş olduğu politikaların %20’sini hayata geçirse bile, ABD’de faizlerin daha da artmasına neden olacaktır. Trump’ın daha önce yaptığı açıklamalara göre neler yapması bekleniyor?
    • Trump Kamu harcamalarını, alt yapı yatırımları yoluyla artıracak.
    • ABD’deki borçlanma limitini yükseltecek
    • Vergi oranlarını düşürecek
    • 12 ülkenin işbirliği yaptığı Pasifik ekonomik İşbirliği’nden çıkacak (Japonya Başbakanı Abe, “ABD olmazsa birliğin bir anlamı yok” dedi)
    • Çin başta olmak üzere, birçok ülkeye karşı ithalat vergisi ve kotalar yoluyla ithalat duvarı örecek.
    • ABD’li firmaların ülkesine dönerek ülke içinde üretim yapmasını istiyor. Ford ve Apple bu konuda adımlar atacaklarını açıkladılar.
  • Trump yukarıdaki politikaları izlerse ABD’de enflasyon artacak (ithalat daha pahalı olacak, kamu harcamaları toplam talebi artıracak) , kısa vadede büyüme hızlanacak ama bütçe açığı ve borç/Milli gelir oranı hızla artacaktır. Sonuç stagflasyon olabilir. Yani hem enflasyon hem de durgunluk ABD ekonomisinin gelecek 2 yıldaki hikayesi olabilir. Bu tür bir durumda FED’in beklenenden daha sık faiz artırması söz konusu olabilir. İşte bu yüzden DXY endeksi 100 seviyesini aştı.  Sonuç olarak önümüzdeki bir yıl içinde DXY endeksi 110-120 seviyelerine doğru gidebilir ki; bu durum ABD dolarının diğer paralar karşısında değer kazanacağı anlamına gelir.

DOLAR/TL 

Yukarıda çizdiğim resim şu an piyasaların beklediği resim olduğundan,  Dolar/TL kurunun orta ve uzun vadede belirgin bir aşağı yönlü trend oluşturması olasılığı düşük görünüyor. Fakat kısa vadede DXY endeksindeki gerilemelerde bu sabah olduğu gibi gerilemeler göreceğiz. Fakat 14 Aralık’taki toplantı yaklaşırken dolarda yeni yukarı yönlü basınç görebileceğiz. Aşağıdaki grafik dolar/TL kurunun Eylül-Kasım arasındaki hareketlerini gösteriyor.

dolar-28-kasim-2016

Bu grafikteki bazı noktaları vurgulayalım;

  • 22 Eylül’den bugüne Dolar/TL kuru 3.4768’e geldiğinde %18.55 oranında artmıştı.
  • Yukarı yönlü ivme Kasım başında hızlandı ve en yüksek  3.4768 seviyesi görüldü.
  • TKE göstergesi 60 ile 82 arasında dalgalandığını görüyoruz ki; bu durum talebin hala güçlü olduğunu gösteriyor. Fakat teknik olarak TKE göstergesi ikili bir tepe yaparken ikinci tepe, birinci tepenin altında kaldığı için dolar/TL kuru kısa vadede 3.35-3.40 aralığına kadar gerileyebilir. Fakat 14 Aralık’a doğru yeni yukarı hareketlere göreceğimizi, DXY endeksinin yukarı yönlü ivme yapabileceğini düşünüyorum. Şu anki küresel ortamda ABD dolarının diğer paralara karşı aşağı yönlü bir trend oluşturma olasılığı çok zayıf.
  • Bu hafta içinde dolar/TL için 3.34 seviyesini destek olarak verebiliriz. Bu seviyeye kadar düşme garantisi yok ama düşebilir. Üst seviyede ise geçen hafta görülen 3.4750 civarı direnç oluşturacaktır. Dolar/TL kuru şu an 3.4165 seviyesinde bulunuyor.

BORSA

bist-28-kasim-2016

BIST-100 endeksi perşembe günü yüksek bir işlem miktarı ile 74 bin civarındaki destekten kapandı. Hatırlarsanız, perşembe günü Merkez Bankası’nın PPK toplantısından faiz artırım kararı açıklandığında, borsa önce yükselmiş, ardından da Avrupa Parlamentosun’da müzakereleri dondurma kararı alınınca sert satışlar gelmiş ve dolar hızla yukarı gitmişti. Cuma günü ise, işlem miktarı çok düştü ve endeks 74.363 seviyesinden kapandı. Bu sabah dolardaki gerileme borsanın yukarı yönlü bir açılış yapmasını sağlayacaktır. Fakat, teknik olarak hala TKE göstergesi sıfıra yakın seviyelerde bulunuyor ve talebin zayıf olduğu görülüyor. Endeksin 76.150 seviyesinde önemli bir direnci var. En iyi ihtimalle endeksin 74.000 ile 76.000 aralığında dalgalanmasını bekleyebiliriz. 76.150 seviyesindeki direncin yukarı kırılması için ne tür şartlar gerektiğini geçen haftaki yazımda ayrıntılı olarak anlatmıştım. 60 dakikalık grafiklerde en az 120 milyon lotluk hacimle  76 bin üzerinde kapanış yapmalı ve en az -23 saat bu seviyenin üzerinde tutunmalıdır. Aksi, halde sağlıklı bir yukarı yönlü trendin başlaması olasılığı zayıftır. Bugün için borsada beklentilerin olumlu olduğunu görüyoruz. Yaklaşık 200-300 puanlık bir yukarı hareket bekleniyor. Fakat açılış verisi o kadar önemli değildir. Açılış acemiler, kapanışı ustalar yaparlar. Şu an her  ne kadar sabah saatlerinde borsa için beklentiler olumlu olsa da, gün içinde herhangi bir olumsuz gelişme satış baskısının yeniden artmasına neden olabilir. Fakat bugün için hem dış veri gündemi zayıf olduğu için hem de doların gerilemesi nedeniyle, BIST-100 endeksinin 74.000 ile 75.300 aralığında kalmasını bekleyebiliriz.

Yatırımcılar endekse bakmak yerine hisse bazında seçim yapmalılar. Özellikle döviz pozisyonu pozitif olan ve döviz artışından olumlu etkilenecek şirket hisseleri gerilemiyor. Son bir haftada endekse göre pozitif ayrışmış hisselerden BIST-100 endeksi içinde bulunan şirket bilançolarına bakmanızı öneririm.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

Bu yazı 28 kasım 2016 saat 09:55 itibariyle yayınlanmıştır. 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir