Cani Terör Saldırısına Piyasalar’dan Anlamlı Tepki

10 Aralık gecesi yaşadığımız hain, insanlık dışı, canice terör saldırısındaki şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza şifa ve ailelerine, çocuklarına sabır diliyorum. Bizlere sadece kuru kuruya dilekte bulunmak kalıyor, elimizden hiç birşey gelmiyor, gelemiyor. Bir süre sonra unutulacak ama, o babalarının tabutlar üzerindeki resimlerini öpen çocuklar unutmayacaklar. O gözü yaşlı eşlerin yüreğindeki kor hiç sönmeyecek. Siyasiler, artık insanları sinir  eden, aptal yerine koyan, olaylardan rant devşirmeye çalışan  mesajlarını bir kenara bırakıp, bu lanet sorunla canla başla ilgilensinler. Bir vatandaş olarak tek dileğim budur.  Aslında bu hafta piyasalar konusunda hiç yazı yazmayı düşünmedim. Aklımda hep rahmetli babacığımın yanında şehit düşen, Mardin’in Dargeçit beldesinde karakolun bahçesinde bana oyunlar yapan Yasin isimli askerinin görüntüleri vardı. Babalarının tabut üzerindeki resimlerini öpen çocukların yaşlarındaydım. Yasin’in cansız bedenini görmüştüm. Benim bile aklımdan çıkmıyor, bu cani terör saldırısında babalarını kaybeden çocukların hafızasından nasıl çıkacak? Aslında konuşacak, yazacak çok şey var ama daha fazla uzatmak istemiyorum ve Allah(cc)’dan tek dileğim bu görüntülerin son olmasıdır. Hepimizin, milletimizin başı sağ olsun. Gece, gündüz, kar kış demeden güvenliğimizi sağlamak için görev yapan polislerimize hepimiz yardımcı olalım, arama ve güvenlik noktalarında zorluk çıkartmayalım. Allah(cc) onların yardımcısı olsun.

***

Piyasalar hakkında kısa bir değerlendirme yapacağım. Ayrıntılı yorum ve analizimi ise yarın vereceğim. Piyasalar da teröre boyun eğmedi. Dolar ilk anda yükselse de şu an gerileme trendinde bulunuyor. Borsada ilk anda sert ger çekilme olsa da 74.500’ün altına gelmedi. Böyle zamanlarda genel olarak panik yapanlar kaybederler. Borsanın dünkü hareketleri, FED toplantısı öncesinde olması nedeniyle önemliydi. Bir türlü geçilemeyen 76 bin seviyesinin oldukça üzerinde kapanış oldu. Bugün itibariyle endeks 77 bine yaklaştı ve bu yazının yazıldığı sırada 76.835 seviyesinden işlem görüyor.  Son iki gündür yatırımcılar en çok “FED toplantısından sonra ne olur?” sorusunu soruyorlar. Şu an bildiğiniz üzere FED’in bu toplantıda (Çarşamba akşamı) faiz artırma olasılığına  piyasalar %90’ın üzerinde olasılık veriyorlar. Dolayısıyla faiz artışı beklentisi şu anki fiyatların içinde bulunuyor. Önemli olan konu FED’in faiz artırması değil, Faiz artırdıktan sonra vereceği mesajdır. Eğer FED bundan sonraki süreçte daha sık faiz artırımı sinyali verirse olumsuz olur ama hali hazırda 2017 içinde en az iki faiz artışı daha fiyatlanmış olacaktır. Bu toplantı öncesinde borsanın hareketlerine baktığımızda, aslında FED toplantısından sonra yayınlanacak mesaj içindeki satır aralarında “uzun bir süre faizler düşük kalmaya devam edecektir” sözü çıkarılsa bile, piyasalar nerden baksanız Nisan ayındaki toplantıya kadar bir tane daha faiz artışı beklemedikleri için pozisyon almaktan imtina etmediler. Öncelikle Trump’ın 20 Ocak’ta koltuğa oturması ve uygulayacağı ekonomik programı daha da net hale getirmesi bekleniyor. Trump politikaları kısa vadede ABD için .çok olumlu etkiler yaratacaktır ama özellikle korumacılık söylemleri orta vadede gelişmekte olan ülkeler için ciddi bir sorundur. Fakat piyasalar miyop olduğu için şimdilik 20 Ocak’a kadar olan döneme odaklanmayı tercih edebilirler.

Bu şartlar altında borsa için en güçlü destek 74.850 civarındadır ve borsada yukarı yönlü hareket FED toplantısı öncesinde ve sonrasında bir miktar kesintiye uğrasa da alımlar devam edebilir. FED toplantısı sonrasındaki açıklamaları göreceğiz ve daha sağlıklı yorum yapabileceğiz ama şu an için, toplantı sonrasında volatilitenin artmasını bekleyebiliriz. Çarşamba günü Türkiye saati ile 22:00’de kararları öğreneceğiz. Perşembe sabahı açılışta çok işlem yapmamak gerekir. Hisse pozisyonlarınız varsa korunabilir. Daha önce yazdığım yorumda zaten endeks 74.500 civarında iken alım yapılabileceğini belirtmiştim. Alanlar varsa beklemede kalabilirler. Endeksin yeniden 78-80 bin aralığını test etmesi olasılığına baktığımızda; teknik göstergeler şu an için talebin güçlenmekte olduğunu gösterdiği için, 78-80 bin aralığının görülme olasılığını %70 civarında verebiliriz. Eğer bir haber ya da gelişme ile endeks yeniden 75 bin altına gerilerse bu olasılık azalacaktır.

Dolarda ise 3.47 civarında hareket görüyoruz. Canice terör saldırısı sonrasında 3.54 seviyeleri görülmüştü. Şu an dolar endeksi de (DXY) bir miktar geriliyor. Bundan önceki gerilemede hatırlarsanız 3.35’in altında dolara yeniden alımlar gelebileceğini belirtmiştim. 3.34 görüldükten sonra sert bir yükseliş oldu. Şu an için 3.40 civarı ilk destek olacaktır ve dolar bu seviyenin altına inmekte nazlanabilir. Yine de FED toplantısı sonrasını FED kararlarını gördükten sonra değerlendireceğiz. Bu aşamada FED sonuçlarını görene kadar dolarda yeni yukarı yönlü ataklar göreceğimizi zannetmiyorum.

Şimdilik bu kadar, Sağlık, huzur ve barış dolu günler diliyorum.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir